Mit sau realitate: cum ne afectează dinții sucurile fără zahăr?

Mulți dintre noi alegem băuturile carbogazoase fără zahăr considerându-le o alternativă mai sănătoasă la cele clasice. E important să știm însă că, atunci când vine vorba despre sănătatea dinților, acestea nu sunt deloc inofensive.

Medicul stomatolog Sorina Stroe ne dă ponturi pentru dinți sănătoși
Medicul stomatolog Sorina Stroe ne dă ponturi pentru dinți sănătoși

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explică în ce mod ne afectează dantura aceste lichide pe care multe persoane le consumă în dorința de a avea o alternativă prietenoasă cu silueta.

„Mulți consideră că doar zahărul este responsabil pentru deteriorarea smalțului dinților și pentru apariția cariilor. Uităm însă că băuturile acidulate pot cauza și ele acest lucru. Chiar dacă sunt băuturi carbogazoase fără zahăr”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe. 

De ce ne predispun băuturile acidulate la carii și infecții dentare 

„Alimentele și băuturile cu pH scăzut, printre care se numără și băuturile acidulate fără zahăr sau energizantele, sunt acide și prezintă un risc ridicat de eroziune dentară. Da, sucurile dietetice erodează smalțul, chiar dacă nu conțin acel zahăr ce hrănește bacteriile.

Acest lucru este cauza de acidul fosforic pe care sucurile fără zahăr îl conțin. Este un acid foarte coroziv care slăbește și într-un final erodează învelișul protector al dinților, predispunându-i la apariția cariilor. În plus, multe dintre aceste băuturi fără zahăr conțin îndulcitori artificiali, acid citric sau acid tartric, care afectează, la rândul lor, smalțul dinților.

În timp, consumând în mod repetat astfel de sucuri, ajungem să avem dentina expusă și așa apar sensibilitatea dentară, cariile și infecțiile care se instalează mult mai ușor.Partea cea mai tristă la capitolul eroziunii dentare este că efectul este ireversibil și, odată deschisă această poartă a subțierii smalțului către dentină (stratul subiacent smalțului), crește și riscul de a face carii sau a dezvolta infecții. Toate astea pe fondul atacului bacterian”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

 Studiul care dovedește impactul băuturilor fără zahăr 

„S-a demonstrat în cadrul unui studiu că mai mulți dinți proaspăt extrași au fost introduși în băuturi carbogazoase fără zahăr de diferite feluri, dar și într-una care conținea zahăr. Eroziunile au apărut în toate cazurile. Sigur, mai pregnante în cazul băuturii cu zahăr. Cu toate astea, au fost prezente și la dinții introduși în băuturi acidulate fără zahăr”, mai spune medicul stomatolog Sorina Stroe. 

Ce este de făcut? 

„Dacă dorim, totuși, să consumăm băuturi acidulate, este de preferat să nu aibă zahăr. E indicat totodată să nu le bem pe tot parcursul zilei.

Putem, spre exemplu, să ne facem această poftă în timpul uneia dintre mese. Dacă le consumăm pe tot parcursul zilei, chiar și câte o gură din când în când, dinții ne sunt practic expuși constant, iar saliva nu va avea suficient timp pentru a neutraliza pH-ul din interiorul cavității orale.Recomand să le consumăm cu paiul pentru a limita contactul cu suprafețele dentare.

De asemenea, e important să nu spălăm dinții imediat după ce consumăm aceste băuturi cu acid, pentru a permite reglarea pH-ului salivar. Putem să clătim însă gura cu puțină apă după ce am consumat sucul preferat. Putem, de asemenea, să bem lapte sau să mâncăm câteva feliuțe de brânză, întrucât lactatele și în general alimentele bogate în calciu neutralizează acizii din cavitatea orală.

Trebuie să avem un flux salivar constant și bogat, iar aici ajută, spre exemplu, mestecatul gumei fără zahăr. Nu în ultimul rând, ne prezentăm la controale regulate la medic și menținem obiceiuri sănătoase și corecte în ceea ce privește igiena dentară zilnică”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Vouchere sociale tichet social Inquam Photos / Octav Ganea
despartire   heart g56bfad668 1280 jpg
manuta  victor dorobantu Wednesday jpg
culori brazi 2022
Anamaria Prodan
caine covid carantina china foto twitter jpg
Ivana Knoll FOTO Instagram png
infidelitate 0 jpeg
shutterstock 414106915 jpg
Jose Maria Gimenez Fernando Muslera Sebastian Sofa Edinson Cavani Daniel Ghana Uruguay Foto EPA EFE jpg
image
image
image
image
pele gettyimages 841963610 jpeg
Ivana Knoll FOTO Instagram png
Anamaria Prodan
masina cu lemne furate din padure jpeg
caine covid carantina china foto twitter jpg
Vouchere sociale tichet social Inquam Photos / Octav Ganea