Şefii Gazprom vin la Bucureşti în octombrie
"Chiar vineri (25 septembrie - n.r.), mi-a confirmat Aleksandr Medvedev, vicepreşedintele Gazprom, că delegaţia rusă va sosi în România în a doua parte a lunii octombrie. În ceea ce priveşte subiectele ce urmează a fi dezbătute, acestea sunt continuarea discuţiilor avute până acum şi poate chiar o aprofundare a lor", a precizat Adriean Videanu, citat de agenţia NewsIn.
Întrebat dacă din cadrul acestei delegaţii va face parte şi ministrul rus al energiei, Sergei Shmatko, Videanu a precizat că i-a trimis o invitaţie oficială şi acestuia, la care încă nu a primit o confirmare, dar crede că "şi Shmatko va face parte din delegaţia rusă, alături de Medvedev".
Principalele teme de discuţie dintre partea rusă şi cea română la care a făcut referire ministrul Videanu se referă la posibilitatea importului direct de gaze din Rusia, dezvoltarea capacităţilor de înmagazinare pe teritoriul României, precum şi condiţiile pentru dezvoltarea reţelei de tranzit.
Adriean Videanu anunţase pe 6 septembrie, la Realitatea TV, că în jurul datei de 21 septembrie se va întâlni la Bucureşti cu vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev. Ministrul mai spunea atunci că România va pune la dispoziţie datele necesare pentru ca Rusia să facă studiile de fezabilitate de care are nevoie pentru realizarea proiectului South Stream, dar că obiectivul politic al României rămâne proiectul gazoductului Nabucco.
Pe 20-21 mai 2009, ministerul român al Economiei a întreprins o vizită în Federaţia Rusă, la Moscova, delegaţie din care au făcut parte şi reprezentanţi ai Ministerului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi ai companiilor din domeniul energetic - Romgaz, Transgaz şi Transelectrica. În cadrul întâlnirii, au fost abordate proiectele viitoarelor coridoare energetice şi aspecte ale colaborării în cadrul Comisiei mixte româno-ruse.
Ca urmare a acestei vizite, a fost semnat primul acord de după 1989 de colaborare directă între producătorul naţional de gaze Romgaz şi Gazprom. "Acest lucru prevede identificarea tuturor posibilităţilor de colaborare între Romgaz şi Gazprom, inclusiv înfiinţarea unei societăţi mixte cu participare 50% Romgaz şi 50% Gazprom, în ceea ce presupune atât depozitarea gazelor în România, dar şi valorificarea acestora în diverse posibilităţi: vânzarea directă, investiţii împreună în cogenerarea de înaltă eficienţă", declara Videanu acum câteva luni.
De asemenea, reprezentanţii Gazprom, Romgaz şi Transgaz s-au mai întâlnit şi la Bucureşti, pe 29 octombrie 2008, când au discutat despre posibila colaborare dintre gigantul rus şi companiile româneşti pentru dezvoltarea capacităţilor de depozitare şi de tranzit al gazelor pe teritoriul României şi despre proiectul gazoductului South Stream.