Ce spune consultantul de turism Răzvan Pascu despre Harghita: „Parcă ești într-o altă țară și te simți extraordinar”
Consultantul de turism și antreprenorul Răzvan Pascu este atașat de 10 ani de zile de Harghita pe care a descoperit-o în toate felurile și are numai lucruri frumoase de povestit despre județul situat în estul Transilvaniei.







Săptămâna trecută, Răzvan Pascu și soția sa, Andra Pascu au organizat împreună cu firma lor un frumos eveniment gastronomic dedicat promovării județului Harghita – o incursiune culinară în inima Transilvaniei. Invitații au avut ocazia să savureze kürtős kalács premiați, pregătiți live chiar în fața lor, alături de rețete tradiționale care ilustrează bogăția gastronomică a regiunii, au putut participa activ la prepararea bucatelor, dar s-au și bucurat de degustări delicioase și arome autentice.
Răzvan Pascu ne-a povestit cu acest prilej de ce iubește el Harghita, cât de bine se simte acolo dar și ce bine ar trebui să ne simțim într-o vacanță cu copiii și cum să alegem perfect destinația pentru ca toată lumea să fie fericită și împăcată cu ideea unei vacanțe perfecte.
“În Ungaria există mai multe restaurante care au mai multe stele Michelin”
Răzvan, promovezi România și în mod special acum, Harghita, în cel mai frumos fel. Spune-mi, te rog, ce se întâmplă aici, la acest eveniment?
Este un eveniment prin care județul Harghita vrea să promoveze titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2027, pe care l-au câștigat de curând.Este un titlu care le va oferi posibilitatea să facă multe evenimente și să se vorbească mult despre Harghita în anul 2027, dar cumva până atunci ei vor să facă mici evenimente prin care, folosindu-se de acest titlu deja câștigat, să-i facă pe oameni mult mai conștienți de mâncarea bună care e în zona secuimii, nu doar în județul Harghita. Și avem aici un om care a câștigat titlul de cel mai bun creator de kürtős kalács din România. El este din România și Ungaria, este un premiu pe care l-a obținut pe ambele țări. Apoi, împreună cu echipa lui de la bucătărie și bucătarul pe care l-au adus special din Ungaria, și el câștigase premii la rândul lui în Ungaria. În Ungaria, trebuie să precizez că există mai multe restaurante care au mai multe stele Michelin și bucătari celebri din Ungaria vin în România la diverse evenimente.
Mai avem o cofetărie foarte celebră în zona secuimii, cei care fac prăjituri care imită fructele. Dacă e o prăjitură, Malna înseamnă zmeură. Prăjitura este sub formă de zmeură și are gust de zmeură. Sunt foarte apreciați, vin oameni din toată țara să cumpere de la ei. Mai avem un hotel, și ei au pregătit, la fel, mâncăruri tradiționale. Avem aici inclusiv produse tradiționale gastronomice care sunt din carne de urs. Cumva lucruri mai atipice.
Tu promovezi de foarte mult timp Harghita. De cât timp?
Cred că de minim 10 ani am descoperit județul acesta. Călătorim foarte mult, întâi am fost în Covasna. Mi-a plăcut foarte mult acolo. După care am descoperit că toată secuimea e la fel. Parcă ești într-o altă țară și te simți extraordinar de la locurile pe care le vezi, oamenii pe care îi întâlnești, mâncarea pe care o guști. Și, acum mai nou, foarte multe activități pe care le poți testa și le faci acolo, atât pe timp de vară cât și pe timp de iarnă. Anul acesta mi-au oferit și titlul de Ambasador al turismului din județul Harghita și sunt mândru de lucrul acesta, am ajuns să fiu invitat și să vorbesc la evenimentele lor despre ceva ce îmi place cu adevărat. Ești un fel de promotor al lor, pentru că tot i-ai promovat. Ai investit în zona aceea, în Harghita? Nu, nu am investit în Harghita. Am vrut o intenție de a investi acolo, dar este foarte departe de locul în care îmi desfășor activitatea, în București. Acesta este singurul motiv, în rest, aș fi avut toată deschiderea. Când ajung în județul Harghita, efectiv, oamenii mă recunosc, mă iubesc, presa locală scrie. Oamenii, efectiv, sunt mega-încântați când mă văd acolo pentru că am fost dintre primii care au început să scrie că atunci când vorbim despre secuime, nu e doar despre oamenii ăia răi, așa cum au fost portretizați ungurii din zona aceea care nu vorbesc uneori românește sau vorbesc românește sticat sau că nu servesc, cum erau vorbe celebre, pâine la magazin, e o prostie. Noi vorbim de oameni care vor să facă turism.
Tu stai la conac când te duci acolo, nu?
În special, în județul Covasna sunt foarte multe foste conace transformate în pensiune în momentul acesta, dar în Harghita, există și astfel de locuri, dar și hoteluri mai mari sau mai mici de 3-4 stele foarte multe și în construcție sunt câteva de 5 stele.
“Bucurați-vă de fiecare clipă”
Ce ne recomanzi pentru ce-a mai rămas din această vară? Unde să mergem? Am văzut că tu, de exemplu, mergi foarte mult în Grecia.
Aș zice să alegeți orice vă permiteți și orice vă place. Dacă veți călători cu copiii, pur și simplu bucurați-vă că sunteți împreună și nu țineți prea mult cont. Credeți-mă că pentru copiii mici, de până în 10 ani, prea puțin contează că îi duceți în Seychelles sau Mauritius sau la Marea Neagră, atâta timp cât sunt cu părinții și părinții nu se ceartă și sunt fericiți și copiii sunt fericiți, asta e tot ce contează. Așa că bucurați-vă de fiecare clipă, că avem în fiecare zi exemple de oameni care ar vrea oricând să mai trăiască o lună, o zi sau o săptămână, noi avem această șansă și să ne bucurăm un pic mai mult de ea. Le doresc doar vară plăcută pentru că sunt sigur că toți și-au făcut deja planurile.



































