Ce ascund poftele de dulce sau de sărat

image

Pofta de dulce sau cea de sărat pot proveni din nevoi emoţionale, fizice sau chiar medicale. Chiar dacă sunt destul de greu de controlat şi de cele mai multe ori cădeţi pradă ispitei, încercaţi să nu dai frâu liber tentaţiilor, pentru că pot avea consecinţe destul de grave pe termen lung, precum creşterea în greutate sau tulburările nutriţionale.

În mod normal, poftele durează între 8 şi 14 minute, iar dacă treceţi de această perioadă, nu veţi mai simţi acea dorinţă. Poftele apar în special în perioadele suprasolicitante, iar cele mai multe persoane simt nevoia de a consuma alimente procesate. Însă acestea sunt dăunătoare sănătăţii, în special din cauza creşterii tensiunii arteriale şi a greutăţii corporale, ce poate duce la obezitate.Pofta de dulce. Unul dintre motivele pentru care vă este poftă de ceva dulce este legat de nivelul serotoninei (hormonul fericirii). Zahărul, precum şi unii cabohidraţi simpli, semnalează organismului să secrete serotonină, ce creşte buna-dispoziţie. Însă poftele pot avea legătură şi cu unele carenţe legate de o nutriţie deficitară, iar consumul regulat de zaharuri produce schimbări neurochimice care duc la apariţia poftei de acest tip de alimente. Este posibil să vă fie poftă de dulce dacă nu consumaţi suficienţi carbohidraţi pentru a satisface nevoile energetice ale organismului. Puteţi preveni acest tip de pofte prin mese regulate şi gustări chiar dacă nu vă este foame.

Este indicat să consumaţi carbohidraţi complecşi, precum cereale integrale, proteine şi grăsimi la fiecare masă. Pe de altă parte, şi stresul poate să determine apariţia poftei de dulce. Nivelul crescut de stres stimulează secreţia de cortizol, un hormon care creşte apetitul, mai ales pentru zahăr şi grăsimi. Carbohidraţii pot creşte secreţia unor substanţe la nivelul creierului ce vă pot induce senzaţia de bine. Din acest motiv, cele mai multe persoane simt nevoia de a consuma dulciuri în perioadele de singurătate sau de tristeţe.Pofta de sărat. În mod asemănător poate acţiona şi sarea. Ea poate da dependenţă, chiar în acelaşi mod în care se întâmplă cu fumatul sau cu drogurile. Pofta de sărat apare mai ales atunci când sunteţi deshidratat sau dacă pierdeţi mult sodiu prin transpiraţie excesivă, diaree sau vărsături. O poftă cronică de sărat poate indica o funcţionare deficitară a glandelor suprarenale, dar poate apărea şi în timpul sarcinii.

Dacă trebuie să vă rehidrataţi, optaţi pentru unele băuturi sportive care combină lichidele cu sodiu sau alcătuiţi-vă propria băutură din sare dizolvată în apă clocotită, amestecată cu suc de fructe. Vă puteţi ameliora pofta de sărat prin consumul de biscuiţi sau sticksuri din făină integrală. Dacă nu sunteţi deshidratat, încercaţi să ignoraţi această poftă, scrie farmaciata.ro. 

cub andreea berecleanu eva zaharescu png
cub ionita si viorica de la clejani (1) png
Funeralii Alexandru Arșinel FOTO Inquam / George Călin
FotoJet (1) jpg
andreea mantea 2 JPG
image png
jlo alex rodriguez gettyimages 1131935237 jpg jpeg
Camilla Parker si Regele Charles jpeg
bank
accident defileul jiului gorj jpeg
image
image
image
image
William John Powers, alături de uriașa lui pisicuță jpg
1 ceas shutterstock 503867887 jpg jpeg
Meteo - vremea - ploaie - FOTO 123 RF
farmacie baza jpeg
alexandru arsinel jpeg
image png