Un nutriționist renumit explică cum te poți bucura de grătar, fără să îți pui sănătatea în pericol: „Să adăugăm întotdeauna legume”
Deși ne apropiem cu pași repezi de toamnă, vremea din țara noastră încă rămâne destul de caldă. Iar în această perioadă din an, nenumărați români merg la grătare alături de rude și prieteni, pentru a se bucura de temperaturile calde. Însă, este foarte important să știm cum să ne bucurăm de preparatele făcute la grătar fără să ne punem sănătatea în pericol.

Nenumărați români merg la grătar alături de rude și prieteni în această perioadă din an. Cu toate acestea, un comunicat al InfoCons – Protecția Consumatorilor spune că într-o porție obișnuită de grătar va ascunde chiar și 25 de E-uri, peste 62 de grame de zahăr, cât și 11 grame de sare.
Aceste valori sunt cu mult peste limitele zilnice recomandate, așa că un grătar aparent banal se poate transforma într-un adevărat pericol pentru sănătate. Iar Marilena Oprișanu, doctor nutriționist dietetician, explică, conform adevarul.ro, ce efecte are grătarul asupra organismului.
Grătarul poate fi periculos pentru organism
„O porție tipică de grătar românesc: mici, cârnați, cartofi prăjiți, pâine albă și bere pare un moment de relaxare, dar în realitate, poate fi un adevărat stres pentru organism. Pe termen scurt, poate să apară senzația de balonare, digestie lentă, oboseală sau chiar reflux gastric, mai ales dacă masa este luată seara târziu.
Pe termen lung, pot să spun că această combinație crește semnificativ riscul pentru obezitate, boli cardiovasculare și chiar anumite tipuri de cancer, în special, colorectal”, spune medicul nutriționist. În plus, faptul că se va consuma alcool la grătar crește pericolul pentru sănătate.
Este important să fie adăugate legume
Din fericire, există modalități de a reduce riscul asociat cu o astfel de masă. În plus, medicul nutriționist mai spune că doar o linguriță de muștar simplu va fi suficientă pentru o masă sănătoasă.
„Grătarul poate fi o masă gustoasă și sănătoasă dacă: alegem carne slabă, precum piept de pui, pește, curcan; nu gătim direct pe flacără sau pe jar, pentru a evita formarea compușilor cancerigeni. Să adăugăm întotdeauna legume - ardei, dovlecei, ciuperci - care ne aduc fibre și antioxidanți”, spune dr. Oprișanu.


































