Trucul bunicilor pentru toba de casă perfectă. Fără miros, fără greșeli

Toba de casă rămâne unul dintre preparatele care nu lipsesc de pe masa de sărbători, iar rețeta tradițională, moștenită de la bunici, este respectată cu sfințenie de multe gospodine. Secretul unei tobe reușite nu stă în ingrediente complicate, ci în grijă, curățenie și răbdare.

Rețeta bunicilor de sărbători pentru toba de casă / foto: arhiva Click!
Rețeta bunicilor de sărbători pentru toba de casă / foto: arhiva Click!

Pe măsură ce Crăciunul și Anul Nou se apropie, în gospodăriile din toată țara încep pregătirile pentru mesele festive. Alături de sarmale, cârnați afumați și cozonaci, toba de casă ocupă un loc special, fiind un preparat transmis din generație în generație.

Rețeta bunicilor de sărbători pentru toba de casă este considerată un adevărat simbol al bucătăriei românești. Preparată corect, aceasta este gustoasă, bine legată și, mai ales, fără miros neplăcut, chiar dacă se folosește stomacul porcului.

Secretul care face diferența la toba de casă

Bunicii spun că totul începe cu o curățare atentă a ingredientelor. Toba se prepară, în mod tradițional, din părți mai puțin folosite ale porcului: picioare, urechi, cap, rinichi, inimă, limbă, ficat, splină, șorici și slănină, completate cu carne macră. Compoziția este introdusă în stomacul porcului sau, în lipsa acestuia, în intestinul gros, apoi fiartă lent, pentru a-și păstra textura și aroma.

Pentru a evita mirosul neplăcut, stomacul porcului trebuie spălat temeinic, alternativ cu apă rece și caldă, apoi lăsat peste noapte într-un amestec de apă rece, oțet și felii de lămâie. Această etapă este esențială și nu trebuie omisă.

Carnea se spală în mai multe ape și se freacă bine cu sare grunjoasă, apoi se lasă la rece până a doua zi. Fierberea se face în două etape: carnea cu os separat de organe, iar limba se opărește și se curăță înainte de a fi adăugată în oală. Spuma se îndepărtează constant, iar în apă se adaugă foi de dafin, boabe de piper și legume aromate, precum ceapa, morcovul, țelina și pătrunjelul.

După ce fierbe, ingredientele se răcesc, se taie cuburi și se condimentează cu sare, piper, boia și usturoi. Toba se fierbe la foc mic aproximativ o oră, fiind înțepată ușor pentru a preveni crăparea. La final, se presează și se lasă la rece până a doua zi. Rezultatul: o tobă aromată și gustoasă, exact ca cea făcută de bunici pentru mesele de sărbători.

Toba se fierbe apoi la foc mic aproximativ o oră, fiind înțepată ușor. La final, se presează între două suprafețe și se lasă la rece până a doua zi. Rezultatul este o tobă aromată, bine legată și fără miros, exact ca pe vremuri, așa cum o pregăteau bunicii pentru mesele bogate de sărbători.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1698834835 massif jpeg
601351988 25890405303914047 8863238633936513198 n (1) jpg
horoscop solstitiul de iarna jpg
piftie jpg
Stimulare artificiala creier Twitter jpg
7blji0 (2) jpg
cu ce te poate ajuta un avocat specializat in succesiune i imobiliare jpg
inima istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net