Top 5 beneficii impresionante pentru sănătate ale cepei. Te protejează de mai multe tipuri de cancer

Ceapa este foarte hrănitoare și a fost asociată cu mai multe beneficii, inclusiv îmbunătățirea sănătății inimii, un control mai bun al zahărului din sânge și densitatea osoasă crescută.

O ceapă are 44 de calorii, ea oferă o doză considerabilă de vitamine, minerale și fibre. Foto: Click
O ceapă are 44 de calorii, ea oferă o doză considerabilă de vitamine, minerale și fibre. Foto: Click

Deși toate legumele sunt importante pentru sănătate, anumite soiuri oferă beneficii unice. Ceapa face parte din genul Allium de plante cu flori, care include și usturoi, praz și arpagic. Aceste legume conțin diverse vitamine, minerale și compuși potenți din plante care s-a dovedit că promovează sănătatea în multe feluri.

De fapt, proprietățile medicinale ale cepei au fost recunoscute încă din cele mai vechi timpuri, când erau folosite pentru a trata afecțiuni precum durerile de cap, bolile de inimă și rănile bucale. Iată cele mai importante beneficii impresionante pentru sănătate ale cepei:

1. Plină de nutrienți

Ceapa este bogată în nutrienți, ceea ce înseamnă că are un conținut scăzut de calorii, dar bogată în vitamine și minerale. O ceapă medie are doar 44 de calorii, dar oferă o doză considerabilă de vitamine, minerale și fibre.

Această legumă este deosebit de bogată în vitamina C, un nutrient implicat în reglarea sănătății imunitare, producția de colagen, repararea țesuturilor și absorbția fierului. Vitamina C acționează și ca un antioxidant puternic în corpul tău, protejându-ți celulele împotriva daunelor cauzate de moleculele instabile numite radicali liberi.

Ceapa este, de asemenea, bogată în vitamine B, inclusiv folați și vitamina B6 - care joacă roluri cheie în metabolism, producția de globule roșii și funcția nervoasă. În cele din urmă, sunt o sursă bună de potasiu, un mineral care lipsește multor oameni.

De fapt, aportul mediu de potasiu al americanilor este mai puțin de jumătate din valoarea zilnică recomandată (DV) de 4.700 miligrame (mg). Funcția celulară normală, echilibrul fluidelor, transmisia nervoasă, funcția rinichilor și contracția musculară necesită toate potasiu.

2. Poate păstra sănătatea inimii

Ceapa conține antioxidanți și compuși care luptă împotriva inflamației, scad trigliceridele și reduc nivelul de colesterol - toate acestea pot reduce riscul de boli de inimă. Proprietățile lor antiinflamatorii puternice pot ajuta, de asemenea, la reducerea tensiunii arteriale crescute și la protejarea împotriva cheagurilor de sânge.

Quercetina este un antioxidant flavonoid care este foarte concentrat în ceapă. Deoarece este un antiinflamator puternic, poate ajuta la scăderea factorilor de risc pentru boli de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială.

Un studiu pe 70 de persoane cu supraponderalitate și hipertensiune arterială a constatat că o doză de 162 mg pe zi de extract de ceapă bogat în quercetină a redus semnificativ tensiunea arterială sistolica cu 3-6 milimetri de mercur (mmHg), comparativ cu un placebo.

De asemenea, s-a demonstrat că ceapa scade nivelul de colesterol. Un studiu din 2014 pe 54 de femei cu sindrom ovarian polichistic (PCOS) a constatat că consumul de cantități mari de ceapă roșie crudă (80-120 de grame pe zi) timp de 8 săptămâni a redus colesterolul total și LDL (rău) în comparație cu un grup de control.

În plus, dovezile din studiile pe animale susțin că consumul de ceapă poate reduce factorii de risc pentru bolile de inimă, inclusiv inflamația, nivelurile ridicate de trigliceride și formarea cheagurilor de sânge.

3. Încărcată cu antioxidanți

Antioxidanții sunt compuși care inhibă oxidarea, un proces care duce la deteriorarea celulară și contribuie la boli precum cancerul, diabetul și bolile de inimă. Ceapa este o sursă excelentă de antioxidanți. De fapt, ele conțin cel puțin 17 varietăți diferite de antioxidanți flavonoizi.

Ceapa roșie, în special, conține antocianine, care sunt pigmenți vegetali din familia flavonoidelor care conferă cepei roșii culoarea lor profundă. Mai multe studii asupra populației au descoperit că persoanele care consumă mai multe alimente bogate în antociani au un risc redus de boli de inimă.

De exemplu, un studiu efectuat pe 43.880 de bărbați a arătat că aportul obișnuit de 613 mg pe zi de antociani era corelat cu un risc cu 14% mai mic de atacuri de cord nonfatale. În mod similar, o analiză din 2018 a concluzionat că consumul de cantități mai mari de alimente bogate în antociani a fost asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă și mortalitate prin boli de inimă.

În plus, s-a descoperit că antocianinele protejează împotriva anumitor tipuri de cancer și diabet.

4. Conține compuși anti-cancer

Consumul de legume din genul Allium, cum ar fi usturoiul și ceapa, a fost asociat cu un risc mai scăzut de apariție a anumitor tipuri de cancer, inclusiv de stomac și cancer colorectal.

O analiză a 26 de studii a arătat că persoanele care au consumat cea mai mare cantitate de legume allium au avut cu 22% mai puține șanse de a fi diagnosticate cu cancer de stomac decât cei care au consumat cea mai mică cantitate. Mai mult, o revizuire din 2014 a 16 studii efectuate pe 13.333 de persoane a demonstrat că cei cu cel mai mare aport de ceapă au avut un risc redus cu 15% de cancer colorectal în comparație cu cei cu cel mai mic aport.

Aceste proprietăți de combatere a cancerului au fost legate de compușii cu sulf și antioxidanții flavonoizi găsiți în legumele allium.

De exemplu, ceapa furnizează ceapa A, un compus care conține sulf despre care s-a demonstrat că scade dezvoltarea tumorii și încetinește răspândirea cancerului ovarian și pulmonar în studiile pe eprubetă.

Ceapa conține, de asemenea, fisetină și quercetină, care sunt antioxidanți flavonoizi care pot inhiba creșterea tumorii.

5. Ajută la controlul glicemiei

Consumul de ceapă poate ajuta la controlul zahărului din sânge, ceea ce este deosebit de important pentru persoanele cu diabet sau prediabet.

Un studiu mai vechi pe 42 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 a demonstrat că consumul a 3,5 uncii (oz) sau 100 de grame de ceapă roșie crudă a redus semnificativ nivelul de zahăr din sânge după 4 ore.

În plus, mai multe studii pe animale au arătat că consumul de ceapă poate beneficia de controlul zahărului din sânge.

Un studiu a arătat că șobolanii cu diabet zaharat hrăniți cu alimente care conțin 5% pudră de ceapă uscată timp de 8 săptămâni au prezentat scăderea nivelului zahărului din sânge și au avut niveluri mai scăzute de trigliceride și colesterol în comparație cu un grup de control.

Compușii specifici găsiți în ceapă, cum ar fi quercetina și compușii cu sulf, au și efecte antidiabetice.

De exemplu, s-a demonstrat că quercetina interacționează cu celulele din intestinul subțire, pancreas, mușchii scheletici, țesutul adipos și ficat pentru a controla reglarea zahărului din sânge în întregul corp, scriu cei de la Healthline. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
batran confuz istock1 jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
buster jpg
bani jpeg
sat comoara jpg
plane 2104594 1280 jpg
politia pixabay jpg
washington monument 1628558 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net