Ce pățesc copiii care mănâncă fast-food. Efectele alarmante explicate de medici

thumbnail dr mihai ionescu chirurgie stomac 4 jpeg
Copiii care mănâncă des fast-food pot avea probleme de sănătate, atrag atenția mediciiFoto: adevarul.ro

Cazurile de obezitate în rândul copiilor sunt în continuă creștere, iar una dintre principalele cauze o reprezintă consumul de preparate de tip fast-food. Cei mici sunt atrași de gustul plăcut al acestor alimente, pe care părinții le oferă fără să țină cont de repercursiunile pe termen lung asupra sănătății lor. Medicul Mihai Ionescu, specializat în chirurgia obezității, explică efectele alarmante pe care le au mâncărurile nesănătoase asupra celor mici.

Mâncarea de tip fast-food sau junk food este un termen generic pentru toate tipurile de alimente care sunt bogate în energie. Conțin o mulțime de grăsimi, sare, zahăr și sunt relativ scăzute în nutrienți importanți, precum: proteine, fibre, vitamine și minerale. Cu toate acestea, alimentele de agest gen sunt extrem de atractive pentru majoritatea copiilor, din cauza gustului, a prețului mai mic și a comodității, nu necesită preparare sau gătit.

“Consumul des de junk food duce la probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi obezitatea, probleme emoționale și de stimă de sine și boli cronice pe termen lung. O singură masă fast-food ar putea adăuga 160 și 310 kilocalorii în plus la aportul caloric zilnic pentru adolescenți și, respectiv, pentru copiii mai mici. Lipsa vitaminelor precum A, C și a mineralelor precum magneziul și calciul predispune la dezvoltarea bolilor de deficit mineral și a osteoporozei, precum și a cariilor dentare datorită aportului mai mare de zahăr. Prezența agenților coloranți alimentari periculoși și/sau a grăsimilor trans nesănătoase în multe produse de tip fast-food și problemele legate de siguranța preparării alimentelor complică adesea problema”, explică medicul chirurg Mihai Ionescu.

Ce pățesc copiii care mănâncă fast-food. Apar alergii, astm sau eczeme

Consumul de fast-food de mai mult de trei ori pe săptămână este asociat cu șanse mai mari de tulburări atopice, cum ar fi astmul, eczemele sau rinita, în timp ce severitatea astmului este cu aproape 40% mai mare la adolescenți și mai mult de 25% la copiii mai mici. Consumul de junk food de 4-6 ori pe săptămână duce la scăderea abilităților de matematică și citire.

Ce pățesc copiii care mănâncă fast-food. Se constipă

Consumul ridicat de calorii, grăsimi, zaharuri în mesele repetate modifică dorințele alimentare ale copilului și face mai puțin probabil ca acesta să mănânce fibre, fructe, lapte și legume. Acest lucru poate duce la șanse mai mari de constipație.

Ce pățesc copiii care mănâncă fast-food. Devin dependenți

Consumul de mâncare de tip fast-food în copilărie face mai puțin probabilă alimentația pe parcursul vieții, chiar dacă problemele medicale asociate sunt deja evidente. Și asta pentru că obiceiurile alimentare se formează în copilărie li devin stabile la maturitate.

image
Medicul Mihai Ionescu, specializat în chirurgia obezității, spune că mâncărurile nesănătoase au efecte alarmante asupra copiilor

”Gustul captivant al fast-food-ului face destul de puțin probabil ca organismul să mai poata savura mai târziu aromele mai puțin complicate și mai puțin picante ale mâncării obișnuite. Se ajunge astfel la obezitate, pe care o vor putea combate doar prin schimarea radicală a stilului de viață, ori prin operația de micșorare a stomacului, ce-i va ajuta să ingere o cantitate mult mai mică de alimente zilnic, ducând astfel la reechilibrarea greutății”, atrage atenția doctorul Mihai Ionescu.

Ce pățesc copiii care mănâncă fast-food. Nu mai dau randament la școală

Mancarea de tip fast-food poate duce la performanțe academice alterate, deoarece nivelurile ridicate de zahăr urmate de scăderea bruscă a glicemiei, ce duce la niveluri scăzute de concentrare, fac dificilă îndeplinirea sarcinilor care necesită perioade îndelungate de atenție concentrată.

