Tot ce trebuie să ştii despre lime
Ultima actualizare:
Lămâiul verde este o bogată sursă de acid citric, vitamina C, zahăr natural, fosfor şi calciu. Poţi consuma aceste citrice în numeroase reţete culinare sănătoase sau pur şi simplu cu apă călduţă, când vrei să scapi de rinite sau să slăbeşti mai uşor, prin detoxifiere.
Conţinutul de vitamina C găsit în lime este mai mare decât în lămâie, ajută la creşterea rezistenţei organismului la boli, previne deteriorarea ochilor şi ajută la vindecarea rănilor. Fructul are un conţinut ridicat de fibre dietetice, precum şi minerale ca fier, calciu, cupru, potasiu, fosfor şi magneziu. Are un conţinut scăzut de carbohidraţi, calorii şi zero grăsimi.
Utilizări tradiţionale
- Sucul de lime mexican este folosit pentru a trata problemele hepatice, stimulează digestia, vindecă hemoragii intestinale, palpitaţii cardiace, hemoroizi, tuse convulsivă, cefalee, artrită, reumatism, respiraţie urâtă, căderea părului. Mai mult, poate fi şi dezinfectant pentru ulcere atunci când este utilizat drept cataplasme.
- Sucul ajută, de asemenea, la eradicarea iritaţiilor şi umflăturilor cauzate de muşcăturile de ţânţar. Se poate folosi în cataplasme pe cap pentru a atenua nevralgia.
- Decoctul preparat din frunze este folosit ca picături pentru ochi şi pentru băi în caz de febră. Folosiţi-l ca gargară sau apă de gură pentru dureri în gât.
- Beţi ceai făcut din frunze pentru uz intern în tratarea răcelilor şi durerilor de cap.
- Aplicaţi sucul extern pentru a curăţa rănile.
- Consumaţi amestecul din o linguriţă cu miere, suc de ghimbir, suc de lime şi un vârf de piper pentru sughiţ.
- Pentru ureche, folosiţi două picături de suc proaspăt de lime, amestecat cu apă. Aplicaţi sub formă de picături.
- Pentru constipaţie, beţi un pahar de suc de lime cu apă dimineaţa pe stomacul gol.
- Faceţi o mască anti-bacteriană din pastă de frunze de lime cu un vârf de turmeric, scrie sfatnaturist.ro.
Cum se consumă
- Este utilizată în băuturi alcoolice.
- De asemenea, este folosită pentru prepararea conservelor sărate, murături, gemuri, băuturi, jeleuri şi marmeladă.
- Uleiul esenţial de lime este folosit pentru aromatizarea prăjiturilor, a băuturilor răcoritoare, a îngheţatei, a jeleurilor şi a altor produse alimentare.
- Sucul este folosit pentru aromatizarea cărnii, a sosului, a ceaiului, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice.
- Fructele pot fi făcute sirop.