Ce este dermatita Margherita sau cum ne putem trezi cu arsuri, dacă ne “jucăm” cu lămâie la soare. Și Mihaela Bilic a pățit-o


    După ce îți faci un cocktail, spală-te pe mâini”FOTO: Unsplash.com
După ce îți faci un cocktail, spală-te pe mâini”FOTO: Unsplash.com

Știați că dacă stoarceți lămâie sau lime în timp ce sunteți la plajă sau unde este soare puternic vă puteți arde la mână? Pare greu de crezut însă literatura medicală vorbește de o anume ”dermatită Margherita”, denumită după un cockail celebru.

”Avertisment: dacă sunteți pe plajă, la picnic sau oriunde este soare, evitați să puneți mâna/să stoarceți lămâie sau lime, contactul cu pielea poate provoca pigmentări grave și chiar arsură Deși în lumea medicală patologia nu este recunoscută de niciun studiu, literatura științifică a confirmat în 2017 acest fenomen denumit “dermatita Margherita”, după numele unui cocktail celebru În practică s-a constatat că manipularea de citrice/legume pentru a prepara cocteiluri/salate și expunerea ulterioară la soare, fără să ne spălăm pe mâini, poate cauza arsuri”, scrie Medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina ei de Facebook.

Ce provoacă ”Dermatita Margherita”, de fapt

Specialista mai precizează că, ”anumite fructe și legume conțin o substanță fotosensibilă din categoria fourcoumarinelor numită psoralen. Compusul vegetal interacționează cu razele ultraviolete și devine toxic pentru piele, ca urmare poate declanșa FITO foto dermatite. Aceste reacții cutanate sunt caracterizate de hiperpigmentare (zona care a venit în contact cu coaja/zeama de lămâie devine maronie) și arsuri de diferite grade, cu înroșirea pielii și usturime”.

”Fenomenul este mai frecvent decât credem și se apare la persoanele care se întorc din vacanțe petrecute la soare. Este suficient să storci într-o limonadă sau peste o salată câteva felii de lămâie și apoi, din neatenție, să te atingi pe piele cu mâna nespălată. După câteva ore, în funcție de sensibilitatea pielii, te trezești că pielea începe să te usture fără motiv, iar în câteva zile zonele respective devin închise la culoare, vineții sau, mai grav, roșii și inflamate”, mai scrie Mihaela Bilic.

Ce alimente mai pot provoca ”Dermatita Margherita”

”Pe lângă citrice, FITO foto dermatitele pot fi provocate și de frunzele de smochin, țelină, morcov sau pătrunjel, legume ce conțin psoralen. Gravitatea arsurii depinde de cantitatea de substanță prezentă pe piele și de durata de expunere la soare. Pielea poate deveni roșie și iritată, iar leziunile se pot agrava în cele 2-3 zile care urmează, înainte de a se resorbi. În cazul în care apar pustule se pot prescrie creme pe bază de steroizi, antihistaminice și antiinflamatorii”, mai arată nutriționista.

Mihaela Bilic ne sfătuiește ca, pentru a nu ne strica vacanța, trebuie dă nu uităm ca ori de câte ori vom stoarce lămâie sau lime, să spălăm degetele cu apă din abundență.

”Până și sorbetul de lămâie care se topește și vă curge pe degete poate cauza surprize neplăcute Lămâia și soarele chiar nu fac casă bună împreună”, mai subliniază specialista în nutriție.

Mihaela Bilic a mai povestit că și ea s-a ales cu o astfel de dermatită după ce s-a scărpinat cu mâna plină de zeamă de lămâie.

”M-am trezit a soua zi cu niște dungi vineții, de parcă eram bătută Norocul meu că am dat peste un medic cu experiență, care mi-a pus diagnosticul corect… altfel chiar nu știam ce m-a “lovit” Însă a fost nevoie săptămâni bune până să-mi dispară “dermatita Margherita”!”, a povestit nutriționista pe Facebook.

Chiar dacă lămâile sunt periculoase pentru piele, atunci când ne expunem la soare, limonada din acest fruct este benefic pentru sănătate. În plus, lămâile conțin multă vitamina C și antioxidanți și sunt recomandate în orice anotimp.

Citește și:Ce trebuie să ştiţi despre cura cu lămâi 

6 pete care se curăţă folosind zeamă de lămâie

cub andi moisescu olivia steer png
FotoJet jpg
zodia singura de sarbatori jpg
FotoJet (1) jpg
cub amal george cooney png
horoscop zilnic 16 februarie jpeg
cub anamaria prodan png
cub cristina spătar png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 6 decembrie sf ierarh nicolae icoana de gabriel toma chituc jpeg
ciprian pian duduianu jpg
viteza austria politia jpg
Vladimir Putin jpg
Acastist Sfântul Nicolae, sursă foto: Pixabay
FotoJet jpg