Antrenorul Alberto Salazar a fost exclus pe viaţă din atletism pentru agresiune sexuală

Ultima actualizare:

Antrenorul american Alberto Salazar (63 de ani) a fost exclus pe viaţă din atletism de către SafeSport, organizaţie americană care soluţionează problemele de abuz sexual în sport. Acesta fusese suspendat în 2019 patru ani pentru incitare la dopaj. Salazar l-a pregătit pe campionul britanic Mo Farah până în 2017.

Alberto Salazar nu mai poate antrena în SUA (Foto: EPA-EFE)
Alberto Salazar nu mai poate antrena în SUA (Foto: EPA-EFE)

Hotărârea a fost luată cu câteva zile înainte de Crăciun, în decembrie trecut. Iniţial s-a crezut că antrenorul a fost exclus din cauza unor comentarii cu caracter sexual, însă ”New York Times” a scris că în cazul său există şi două situaţii neraportate anterior de agresiune sexuală asupra unei persoane.

Salazar a fost suspendat de SafeSport în ianuarie 2020, după ce mai multe sportive antrenate de el au raportat abuzuri emoţionale şi fizice ale antrenorului în perioada în care au făcut parte din Nike Oregon Project. Atunci, Mary Cain şi alte atlete au depus mărturie cu privire la abuzurile emoţionale legate de greutatea lor.

Pe de altă parte, în octombrie 2019, Alberto Salazar a fost suspendat patru ani pentru incitare la dopaj, de către Agenţia Americană Antidoping (USADA). Atunci antrenorul a fost acuzat de "organizare şi incitare la conduită dopantă interzisă".

Potrivit presei din SUA, încercările lui Salazar de a contesta decizia nu au avut succes. Acesta a respins acuzațile care i-au fost aduse în timpul unei audieri. Justificările sale nu au convins SafeSport. Într-un e-mail către ”The Times”, Salazar a spus că „nu a avut niciodată niciun contact sexual nepotrivit sau comportament sexual neadecvat” și că procesul SafeSport a fost „nedrept” și că „lipsesc garanțiile procesului echitabil”. El nu a fost acuzat penal pentru aceste acuzații.

Această suspendare pe viață îl va împiedica pe Salazar să mai antreneze în orice competiție sau program derulat de Federația Americană de Atletism, în Statele Unite.

Născut la Havana, în Cuba, în 7 august 1958, Alberto Salazar a practicat atletismul specializându-se în cursele de fond. În 1980, a câștigat Maratonul New York, iar la JO Los Angeles 1984 s-a clasat pe locul 15 în proba de 42,125 km. Ca antrenor, l-a pregătit pe britanicul Mohamed Farah, care a câștigat titlul olimpic la 5.000 și 10.000 metri.

Puteți urmări știrile Click! și pe Google News

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net