Și tu mănânci roșii cu brânză? Avertismentul nutriționiștilor. Nu te-ai fi gândit la asta!

Ultima actualizare:
Mihaela Bilic, medic nutriționist
Mihaela Bilic, medic nutriționist

A venit vremea celei mai populare gustări. Imediat ce cresc temperaturile, românii renunță la mâncărurile sofisticate și pun pe masă numai roșii și brânză. Fără pâine, desigur, pentru că, nu-i așa?, pâinea îngrașă. Nutriționistul Mihaela Bilic demontează acest mit și trage, în același timp, un semnal de alarmă.

Pâinea îngrașă mai puțin decât credeam cu toții. În orice caz, îngrașă mai puțin decât brânza. Cum e posibil? Mihaela Bilic, medic nutriționist, explică.”Nu painea îngrașă, sau nu la fel de tare precum brânza. Și când spun brânză mă refer la orice tip de brânzeturi, indiferent de cât sunt de sărate: caș și telemea proaspătă, telemea veche (maturată), mozzarella, cașcavaluri, brânză de burduf sau frământată”, a avertizat Mihaela Bilic pe pagina personală de Facebook.Specialistul avertizează că, deși conțin la fel de multe proteine precum carnea și peștele, brânzeturile au de trei ori mai multă grăsime. ”În plus, o felie de brânză de 100 g o mănânci într-o clipă, la carne e mai mult de mestecat”, a adăugat medicul.

Surprinzător, salvarea vine de la ”zgârciții” de comercianți, care comercializează brânza în pachete mici. ”Porția corectă de brânză e de 70 g, adică acele pachete ridicol de mici de la supermarket conțin 3 porții! Unde sunt vremurile în care cumpărai brânza cu calupul? Acum asist la o adevarată conspirație a producătorilor, parcă și-au propus cu toții să ne învețe ce înseamnă porția corectă! O felie mare cât palma și groasă de un deget are doar 200 g și e prețios pusă într-un pachet individual tras în vid.”


    Mihaela Bilic, medic nutriționistfoto: arhivă personală
Mihaela Bilic, medic nutriționistfoto: arhivă personală

Roșiile trebuie să ocupe 80% din farfurie

Nutriționistul ne asigură că această practică e spre binele nostru, pentru porțiile mici ne ajută să mâncăm mai cumpătat. ”Nu de alta, dar brânza nu e prietena siluetei, nu e un aliment de bază, care se mănâncă cu sutele de grame. Brânza e un răsfăț, un condiment, un ingredient al mâncării. Și da, puteți mânca fără grijă roșii cu brânză, cu condiția ca roșiile să ocupe 80% din farfuria voastră. Cu alte cuvinte, puneți câteva cubulețe de brânză peste un castron de roșii. Și atenție la ulei, brânza are deja grăsimea inclusă!”, a mai spus Mihaela Bilic.

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net