Vă veți putea testa gratuit la medicii de familie

Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat marți o Ordonanță de Urgență care permite medicilor de familie să facă la cabinet teste rapide antigen pentru depistarea SARS-CoV-2. Pot veni să se testeze gratuit pacienții înscriși pe listele lor, dar nu numai.

image

Conform ordonanței, medicii de familie aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate vor achiziţiona testele rapide antigen dintre cele care sunt cuprinse în lista aprobată de Comisia Europeană, afişată pe site-ul Ministerului Sănătăţii, iar pentru activitatea de testare realizată vor primi un tarif de 50 de lei/persoană, care cuprinde contravaloarea testului, manopera, materialele şi echipamentele de protecţie necesare testării. După efectuarea unui test, nu mai târziu de ora 24.00 a zilei recoltării, medicii au obligaţia raportării rezultatului în aplicaţia Corona Forms.

Cine se poate testa la medicul de familie

„Activitatea de testare se va realiza în cadrul programului de lucru şi vor beneficia de ea toate persoanele înscrise pe lista proprie a medicului de familie, eligibile la testare, precum şi persoanele eligibile la testare care nu au un medic de familie sau sunt înscrise pe lista altui medic de familie, la un interval de cel puţin 48 de ore, între două testări succesive. Persoanele eligibile pentru testare sunt cele suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2, prevăzute în Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică”, a anunțat Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

Concret, se vor putea testa persoanele care prezintă simptome sau au avut contact direct cu o persoană infectată. Extinderea capacității de testare face parte din lista de măsuri pentru pregătirea valului 5, anunțată miercuri dimineața de Ministerul Sănătății.

De când va intra în vigoare măsura

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie salută decizia Guvernului de a extinde capacitatea de testare către medicii de familie și estimează să înceapă acest proces peste trei săptămâni: „Pacienții vor putea beneficia de testare gratuită la cabinetele de medicina familiei, unde spațiul şi resursele existente permit testarea, imediat după ce va fi finalizat ordinul comun al ministrului Sănătății şi preşedintelui CNAS şi vor fi încheiate contractele cu cabinetele medicale. Estimăm că acest proces se va finaliza în următoarele trei săptămâni”, au anunțat pe Facebook reprezentanții Federației.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net