Fluctuațiile zahărului din sânge pot duce, de asemenea, la schimbări ale dispoziției și lipsa de vigilență, reducând participarea la clasă.

Ce pățesc copiii care mănâncă fast-food. Au mai puțină energie

Mâncarea de tip fast-food poate inhiba participarea la activități extracurriculare, deoarece nu oferă substanțe nutritive adecvate pentru activitatea fizică. Lipsa ei nu numai că ține copiii în afara grupurilor de colegi, ci le și afectează sănătatea fizică și mentală.

Ce pățesc copiii care mănâncă fast-food. Depresie și risc de sinucidere

Obezitatea poate duce la scăderea stimei de sine și la depresie. Unii copii care mănâncă junk food sunt expuși riscului de a dezvolta depresie chiar și fără obezitate. La rândul său, depresia afectează parametrii de creștere și dezvoltare, performanța academică și relațiile sociale. De asemenea, rezultă un risc mai mare de sinucidere, atrage atenția medicul chirurg.

Ce pățesc copiii care mănâncă fast-food. Au tulburări de somn

Multe din băuturile dulci conțin adesea cofeină, care poate face ca somnul să fie un calvar prin alterarea ciclurilor normale de somn-veghe.

În plus, suferă de hiperactivitate. Și asta din cauza faptului că acizii grași esențiali lipsesc de obicei din alimentele de tip fast-food. Omega-3 și Omega-6  nu pot fi produși în organism, dar sunt esențiali pentru fabricarea membranelor celulare și sunt necesari în concentrații mari în creier și retină.

”Lipsa unor astfel de nutrienți este considerată a fi asociată cu un comportament antisocial crescut și poate cu hiperactivitate, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a demonstra acest lucru”, explică Mihai Ionescu, șeful Departamentul de Chirurgie Generală și Metabolică al Spitalului Medicover București.

Aportul crescut de fructe și legume reduce bolile alergice la copii

Mesele la fast-food trebuie reduse la copii. Iar pentru a le îmbunătăți starea de spirit și a le reduce severitatea bolilor alergice, specialiștii recomandă un aport crescut de fructe. Asta înseamnă de la jumătate de porție la două pe zi, în funcție de vârstă. Pe măsură ce copilul crește și porțiile trebuie să fie mai multe. În cazul legumelor, porțiile recomandate ar trebui să fie între două și cinci.

Ce înseamnă mâncărurile de tip fast-food

Fast-food este termenul care se referă la mâncarea preparată rapid și care este servită în restaurantele de specialitate.

În anul 2008, un studiu al cercetătorilor de la Universitatea McMaster din Canada arăta că alimentația de tip fast-food, bogată în grăsimi, sare și carne, este responsabilă pentru o treime dintre infarctele înregistrate la nivel mondial.

Dacă în 1970, americanii cheltuiau aproximativ 6 miliarde de dolari pe mâncare fast-food, în 2006 cheltuielile crecusesă la aproape 142 miliarde dolari, potrivit Wikipedia. Numai în SUA există peste 300.000 de restaurante cu specific fast-food. 

Citește și: 

Cât de rău te distrug sandvişurile de la fast-food!

Aşa arată un meniu sănătos pentru copil

transfagarasan 2819625 1920 jpg
FotoJet (4) jpg
Simona Halep, Instagram jpg
regele charles foto Victoria Jones  BUCKINGHAM PALACE  AFP jpg
calendar ortodox 2021 25 septembrie sfanta eufrosina gracianica jpeg
asasinatul de la sarajevo jpg
ostapenko dubai 19 feb 2022 foto epa efe
image
image
image
image
transfagarasan 2819625 1920 jpg
calendar ortodox 2021 25 septembrie sfanta eufrosina gracianica jpeg
regele charles foto Victoria Jones  BUCKINGHAM PALACE  AFP jpg
FotoJet (7) jpg
cuplu care pleaca in vacanta bagaje aeroport jpeg
stres 0 jpeg