Probleme cu somnul? Mâncarea e de vină, spun specialiștii

Peste 40% dintre pământeni au probleme cu insomniile, se arată într-un studiu publicat de OMS la finele anului 2021. Cercetătorii britanici au descoperit că majoritatea persoanelor care au probleme cu somnul au un stil de viață haotic și recunosc sincer că ”mănâncă prostii”.

Insomniile sunt cauzate de problemele digestive și mâncarea nepotrivită - foto Shutterstock
Insomniile sunt cauzate de problemele digestive și mâncarea nepotrivită - foto Shutterstock

Cercetătorii englezi au studiat obiceiurile de viață și alimentație a peste 1.000 de voluntari cu vârste cuprinse între 25 și 65+ de ani, timp de două săptămâni. Astfel au descoperit că principalele cauze ale insomniilor erau cele alimentare.

Cafeaua alungă somnul

Toată lumea știe că atunci când consumăm excesiv cofeină, ne dăm peste cap programul de somn și că dulciurile mâncare după ora 18.00 declanșează o explozie de energie în corp taman atunci când ar trebui să ni se închidă ochii. Totodată, cercetătorii au remarcat că persoanele care mănâncă la cină hrană de tip fast-food (pizza, cartofi prăjiți, hamburgeri sau șaorma) adorm greu și au un somn agitat din cauza refluxului gastro-esofagian, informează tabloidul britanic The Sun.

Mâncarea potrivită, un somn liniștit

Specialiștii britanici susțin că alimentația este foarte importantă pentru un somn odihnitor pe timpul nopții. Printre alimentele care trebuie scoase din meniul zilnic se află roșiile și ceapa, iar cina trebuie să fie alcătuită din alimente care nu necesită un consum mare de energie în timpul digestiei. Deși unii nutriționiști recomandă să mâncăm la cină pește, orez fiert și eventual o salată, mulți nu menționează că salata nu trebuie să conțină roșii și ceapă. Și asta pentru că atât tomatele cât și ceapa produc haos în sistemul digestiv, iar ceapa predispune la balonări generând apariția gazelor intestinale. Un alt impediment pentru un somn bun este alcoolul.

Atenție cu alcoolul!

Paharul de vin recomandat de medici nu trebuie băut după ora 19.00-19.30, dacă intenționăm să adormim la ora 21.00-22.00. Specialiștii englezi susțin că între momentul somnului și cel al consumării de alcool trebuie să fie o distanță de 3-4 ore pentru a permite organismului să proceseze substanțele ingerate. De pe ”lista neagră” a alimentelor care ne strică somnul, cercetătorii de la Asociația britanică a Somnului au menționat sucurile acidulate, ciocolata, pâinea și carnea procesată (n.r. în special mezelurile). Pentru un somn odihnitor, cercetătorii recomandă ca în ”salata de seară” să nu fie adăugată maioneză sau vreun alt sos bogat în calorii pentru că acestea ne dau peste cap digestia și ne strică somnul.

Insomniile distrug sănătatea

Somnul are un efect covârșitor asupra sănătății mintale și fizice. Mai mult decât atât, influențează metabolismul și funcționarea sistemului imunitar în lupta cu infecțiile. S-a demonstrat științific faptul că persoanele care dorm mai puțin de 7 ore au o tendință de îngrășare, spre deosebire de cei care dorm între 7 și 8 ore. Insomniacii reduc nivelul hormonului leptină (responsabil cu senzația de sațietate) și cresc nivelul hormonului grelină, care dă senzația de foame.

  Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net