Virusul din China care provoac─â pneumonie ucide din nou. E alert─â ┼či ├«n Romania!

epidemie de gripa jpeg
Cazurile în creștere au confirmat o epidemie de gripă în România Foto: arhivă personală

Este alertă din cauza coronavirusului care provoacă pneumonie. Un bărbat de 69 de ani a murit, miercuri, la Wuhan, acolo unde maladia a fost detectată pentru prima dată luna trecută. În România, autorităţile spun că au anunţat spitalele de existenţa virusului, dar că posibiltatea să ajungă în ţara noastră este redusă.

Agentul patogen al pneumonie viral─â misterioase ap─ârut─â ├«n China┬áeste din aceea┼či familie cu cel care provoac─â SARS (sindromul respirator sever acut), spun reprezentan┼úii Organiza┼úiei Mondiale a S─ân─ât─â┼úii (OMS).

Anun╚Ťul conform c─âruia un b─ârbat de 69 de ani a murit din cauza unei pneumonii virale provocate de coronavirusul din China a fost f─âcut de Comisia pentru Igien─â ┼či S─ân─âtate din Wuhan, pe site-ul s─âu de internet, potrivit Digi24.ro.

Pacientul, care s-a ├«mboln─âvit pe 31 decembrie, s-a confruntat cinci zile mai t├órziu cu o agravare a st─ârii sale de s─ân─âtate, prezent├ónd o miocardit─â sever─â, o func┼úie renal─â anormal─â ┼či mai multe organe grav afectate, au precizat autorit─â┼úile sanitare.

Conform ultimului bilan┼ú disponibil, cel pu┼úin 41 de bolnavi au fost ├«nregistra┼úi ├«n China, iar cinci dintre ace┼čtia se afl─â ├«ntr-o stare grav─â.

Alert─â din cauza coronavirusului care provoac─â pneumonie

Aceast─â pneumonie alimenteaz─â temerile privind reapari┼úia unui virus de tip SARS (Sindromul respirator sever acut), soldat cu circa 650 de mor┼úi ├«n China continental─â ┼či ├«n Hong Kong, ├«n sezonul 2002-2003, conform Agerpres.

├Än urma unei anchete, autorit─â┼úile sanitare chineze au stabilit c─â mai mul┼úi pacien┼úi sunt v├ónz─âtori ├«ntr-o pia┼ú─â din Wuhan specializat─â ├«n v├ónzarea angro de fructe de mare ┼či pe┼čte.

Autorit─â┼úile au luat mai multe m─âsuri, dispun├ónd ├«n special ├«nchiderea pie┼úei ├«n cauz─â, unde au loc opera┼úiuni de dezinfec┼úie ┼či sunt efectuate analize.

Alte dou─â cazuri de infectare cu misterioasa epidemie au fost detectate ├«n┬áThailanda┬á┼či Japonia, unde autorit─â┼úile din cele dou─â ┼ú─âri afirm─â c─â pacien┼úii s-au deplasat la Wuhan ├«nainte de spitalizare.

Spitalele din România au fost anunţate cu privire la acest virus

Speciali┼čtii spun c─â este pu┼úin probabil ca acesta s─â ajung─â p├ón─â ├«n ┼úara noastr─â, ├«ns─â spitalele au fost puse ├«n gard─â.

Adrian Marinescu, medic primar boli infec╚Ťioase, a spus la Digi24 c─â nu ar trebui s─â ne ├«ngrijor─âm, dar ar trebui s─â lu─âm m─âsuri sau s─â ne preg─âtim pentru lucruri care ar putea s─â se ├«nt├ómple. ÔÇ×Infec╚Ťiile virale pot avea o evolu╚Ťie imprevizibil─â, nu exist─â un tratament ╚Ťintit, ca la antibiotice. Dac─â vorbim de China, e adev─ârat c─â distan╚Ťa e mare, dar ╚Öi migra╚Ťia uman─â e ├«n plin─â desf─â╚Öurare, a╚Öa c─â un astfel de lucru poate s─â se ├«nt├ómple ╚Öi pot s─â fie mai multe cazuri. Pot fi mai multe forme, poate fi o form─â simpl─â, s─â treac─â precum o r─âceal─â, sau poate s─â fie o pneumonie sever─â cu complica╚Ťii, care s─â duc─â la deces, a╚Öa cum s-a ├«nt├ómplat ╚Öi ├«n ChinaÔÇŁ, a spus el.

Ce este coronavirusul misterios din China  

Alexandru Rafila, pre╚Öedintele Societ─â╚Ťii Rom├óne de Microbiologie, a explicat la Digi24 c─â este vorba despre o nou─â form─â de coronavirus care d─â infec╚Ťie respiratorie.

