Meiul trebuie reintrodus în hrana omului modern
Meiul, un aliment străvechi, consumat de chinezi de secole, trebuie reintrodus în hrana omului modern. Pe această temă, nutriționiștii din multe țări europene au discutat și au pledat pentru valoarea nutrițională a acestei cereale, foarte bogată în substanțe nutritive.
O vreme, s-a crezut că meiul este o cereală bună numai pentru hrana păsărilor. De aceea, treptat, în dieta popoarelor occidentale, meiul a fost înlocuit cu grâul și cu porumbul.
Meiul, o hrană sănătoasă pentru adulți și bebeluși
„Meiul ne dă energie și este o hrană foarte sănătoasă pentru toate categoriile de vârstă: adulţi şi bebeluşi. Deoarece nu conţine gluten, meiul poate fi consumat şi de persoanele care manifestă intoleranţă la cereale şi la gluten. Totodată, fiind bogat în vitamine (A, C, Complexul B) şi în minerale ( magneziu, fier, potasiu, fosfor, calciu, mangan, siliciu, sodiu), cercetătorii precizează că rmeiul este şi o sursă de fibre şi de proteine. O varietate de boli precum indigestia cronică, gazele, balonările, ulceraţiile stomacale, respiraţia urât mirositoare şi hiperaciditatea sunt probleme de sănătate care pot fi rezolvate cu ajutorul unei diete bogate în mei. Totodată, prin efectul alcalin, meiul poate fi consumat pentru a combate acidoza (excesul de acizi în organism), o afecțiune cu care se confruntă omul modern, boală care predispune la osteoporoză, la tulburări digestive, agitație și performanţe fizice şi mentale slabe. Mai mult, cantitatea mare de magneziu şi siliciu din compoziția meiului îi conferă acestei cereale proprietatea de a proteja ţesuturile, având efecte benefice pentru piele, buze, păr şi unghii sănătoase,” susține Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, în studiul: „Meiul, un superaliment pentru omul modern”.
Meiul este foarte bogat în substanțe nutritive și se digeră ușor
Cercetătorii europeni susţin că meiul, un aliment foarte bogat în substanțe nutritive , se digeră foarte ușor nu provoacă niciodată gaze sau fermentări în stomac. Acest supraaliment are un gust plăcut și este mai dulce în comparație cu grâul.
Cercetătorii au botezat meiul „regele cerealelor”
Datorită substanțelor nutritive pe care le conține, cercetătorii au botezat această cereală „regele cerealelor” şi-l recomandă şi persoanelor suferinde de boala celiacă, deoarece nu conţine gluten. Dintre varietăţile de mei însă, sorgul este foarte valoros şi trebuie folosit frecvent în diferite preparate culinare. Când este adăugat în pâine, în salate sau în supe, acest soi de mei le sporeşte valoarea nutritivă. Tratată incorect sau netratată, boala celiacă poate avea consecințe importante de sănătate, precum osteoporoza, infertilitatea, anemia prin deficit de fier și anumite forme de cancer.