Care sunt virusurile ce pot provoca cancer. Avertismentul specialiștilor: unul din cinci decese oncologice ar putea fi cauzat de infecții
Potrivit experților, unul din cinci decese cauzate de cancer se datorează unei infecții cauzate de un virus.

E. coli ar putea fi de vină pentru creșterea incidenței cancerului de colon la tineri, conform cercetătorilor de la Universitatea din California. Unul din cinci decese provocate de cancer la nivel global este asociat unei infecții, cel mai adesea virale sau bacteriene, care slăbește sistemul imunitar și facilitează dezvoltarea celulelor canceroase, avertizează experții de la Societatea Americană de Microbiologie. Anual, acest fenomen este responsabil de aproximativ 1,4 milioane de cazuri noi de cancer.
Deși cancerul nu este o boală infecțioasă în sine și nu se transmite de la o persoană la alta, anumite infecții par să joace un rol important în declanșarea sa. Cel mai recent exemplu vine de la cercetătorii de la Universitatea din California, care suspectează că bacteria Escherichia coli (E. coli) ar putea contribui la numărul tot mai mare de cazuri de cancer de colon în rândul tinerilor.
Cancerul de intestin ucide aproape 17.000 de persoane pe an în Anglia
Un nou studiu publicat săptămâna aceasta în prestigioasa revistă Nature arată că E. coli – cunoscută mai ales ca o cauză a toxiinfecțiilor alimentare – ar putea produce modificări genetice în intestin care favorizează apariția tumorilor. Bacteria este întâlnită frecvent în carnea insuficient preparată termic, dar și pe legume și salate contaminate.
Cancerul de intestin ucide aproape 17.000 de persoane pe an în Marea Britanie și, deși în mod normal este asociat cu persoanele în vârstă (screeningul NHS pentru cancer începe la vârsta de 54 de ani), cazurile la persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 49 de ani au crescut cu 22% de la începutul anilor 1990.
Un studiu publicat în 2022 de cercetători de la Harvard Medical School a evidențiat o legătură clară între prezența unei tulpini de E. coli denumită PKS-pozitiv și riscul crescut de cancer intestinal. În cadrul cercetării, peste 135.000 de voluntari au fost monitorizați timp de patru ani, iar rezultatele au arătat că persoanele cu o alimentație bogată în grăsimi și zaharuri aveau un risc de până la 3,5 ori mai mare de a prezenta urme de E. coli PKS-pozitiv în țesuturile tumorale.
Citește mai multe pe Adevărul.ro



































