Sunt legumele congelate la fel de sănătoase ca cele proaspete? Secretul dezvăluit de specialiști

Sunt legumele congelate la fel de sănătoase ca cele proaspete? Este întrebarea multor oameni care au dubii în privința calității legumelor congelate. Ei bine, specialiștii vin să ne lămurească și să ne ofere cele mai bune sfaturi atunci când dorim să mergem la cumpărături.

Sunt legumele congelate la fel de sănătoase ca cele proaspete?
Sunt legumele congelate la fel de sănătoase ca cele proaspete?

Sunt sănătoase legumele congelate?

Întrucât legumele sunt de obicei congelate imediat după recoltare, ele reușesc, în general, să-și păstreze o mare parte dintre substanțele nutritive. Potrivit Healthlines, un studiu a relevat că congelarea legumelor timp de până la 2 luni nu a afectat semnificativ conținutul lor fitochimic. Cu toate acestea, alte cercetări indică faptul că înghețarea poate afecta diferit valoarea nutritivă a unor legume și nutrienți specifici.

De exemplu, un studiu a arătat că broccoli-ul congelat are un conținut mai mare de riboflavină, în comparație cu cel proaspăt, în timp ce mazărea congelată conține mai puțină cantitate a acestei vitamine.

În plus, în cazul mazării, morcovilor și spanacului congelate, s-a constatat că au un conținut mai mic de betacaroten, dar nu s-au observat diferențe semnificative între fasolea verde și spanacul congelate și cele proaspete.

Într-un alt studiu, s-a observat că varza kale congelată, nefiartă, conținea o cantitate mai mare de antioxidanți decât varza kale proaspătă, sugerând că înghețarea poate chiar să sporească conținutul de antioxidanți al unor legume.

Conform unei alte analize, conținutul de vitamina C al anumitor legume ar putea scădea cu 10-80% în timpul procesului de congelare, cu o pierdere medie a nutrienților de aproximativ 50%. Este important să reținem că și alte metode de gătit, cum ar fi fierberea, prăjirea și cuptorul cu microunde, pot conduce la pierderi de nutrienți, chiar și în cazul legumelor proaspete sau conservate.

De ce să alegi legume congelate
De ce să alegi legume congelate

Atenție la etichetă

Legumele congelate au multe beneficii, însă trebuie să fiți atenți la ce cumpărați. Dacă puteți, apelați cât mai des la legume proaspete atunci când este sezonul lor. Atunci când nu găsiți pe piață legumele dorite, încercați cu încredere legumele congelate, însă cu grijă la etichetă.

Deși majoritatea legumelor congelate nu conțin aditivi și conservanți, unele pot conține zahăr sau sare adăugată. Unele legume congelate pot fi, de asemenea, asociate cu sosuri sau amestecuri de condimente prefabricate, ceea ce poate adăuga savoare, dar poate crește cantitatea de sodiu, grăsimi sau calorii din produsul final.

Dacă încercați să reduceți numărul de calorii sau să pierdeți în greutate, este posibil să doriți să săriți peste legumele congelate care conțin garnituri bogate în calorii, cum ar fi untul de usturoi, sosul de brânză sau sosul.

În plus, cei cu tensiune arterială ridicată este bine să verifice cu atenție conținutul de sodiu al legumelor congelate și să aleagă produse fără adaos de sare. Studiile arată că scăderea aportului de sodiu poate ajuta la reducerea nivelului tensiunii arteriale, în special la cei cu tensiune arterială ridicată.

Beneficiile legumelor congelate
Beneficiile legumelor congelate

De ce să cumperi legume congelate

Legumele congelate reprezintă o opțiune rapidă și convenabilă pentru preparare, necesitând un efort minim. De asemenea, acestea sunt mai accesibile din punct de vedere financiar decât legumele proaspete și au o durată de depozitare mai lungă, oferind un raport calitate-preț excelent. Fiind disponibile pe tot parcursul anului, ele permit bucurarea de legume preferate, indiferent de sezon. Adăugarea legumelor congelate în dieta zilnică reprezintă o metodă simplă de a asigura un aport crescut de nutrienți esențiali, inclusiv fibre, antioxidanți, vitamine și minerale.

Studiile au demonstrat că mărirea consumului de legume poate fi asociată cu un risc mai scăzut de afecțiuni precum boli de inimă, cancer, diabet de tip 2 și alte patologii grave. Alegând legumele congelate, puteți să vă bucurați de avantajele acestor alimente sănătoase și să vă mențineți un stil de viață echilibrat, indiferent de sezon sau de ritmul alert al vieții moderne.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net