Cum fac oltencele plăcinta cu brânză. Rețeta clasică de la străbuni

Placinta cu brânză este un desert delicios specific zonei Olteniei și altele din sudul României. Iată o rețetă simplă pentru a prepara placinta cu brânză, în stil oltenesc:

Cum se prepară plăcinta cu brânză / foto: Pixabay
Cum se prepară plăcinta cu brânză / foto: Pixabay

Cum se prepară plăcinta oltenească cu brânză 

Ingrediente:

500 g făină

250 ml apă călduță

1 linguriță de sare

2 linguri ulei

500 g brânză de vaci (poate fi amestecată cu brânză telemea sau brânză de burduf pentru un gust mai intens)

2 ouă

3-4 linguri de zahăr (pentru brânza dulce sau după gust)

1 linguriță de esență de vanilie (opțional)

50 g unt (pentru uns)

Puțină făină pentru presărat

Instrucțiuni de preparare

Prepararea aluatului:

Într-un bol mare, adaugă făina și sarea. Pune treptat apă călduță și amestecă până formezi un aluat moale și elastic. Frământă bine timp de 5-10 minute.

Adaugă uleiul și continuă să frămânți până devine neted. Acoperă aluatul și lasă-l să se odihnească 30 de minute.

Prepararea umpluturii:

Amestecă brânza cu ouăle, zahărul și, dacă dorești, esența de vanilie. Dacă brânza este prea lichidă, poți adăuga puțină făină pentru a o îngroșa.

Montarea plăcintei:

Împarte aluatul în două părți egale. Întinde prima bucată pe o suprafață presărată cu făină, astfel încât să obții o foaie subțire.

Așază foaia într-o tavă unsă cu unt și pune umplutura de brânză pe întreaga suprafață.

Întinde a doua bucată de aluat și pune-o deasupra umpluturii, presând ușor marginile pentru a se lipi bine.

Dacă vrei, poți face câteva tăieturi pe suprafața aluatului pentru un efect decorativ și pentru a ajuta aburii să iasă.

Coacerea:

Ungi plăcinta cu puțin unt topit sau cu un ou bătut pentru a obține o culoare aurie.

Coace plăcinta în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de aproximativ 30-40 de minute, sau până când aluatul devine rumen și crocant.

Servire:

Lasă plăcinta să se răcească puțin înainte de a o tăia. Poți presăra zahăr pudră pe deasupra înainte de servire, dacă îți place mai dulce.

Aceasta este o rețetă de bază, dar poți adăuga alte ingrediente după preferințe, cum ar fi stafide sau un pic de mărar în umplutură, pentru un gust mai variat. Poftă bună!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
horoscop jpeg
656x440 peste cu glazura de mustar 403352 (1) jpg
foto click ro jpg
foi 10 linguri jpg
zodii care isi schimba viata dupa sf andrei jpg
image png
astrologie horoscop jpeg
banner gabriela cristea png
image
actualitate.net
image
actualitate.net