Ce să faci cu resturile de Crăciun. 3 reteţe delicioase

E normal ca masa de Crăciun să fie una îmbelşugată, dar felurile pregătite pentru prânzul din 25 decembrie nu sunt mereu consumate în totalitate. Iată trei reţete delicioase pe care le poţi face cu resturile de la masa de Crăciun, pentru a nu risipi mâncarea.

Iată în ce poţi refolosit resturile de la masa de Crăciun foto: pixabay
Iată în ce poţi refolosit resturile de la masa de Crăciun foto: pixabay

Obişnuim să punem pe masa de Sărbători de toate: preparate tradiţionale din carne, sarmale, friptură, brânzeturi, muraturi, cozonac şi alte prăjituri. Nu toate se consumă însă, dar asta nu înseamnă că trebuie să le arunci. Ele pot fi refolosite în alte preparate.

De exemplu, resturile de friptură şi cârnaţi nu trebuie reîncălzite, pentru că devin uscate şi fade. În schimb, pot fi mărunţite şi refolosite în nenumărate alte preparate: paste, gratinuri cu legume, budinci sărate, salate, chiar pot fi adăugate în omlete.

Iată trei idei de reţete delicioase în care poţi folosi resturile de mâncare de la Crăciun.

Tochitură cu mămăliguță din resturile de carne

Pe platourile de sărbători există multă carne afumată, friptură pe grătar ori cârnăciori şi slănină. Toate sunt perfecte pentru o tochitură delicioasă.

Ea se prepară astfel. Se taie cârnăciorii și carnea bucățele, se călește apoi puțină ceapă și câțiva căței de usturoi, se adaugă carnea, se condimentează cu sare, piper, boia. După ce carnea s-a prăjit puțin, se adaugă niște sos de roșii și se lasă să scadă vreme de cinci minute, la foc mediu.

Tochitura se servește alături de mămăliguță și ardei iuți sau murături.

Ciorbă din resturile de carne şi murături

Ciorba Soleanca e perfectă cu resturile de carne foto: ea.md
Ciorba Soleanca e perfectă cu resturile de carne foto: ea.md

Soleanca este o ciorbă foarte consistentă şi bogată, cu mai multe tipuri de carne şi cu mezeluri, cu măsline şi castraveţi muraţi. Această ciorbă este un preparat tradiţional din Republica Moldova, dar are influenţe ruseşti.

Ea ar fi fost inventată de o gospodină care transformat într-o fiertură gustoasă toate resturile rămase de la masa de Sărbători. Astfel, în ciorbă se pot folosi resturi de friptură, cârnaţi şi murături. În plus, e o cură excelentă pentru mahmureală.

Începi prin a pune ceapă tăiată mărunt și morcov dat prin răzătoare la călit în puțin ulei pentru câteva minute. Adaugi pasta de tomate și laşi pentru încă două minute, după care pui carnea rămasă de la masa de Crăciun și castraveții murați, toate tăiate julien (pai) şi frunzele de dafin și amesteci totul bine.

Peste câteva minute, acoperi cu apă și laşi să fiarbă până se pătrund aromele. La sfârșit, pui măslinele, pătrunjelul și mărarul tocat, aştepţi să dea în clocot și opreşti focul.

Soleanca se servește fierbinte, cu felii de lămâie și smântână.

Prăjitură reinventată din cozonac

Cozonacul întărit se poate transforma într-o prăjitură fragedă, bine însiropată și foarte gustoasă.

Taie-l în felii,  apoi însiropează-l cu esenţa preferată şi lasă-l zece minute să se înmoaie. În acest timp, pregătește o budincă sau orice cremă care îţi place, cu condiţia să o faci puţin mai groasă, pentru a nu curge. Topeşte nişte ciocolată la bain marie şi pregătește nişte fructe proaspete.

Scoate cozonacul bine însiropat, adaugă crema peste fiecare felie, formând sendvişuri. La final, împrastie niște ciocolata topită cu ajutorul unei lingurițe peste sendvişurile din cozonac. Totul se ornează cu fructele preferate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
horoscop colaj pixabay jpg
horoscop bilunar shutterstock 2091062710 jpg
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
femeie fericită  foto   Shutterstock jpg
Omleta la cuptor pentru intreaga familie jpeg
5 zodii urmărite de ghinion în luna februarie, sursă foto: Canva
horoscop jpeg
6 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net