Cine e Luca Francesco Zvaleni, câștigătorul Chefi la cuțite sezonul 16. S-a născut în Roma din părinți români originari din Satu Mare

Ultima actualizare:

Marea finală a emisiunii „Chefi la cuțite”, difuzată miercuri seară pe Antena 1, l-a desemnat câștigător pe Luca Zvaleni, concurent din echipa chef-ului Richard Abou Zaki. Preparatele sale au convins jurații, iar performanța i-a adus marele premiu, în valoare de 30.000 de euro. Emoționat, Luca a mărturisit: „Nu cred așa ceva. Am fost cel mai fericit în momentul ăla, am reușit să ajung la obiectivul meu: să arăt în farfurie cine este Luca Zvaleni”, a declarat câștigătorul.

Captură de ecran din 2025 12 24 la 23 34 47 png

A știut de mic că vrea să fie chef

Luca Francesco Zvaleni s-a născut la Roma, într-o familie de români originari din Satu Mare, însă formarea sa profesională s-a desfășurat aproape integral în afara granițelor țării. Deși a copilărit și a trăit în mare parte în Italia, parcursul său profesional l-a condus rapid către una dintre cele mai exigente scene culinare din lume: Franța. Stabilit pe Coasta de Azur, Luca a știut încă de la o vârstă fragedă că își dorește o carieră în zona de fine dining, acolo unde excelența este o regulă, nu o opțiune.

Prima apropiere de bucătărie a avut loc în adolescență. „Aveam 12-13 ani când am intrat pentru prima dată într-o bucătărie. Pentru mine, gătitul este un act de iubire”, a declarat el în fața juraților, vizibil emoționat.

Drumul său profesional a fost unul atipic și accelerat. La doar 16 ani, Luca a ajuns pentru prima dată într-un restaurant cu stea Michelin, o performanță rară pentru un tânăr aflat la început de carieră. A urmat cursurile unei școli publice cu profil gastronomic din Italia, iar ulterior a lucrat în restaurante de elită din Franța, unde a asimilat disciplina, precizia și rafinamentul caracteristice bucătăriei franțuzești.

Locuiește în Monaco și lucrează într-un restaurant cu 3 stele Michelin

În prezent, Luca locuiește în Monaco și activează într-un restaurant cotat cu 3 stele Michelin, cel mai înalt nivel de excelență din domeniu. Ocupă poziția de chef de partie, un rol-cheie într-o bucătărie de fine dining, unde fiecare detaliu contează, iar perfecțiunea este obligatorie. De-a lungul timpului, a acumulat experiență în mai multe restaurante de top, toate cu standarde extrem de ridicate.

Unul dintre cele mai mari visuri ale sale a fost să ajungă să lucreze pentru Alain Ducasse, o legendă a gastronomiei mondiale. „Visul meu a fost să lucrez la Alain Ducasse. Prima întâlnire cu el a avut loc la Parma, unde lucram la acel moment”, a povestit Luca, cu sinceritate.

La preselecțiile „Chefi la cuțite”, Luca i-a impresionat pe jurați cu un preparat sofisticat: seabass cu sparanghel și citrice. Farfuria, elegantă și perfect echilibrată, a trădat încă de la prima degustare mâna sigură a unui profesionist format la cel mai înalt nivel.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image jpeg
Aurelian Temișan și fiica sa, Dora, au pregătit un moment artistic special, prezentat în premieră pe scena emisiunii „Vedeta familiei” foto: TVR
netflix depositphotos1 jpeg
image jpeg
image png
survivor antena 1 jpg
image jpeg
image jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net