Ceașca de sănătate: ”Doctorul Mușețel” tratează cu succes zeci de afecțiuni


    Mușețelul este aliatul nostru în stări gripaleSursa foto: casa grădina.ro
Mușețelul este aliatul nostru în stări gripaleSursa foto: casa grădina.ro

Mușețelul este elogiat din timpuri îndepărtate pentru valoroasele lui proprietăți medicinale. În documentele acelor vremuri se spune că egiptenii ofereau Soarelui mușețelul ca ofrandă , înaintea oricărei plante. În tradiția populară, mușețelului i se spune romaniță, iar de-a lungul secolelor, populara plantă a fost folosită ca ”medicament”recomandat în tratamentul a peste 150 de boli.

Beneficiile plantei în tratamentul  acestui număr impresionant de afecțiuni se datorează  unui număr impresionant de substanțe active printre care uleiul eteric, azulena, matricina ,  glucidele,  vitaminele B1, C, numeroase minerale renumite pentru  menținerea vigorii organismului ( calciu,  fosfor, zinc, siliciu, cupru,  mangan, fier și molibden),  numeroși acizi  (în frunte cu acidul clorogenic, un aprig dușman al obezității, alături de  acidul salicilic  și acidul organic). Pentru  tratarea acestei game  largi de boli se folosesc florile de mușețel uscate,  preparate sub formă de infuzie. Cu secole în urmă, fitoterapeuții acelor vremuri recomandau uleiul de mușețel  în tratamentul nevralgiilor şi al reumatismului articular.  În Egiptul Antic, de exemplu,  mușețelul avea renumele de leac cu efect sudorific şi febrifug în caz de răceală, de gripă şi de malarie.  

Mușețelul are șase calități  importante

Fitoterapeuții au constat că, de secole, mușețelul  s-a remarcat prin șase calități terapeutice  importante: antispastic, antiseptic, bacteriostatic, antiinflamator, dezinfectant şi anestezic. În acelaşi timp, preparatele pe bază de muşeţel sunt emoliente, carminative, cicatrizante şi sudorifice.

Opinia terapeuților europeni despre preparatele de mușețel

În studiile lor, terapeuţii europeni precizează : "Preparatele din muşeţel (infuzia, pulberea şi uleiul ) ne revigorează, ne susţin în perioadele de efort fizic şi intelectual, ajutându-ne să depăşim momentele dificile. Cura cu infuzie de muşeţel aduce robusteţe sufletească şi armonie în viaţa noastră şi ne menţine sănătoşi. Atât ceaiul de muşeţel, cât şi pulberea îngurgitată ( câte o linguriţă de trei ori pe zi) sunt de mare folos persoanelor hipersensibile, temperamentale, marcate de frustrări, adesea furioase, atunci când nu sunt ocrotite de cei dragi".

Totodată, uleiul de muşeţelul, procurat de la Plafar ( sau preparat în casă), are efect relaxant, antispastic şi antialergic.  Acest preparat este un calmant dovedit, care relaxează  în momentele tensionate, având şi un efect antiulceros. În acest caz, se administrează câte cinci picături ( puse pe pâine), de trei ori pe zi.

Infuzia de mușețel, recomandată în afecțiuni ale intestinelor

Infuzia de muşeţel s-a dovedit foarte eficientă în colita cronică, în enterocolite şi în gastrită, deci în afecţiuni ale stomacului şi intestinelor.

Protejează neuronii de efectul amiloidei, proteina implicată în boala Alzheimer

În zilele noastre continuă cercetările fitoterapeuților care efectuează ample studii clinice și de laborator referitor la efectele mușețelului asupra organismului uman. Până  acum,  cercetările specialiștilor au scos la iveală faptul că muşeţelul protejează neuronii de acţiunea unei proteine (amiloida B), implicată în maladia Alzheimer. De asemenea, au ieşit în evidenţă proprietăţile antibacteriene ale muşeţelului, eficiente faţă de stafilococul auriu.

Muşeţelul este benefic pentru  piele, ţesuturi şi căile urinare

Infuzia de mușețel stimulează şi regenerează ţesuturile, normalizând metabolismul pielii. Totodată , infuzia de muşeţel acţionează asupra mucoasei gastrice şi intestinale, având efect antiulceros și  antiinflamator al căilor urinare.

În astfel de afecțiuni, specialiștii recomandă câte două căni de infuzie pe zi, un interval de 14 zile. După o pauză de o săptămână, tratamentul se poate repeta.

Mușețelul, aliatul nostru în  stările gripale

Muşeţelul este aliatul nostru în răceli, în stări gripale şi în inflamaţii ale laringelui. În amestec cu menta ( câte o linguriţă din fiecare plantă la o cană de apă fierbinte) această infuzie combinată face minuni în stările gripale. În astfel de situații, se recomandă câte trei căni pe zi, un interval de şapte zile.

Reţetele săptămânii

Infuzia de muşeţel : Cum se prepară, cum se administrează

Ingrediente: Două linguri de muşeţel și o cană cu  apă fierbinte.

Preparare: Florile de mușețel se pun  în apa fierbinte și se lasă la infuzat timp de două ore. După aceea, ceaiul se strecoară. În infuzia obţinută, se adaugă (obţional) o linguriţă de miere. Zilnic, se administrează câte o lingură de infuzie, după fiecare masă principală. Acest preparat are rezultate foarte bune  în afecţiuni digestive,  în bolile ficatului, rinichiului şi astmului.

Intern și extern, uleiul de muşeţel este de mare ajutor

Cum se prepară, cum se administrează

Ingrediente: 3 linguri de mușețel, 150 ml ulei de măsline.

Preparare: Într-un vas de sticlă adăugăm trei linguri de muşeţel în 150 ml ulei de măsline. Ingredientele se  amestecă  bine, se acoperă vasul cu un tifon des şi se păstrează  lângă o sursă de căldură, timp de 14 zile. Apoi, se strecoară  uleiul obținut, se toarnă în sticluţe închise ermetic care se  păstrează la loc răcoros. În aromoterapie, uleiul de mușețel are numeroase beneficii: tonifică pielea, mușchii, organele interne. De asemenea,  acest remediu este excelent în tratamentul ulcerului, gastritei, toxiinfecțiilor alimentare, în bronșită și în afecțiuni hepatice.  Extern, uleiul de mușețel este folosit în afecţiunile ORL şi în bolile de piele: ulceraţii și eczeme.

cub bia khalifa fulgy png
oana zavoranu si sotul
horoscop 26 martie jpg
cub daniel nuță png
cub ravan popescu png
cub bia khalifa png
cub valentina pelinel png
narcisa suciu si Daria jpg
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2022 29 ianuarie aducere moaste sf ignatie teoforul png
Takashi Jonish romanii au talent jpg
zapada buzauB jpg
atac armat jpg
Viscol puternic în Canada și America de Nord. FOTO Profimedia
calendar ortodox 2022 28 ianuarie Sfantul Efrem Sirul gabriel toma chituc jpg