Copilul a fost infectat cu Covid? Iată când are voie să facă, din nou, sport!

Ultima actualizare:

Copiii care s-au infectat cu Covid și s-au vindecat își doresc, la fel ca și adulții, să revină cât mai repede la viața obișnuită, de dinainte de boală. Este adevărat că ei își reiau viața socială și revin la școală, poartă mască, respectă regulile sanitare impuse, dar cum rămâne cu orele de sport? Când ar putea începe să depună efort fizic fără riscuri? Este o întrebare pe care și-o pun din ce în ce mai mulți părinți și la care medicii au încercat să dea un răspuns cât mai clar. 

Când pot face copiii sport după ce au avut Covid?
Când pot face copiii sport după ce au avut Covid?

Regula spune că elevii care au fost infectați cu Covid se pot întoarce la școală după cinci zile. Prin urmare, ei pot participa la orele de educație fizică. Însă, unele școli, pentru a-și lua o măsură în plus de precauție, solicită medicului să-și dea acordul dacă elevii vor să facă sport mai devreme de 14 zile de la debutul infecției. 

Ghid pentru părinți și cadre didactice

Acesta este motivul pentru care un comitet de cardiologi pediatri de la Universitatea Columbia a actualizat îndrumările privind revenirea elevilor la orele de sport. Rachel Weller, profesor asistent de pediatrie la Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons, a adaptat acest ghid pentru părinți și cadre didactice. 

Astfel, potrivit specialiștilor, un copil pozitiv dar asimptomatic poate relua orele de educație fizică după 7 zile de la efectuarea testului care a ieșit pozitiv. De asemenea, cei cu simptome ușoare pot reveni la orele de sport după 72 de ore de la dispariția oricărui simptom. Excepție fac cei care au suferit miocardită. Este destul de rar ca un copil infectat cu coronavirus să dezvolte o astfel de afecțiune cardiacă dar totuși, e posibil, a mai precizat spune Weller.

De asemea, copiii infectați cu Covid și care prezintă forme ușoare de boală trebuie monitorizați de către medicul de familie sau pediatru. 

Ce trebuie să știm despre miocardită

Simptomele miocarditei pot apărea în orice moment în primele luni după o infecție cu COVID, dar mai probabil, în termen de șapte zile după un test pozitiv. O persoană cu miocardită poate dezvolta un ritm cardiac anormal sau chiar poate deceda subit în timpul activității fizice.

Nu vreau să sperii părinții, pentru că problemele cardiace apar la mai puțin de 1% dintre copiii care iau COVID”, spune Weller. „Dar părinții trebuie să fie atenți, pentru că problema poate fi gravă. Trebuie să mai precizăm că o astfel de afecțiune apare inclusiv la copiii perfect sănătoși, care nu au prezentat niciodată afecțiuni cardiace. De asemenea, miocardita poate apărea și în cazul copiilor care nu au prezentat simptome ale infecției cu Covid sau au avut semne ușoare de boală”.

La ce simptome să fim atenți?

Miocardita se manifestă prin dureri în piept, stări de leșin sau chiar sincope, oboseală fizică accentuată (intoleranță la exercițiu), palpitații, dificultăți semnificative de respirație.

Orice copil cu aceste simptome ar trebui să fie văzut de medicul pediatru și să facă un EKG.

Copiii cu infecție Covid moderată (cel puțin patru zile de febră și/sau dureri musculare prelungite/oboseală) ar trebui să aștepte 10 zile pentru a se întoarce la joacă”, spune Weller.

Iar cei care se întorc la orele de sport ar trebui să fi făcut înainte un EKG, chiar dacă nu prezintă simptome de miocardită. Medicul mai recomandă părinților să fie foarte atenți la starea de sănătate a copiilor cel puțin două luni după ce aceștia s-au vindecat de Covid. „Dacă adolescentul sau copilul are simptome îngrijorătoare în orice moment în primele două luni după infectarea cu COVID, ar trebui să consultați medicul pediatru. Medicul va face probabil un EKG și vă poate trimite la un cardiolog pentru o evaluare suplimentară”.

Puteți urmări știrile Click! și pe Google News

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net