Ce se întâmplă în organism atunci când renunți la zahăr. Schimbările care apar ulterior

Deși la prima vedere pare că zahărul îți oferă energie, de fapt, el nu este cel mai bun prieten al sănătății, efectele lui secundare asupra corpului nu ar trebui deloc ignorate. Te-ai întrebat, totuși, ce s-ar întâmpla cu organismul tău dacă nu ai mai consuma zahăr?

Ce schimbări au loc în organism după ce renunți la zahăr / foto: Shutterstock
Ce schimbări au loc în organism după ce renunți la zahăr / foto: Shutterstock

Atunci când te gândești la zahăr, probabil că îți vin în minte alimente precum bomboanele, prăjiturile, ciocolata și biscuiții, dar, de fapt, acesta se găsește în o mulțime de alimente.

Carbohidrații sunt considerați un zahăr. Aceștia includ orice, de la pâine integrală, paste, orez, cartofi, banane, precum și prăjituri și biscuiți", a afirmat Jess Hillard, nutriționist sportiv la Warrior, potrivit tabloidului britanic The Sun.   

Zahărul, dăunător pentru sănătate

Nutriționistul susține că oamenii ar trebui să reducă mai mult consumul de zaharuri rafinate și adăugate, căci poate fi dăunător pentru sănătate. Este vorba despre „dulciuri, prăjituri, ciocolata, biscuiți, băuturi carbogazoase, gemuri, cerealele pentru micul dejun - și lista poate continua. Cele mai multe spitalizări ale copiilor se datorează dinților cariați, în mare parte din cauza dietelor bogate în zahăr”, a mai adăugat ea.

De asemenea, consumul excesiv de zahăr rafinat poate provoca „dificultăți de concentrare, dureri de cap și creștere în greutate, ducând în cele din urmă la obezitate, ceea ce poate duce la alte probleme de sănătate precum boli de inimă, diabet, risc crescut de accident vascular cerebral”.

Jess Hillard ținut să îi avertizeze pe cei care se angajează în reducerea consumului de zahăr. „Dependența de zahăr, ca atare, este încă în curs de cercetare. Cu toate acestea, substanțele chimice de la nivelul creierului se schimbă în timp ce se consumă o dietă bogată în zahăr rafinat, așa că eliminarea acestuia va duce la o stare de rău în primele etape”.

Ce se întâmplă în organism după ce renunți la zahăr

Între o oră și opt ore 

După ce ai renunțat la zaharurile rafinate, vei observa în primele câteva ore că ești apatic. În această etapă, corpul tău va avea cu siguranță poftă de dulciuri.

După aproximativ cinci ore, vei începe să te simți obosit și lipsit de energie. Organismul este obișnuit să se bazeze pe zahărul rafinat ca sursă de energie și, până când nu trece ceva timp și mănânci mese echilibrate cu carbohidrați și grăsimi sănătoase, organismul va fi dependent de zahărul pe care nu îl primește”, a afirmat nutriționistul.   

Între 12 și 24 de ore 

Între 12 și 24 de ore, probabil că vei trece prin ceea ce se numește „etapa de sevraj”, care duce cu sine câteva simptome destul de neplăcute, precum dureri de cap, greață, iritabilitate și oboseală, și este posibil să îți fie mai greu să te concentrezi.

Mintea ta este atât de concentrată pe alimentele bogate în zahăr, încât s-ar putea să-ți fie greu să te concentrezi asupra sarcinilor și să te simți irascibil”.   

Două până la cinci zile 

După câteva zile fără zahăr vei avea o respirație mai proaspătă și vei observa unele îmbunătățiri în ceea ce privește starea de spirit.

Zahărul interacționează cu bacteriile din gură. Presupunând că rămâi hidratat, mirosul respirației ar trebui să se îmbunătățească în două până la cinci zile. În aceste zile, organismul se adaptează și ar trebui să te confrunți cu mai puține schimbări de dispoziție”.

O săptămână

După o săptămână, un alt efect pozitiv al renunțării la zaharurile rafinate ar putea fi o piele mai curată. 

Zahărul se leagă de proteine și lipide - într-un proces numit glicație - care poate afecta colagenul și elastina din piele. Zahărul în exces provoacă, de asemenea, inflamații și acumularea de grăsime în interiorul pielii, ceea ce se observă în mod obișnuit prin acneea legată de alimentație. După o săptămână cu o dietă mai săracă în zahăr rafinat, ar trebui să se observe o ușoară îmbunătățire la nivelul tenului”.

Între o lună și trei luni 

Este vorba acum de o perioadă de timp considerabilă. Organismul a început să se adapteze la noul stil de alimentație și sperăm că și dieta ta per total s-a îmbunătățit. Acest lucru ar trebui să aibă ca rezultat o memorie mai bună, energie pentru ziua în curs și este posibil să vezi și o anumită pierdere de grăsime în aceste luni”.

Între șase luni și un an 

Ei bine, dacă ai reușit să nu consumi zahăr între șase luni și un an, este o adevărată performanță, iar până în acest moment ar trebui să vezi o pierdere vizibilă în greutate. Întrucât reducerea consumului de zahăr este „o schimbare uriașă a dietei”, „în funcție de mai mulți factori, în această etapă poate exista o pierdere vizibilă în greutate și o reducere a balonării".

Totodată, pe termen lung, vei avea un risc mai mic de a suferi de diabet de tip 2. „S-ar putea să constați că nu ai mai răcit la fel de des și că nu te mai dor articulațiile!”.   

Cum reduci consumul de zahăr

Bineînțeles, poate fi destul de dificil să renunți la zahăr, însă, secretul este să verifici eticheta alimentelor. Jess Hillard a sugerat să mănânci fructe, legume, hummus sau ouă fierte, mai degrabă decât batoane de cereale și ciocolată cu conținut ridicat de zahăr. De asemenea, o altă alternativă este pâinea integrală cu unt de arahide și banane, cât și iaurtul grecesc cu fructe de pădure și granola fără zahăr adăugat.

Asigură-te că începi bine ziua cu un mic dejun cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi fulgi cu tărâțe cu fructe de pădure proaspete sau congelate și banane”.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
masa de paste shutterstock jpg
wizz air avion jpg
image png
iepure paste istock jpg
oua jpg
image png
1 pasca oua rosii cozonac 1706149666 jpg jpeg
atena pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net