Cele patru obiceiuri la cină care îți încetinesc creierul. Unele alimente agravează ceața mentală și sabotează concentrarea
În ultima perioadă îți este greu să te concentrezi sau să memorezi lucruri? Simți o stare de confuzie mentală? Așa se manifestă ceața cerebrală, o problemă care poate fi provocată și agravată de patru obiceiuri frecvente pe care mulți le au la cină!

Ceața cerebrală (sau mentală) este o stare de confuzie care se manifestă prin dificultăți în gândirea clară, concentrare, memorare și atenție. Persoanele care se confruntă cu această situație pot prezenta dificultăți în luarea deciziilor și o senzație generală de oboseală mentală, anunță „Clinica Cleverland”.
Această problemă poate fi cauzată de mai mulți factori (de exemplu: stres, oboseală, obiceiuri nesănătoase), însă Dr. Paul Daidone, director medical la True Self Recovery, atrage atenția cu privire la patru greșeli frecvente care apar în timpul cinei, potrivit Adevărul.ro. Iată care sunt acestea!
1. Prea multă sare
Un factor care contribuie la agravarea ceații mentale este consumul în exces de sodiu, anunță Dr. Paul Daidone. Sarea este esențială pentru gustul preparatelor culinare, însă este important să fii atent la cantitatea folosită pentru a menține creierul în formă optimă. În caz contrar, prea mult sodiu poate crește tensiunea arterială și reduce fluxul sanguin către creier, ceea ce afectează performanța cognitivă.
2. Consumul de alcool
Chiar și în cantități moderate, alcoolul consumat seara poate perturba calitatea somnului și poate afecta procesul de consolidare a memoriei, avertizează Dr. Paul Daidone. Consumul de alcool este legat de pierderea volumului creierului pe termen lung și de scăderea funcțiilor executive esențiale pentru gândire.
3. Alegerea carbohidraților rafinați
Un alt obicei greșit care afectează sănătatea cerebrală este consumul carbohidraților rafinați la cină. Pâinea albă, pastele și sosurile zaharoase pot provoca creșteri rapide ale glicemiei, urmate de scăderi bruște care aduc oboseală, iritabilitate și ceață mentală la scurt timp după masă. Pe termen lung, aceste alimente pot afecta memoria și pot crește inflamația în creier, avertizează Dr. Paul Daidone.
4. Evitarea grăsimilor sănătoase
Evitarea completă a grăsimilor, în special a surselor bogate în omega-3, cum sunt somonul, avocado sau uleiul de măsline, poate priva creierul de nutrienți esențiali care „mențin membranele celulare și susțin funcția neurotransmițătorilor legată de concentrare și memorie”, a explicat medicul.




