ÔÇ×Lumea s-a confruntat cu dou─â situa╚Ťii opuse ÔÇô una extrem de grav─â, ├«n 2002, cu acel sindrom SARS care producea o infec╚Ťie respiratorie adesea mortal─â ╚Öi care a reu╚Öit s─â fie controlat dup─â ce s-au ├«nregistrat 800 de decese ├«n China, ╚Öi o alt─â boal─â, mult mai pu╚Ťin agresiv─â, care se manifest─â ├«n Orientul Mijlociu ╚Öi care d─â anumite infec╚Ťii respiratorii, pneumonii, care au o evolu╚Ťie mai pu╚Ťin grav─âÔÇŁ, a spus el.

Referitor la coronavirusul periculos din China, profesorul Alexandru Rafila spune c─â oricine se poate ├«mboln─âvi, oricine vine ├«n contact cu o persoan─â infectat─â, ╚Öi atunci statele iau m─âsuri ├«n ceea ce prive╚Öte posibile cazuri pe teritoriul na╚Ťional.

Simptomelele coronavirusului

Semnele comune de infec╚Ťie cu coronavirus includ simptome respiratorii, febr─â, tuse, dificult─â╚Ťi de respira╚Ťie ╚Öi dificult─â╚Ťi de respira╚Ťie. ├Än cazuri mai severe, infec╚Ťia poate provoca pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficien╚Ť─â renal─â ╚Öi chiar moarte.

Cine poate face virusul periculos

Potrivit observatiilor medicilor, boala afecteaz─â ├«ntr-un mod deosebit de grav b─ârba┼úii de peste 60 de ani. Nu exist─â deocamdat─â vaccinuri┬ásau tratamente eficiente ├«mpotriva acestei noi variet─â┼úi┬á de SARS. Oamenii de ┼čiin┼ú─â, de asemenea, nu au fost ├«n m─âsura s─â stabileasc─â cauza focarelor de boal─â ┼či c─âile de transmitere de la om la om, potrivit sfaturimedicale.ro.

Tratamentul infecţiei cu virusul periculos din China

Deocamdat─â, nu exista─âm niciun vaccin sau un alt tratament pentru prevenirea virusului din China care provoac─â pneumonie. Doar simptomele bolii pot fi tratate. Se administreaz─â un tratament de sus╚Ťinere pentru a combate afectarea viscerala, respiratorie ╚Öi renal─â. Chiar dac─â, p├ón─â acum, niciun tratament antiviral nu s-a dovedit eficient, cercet─âtorii americani au ar─âtat c─â la maimu╚Ťe combina╚Ťia de ribavirina cu interferon-alpha 2b, doua medicamente antivirale utilizate ├«n tratamentul hepatitei C, poate ├«mpiedic─â multiplicarea coronavirusului. Dar aceasta combina╚Ťie trebuie ├«nc─â studiat─â ├«nainte de a fi utilizata la om, se mai arat─â ├«ntr-un articol scris pe site-ul sfaturimedicale.

M─âsurile pentru prevenirea infect─ârii cu virusul misterios din China

Pre┼čedintele Societ─â┼úii de Microbiologie, Alexandru Rafila a mai transmis la Digi 24, c─â pricipalele m─âsuri pentru prevenirea infect─ârii cu virusul misterios presupun ca la por╚Ťile de intrare, de obicei aeroporturi, s─â existe personal medical instruit care s─â poat─â s─â identifice aceste cazuri, s─â izoleze pacientul. ÔÇ×Singapore a introdus pentru acest caz un sistem de monitorizare a temperaturii celor care vin din regiunea Wuhan din China, unde s-au ├«nregistrat aceste cazuri, deci nu la toate zborurile. Nu e cazul ├«nc─â ├«n Rom├ónia, dar anumite precau╚Ťii trebuie luateÔÇŁ, a explicat medicul Rafila.

Recomand─ârile standard pentru a preveni r─âsp├óndirea infec╚Ťiei includ sp─âlarea periodic─â a m├óinilor, acoperirea gurii ╚Öi nasului atunci c├ónd tuse ╚Öi str─ânut, g─âtirea complet─â a c─ârnii ╚Öi a ou─âlor. Evita╚Ťi contactul str├óns cu cineva care prezint─â simptome ale bolilor respiratorii, cum ar fi tuse ╚Öi str─ânut.

Organiza╚Ťia Mondial─â a S─ân─ât─â╚Ťii (OMS)┬áa avertizat┬ác─â noul coronavirus din China s-ar putea r─âsp├óndi la nivel mondial ╚Öi a ├«ndemnat spitalele din ├«ntreaga lume s─â se preg─âteasc─â pentru acest scenariu.

laurentiu reghecamp corina caciuc luca si asiana peng
Dorian Popa
FotoJet jpg
image png
David Popovici, EPA jpg
FotoJet (4) jpg
Bani - lei - plata rata - facturi FOTO Shutterstock
sotie cumpanasu jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
iliescu revolutie jpg
foto1 vaci jpg
foto 1   h 56735691 jpg
Bani - lei - plata rata - facturi FOTO Shutterstock
calendar ortodox 2021 18 august flor si lavru ermil serapion si polien manastirea sucevita jpeg
pensionari jpeg