Antrenorul Alberto Salazar a fost exclus pe viaţă din atletism pentru agresiune sexuală

Antrenorul american Alberto Salazar (63 de ani) a fost exclus pe viaţă din atletism de către SafeSport, organizaţie americană care soluţionează problemele de abuz sexual în sport. Acesta fusese suspendat în 2019 patru ani pentru incitare la dopaj. Salazar l-a pregătit pe campionul britanic Mo Farah până în 2017.

image
Alberto Salazar nu mai poate antrena în SUA (Foto: EPA-EFE)

Hot─âr├órea a fost luat─â cu c├óteva zile ├«nainte de Cr─âciun, ├«n decembrie trecut. Ini┼úial s-a crezut c─â antrenorul a fost exclus din cauza unor comentarii cu caracter sexual, ├«ns─â ÔÇŁNew York TimesÔÇŁ a scris c─â ├«n cazul s─âu exist─â ┼či dou─â situa┼úii neraportate anterior de agresiune sexual─â asupra unei persoane.

Salazar a fost suspendat de SafeSport ├«n ianuarie 2020, dup─â ce mai multe sportive antrenate de el au raportat abuzuri emo┼úionale ┼či fizice ale antrenorului ├«n perioada ├«n care au f─âcut parte din Nike Oregon Project. Atunci, Mary Cain ┼či alte atlete au depus m─ârturie cu privire la abuzurile emo┼úionale legate de greutatea lor.

Pe de alt─â parte, ├«n octombrie 2019, Alberto Salazar a fost suspendat patru ani pentru incitare la dopaj, de c─âtre Agen┼úia American─â Antidoping (USADA). Atunci antrenorul a fost acuzat de "organizare ┼či incitare la conduit─â dopant─â interzis─â".

Potrivit presei din SUA, ├«ncerc─ârile lui Salazar de a contesta decizia nu au avut succes. Acesta a respins acuza╚Ťile care i-au fost aduse ├«n timpul unei audieri. Justific─ârile sale nu au convins SafeSport. ├Äntr-un e-mail c─âtre ÔÇŁThe TimesÔÇŁ, Salazar a spus c─â ÔÇ×nu a avut niciodat─â niciun contact sexual nepotrivit sau comportament sexual neadecvatÔÇŁ ╚Öi c─â procesul SafeSport a fost ÔÇ×nedreptÔÇŁ ╚Öi c─â ÔÇ×lipsesc garan╚Ťiile procesului echitabilÔÇŁ. El nu a fost acuzat penal pentru aceste acuza╚Ťii.

Aceast─â suspendare pe via╚Ť─â ├«l va ├«mpiedica pe Salazar s─â mai antreneze ├«n orice competi╚Ťie sau program derulat de Federa╚Ťia American─â de Atletism, ├«n Statele Unite.

Născut la Havana, în Cuba, în 7 august 1958, Alberto Salazar a practicat atletismul specializându-se în cursele de fond. În 1980, a câștigat Maratonul New York, iar la JO Los Angeles 1984 s-a clasat pe locul 15 în proba de 42,125 km. Ca antrenor, l-a pregătit pe britanicul Mohamed Farah, care a câștigat titlul olimpic la 5.000 și 10.000 metri.

Pute╚Ťi urm─âri ╚Ötirile Click! ╚Öi pe Google News

cub andreea esca (1) png
zodiac 600x400 jpeg
the sandman jpg
archie battersbee jpg
nikita de romania jpg
4 britney spears 5 jpg jpeg
cub laura cosoi png
cristina dorobantu
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
catalin chirila jpg
Ana Bogdan, Facebook jpg
Rapid, Sportpictures jpg
FCSB, Sportpictures jpg
Marius Croitoru, suspendat (Sportpictures) jpg
Paige Spiranac, Instagram jpg