Elisabeta Lipă a fost chemată de Ciolacu la Guvern! Se cer lămuriri pe tema scandalului primelor mai mari decât cea a lui David Popovici

Dezvălurile din presă l-au determinat pe premierul Marcel Ciolacu să ia o poziție oficială și să o cheme pe Elisabeta Lipă, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport, la o discuție. Ciolacu cere explicații după ce s-a aflat care sunt sumele cu care anumiți oameni din Federația de Canotaj au fost premiați după Jocurile Olimpice de la Paris, scrie adevărul.ro

Elisabeta Lipă Foto: sportpictures
Elisabeta Lipă Foto: sportpictures

Ciolacu a chemat-o pe Elisabeta Lipă la o întâlnire

Premierul Marcel Ciolacu a reacționat la aceste informații și a anunțat o întâlnire cu Elisabeta Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport. Scopul întâlnirii este de a obține clarificări asupra modului în care sunt aplicate normele referitoare la recompensarea sportivilor și a personalului din federații pentru performanțele olimpice.

Întrebări critice au fost ridicate de fostul ministru al Sportului, Eduard Novak, care s-a arătat preocupat de sumele ce se îndreaptă către angajații federației, în detrimentul sportivilor care au muncit din greu pentru a obține medalii. Ciolacu a promis că va oferi informații detaliate după întâlnirea cu Lipă, subliniind importanța transparenței în procesul de recompensare.

Ce spunea Eduard Novak 

Fostul ministru Eduard Novak a postat pe Facebook un mesaj prin care acuză premierile făcute după Jocurile Olimpice, el precizând că secretarul general al Federaţiei Române de Canotaj şi contabilul şef al forului au primit premii mai mari decât campionul David Popovici.

În timp ce lipa lipa către Botoşani, David Popovici păleşte în faţa SG-ului şi a contabilului şef de la Federaţia Română de Canotaj. La prima vedere, pare o glumă, însă este o realitate tristă. Când vine vorba de performanţă, valorile şi criteriile actualilor decidenţi din sport sunt de noaptea minţii.

Pentru medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a primit, din partea COSR, un premiu în valoare de 140.000 euro, în timp ce Erhan Cătălin (secretar general al FRC) şi Petrescu Roxana (contabilul şef) au primit un premiu de câte 162.400 de euro fiecare. Adică, mai mare decât premiul obţinut de David Popovici. De ce au fost premiaţi cei doi? Simplu! Pentru 'participare activă şi contribuţie substanţială la obţinerea rezultatelor'. Altfel spus, performanţa administrativă (nu ştiu care este!) este mai valoroasă decât performanţa sportivă”, a scris Novak. 

Ce replică i-a dat Elisabeta Lipă

„Pentru că fostul ministru al Sportului românesc, domnul Eduard Novak, traversează o perioadă în care memoria domniei sale nu se regăseşte în discursul său public, mă văd nevoită să intervin, ca succesor al său, în calitate de preşedintă a Agenţiei Naţionale pentru Sport, din respect pentru sportivii noştri de performanţă, pentru echipele federaţiilor care le susţin efortul, dar mai ales pentru corecta informare a iubitorilor sportului şi opiniei publice.

Domnul Novak a aplicat, după ediţia de la Tokyo a Jocurilor Olimpice, respectând normele legale în vigoare atunci, ca şi acum, aceeaşi formulă de calcul prin care angajaţii federaţiilor sunt recompensaţi cu sume care reprezintă 40 la sută din valoarea premiilor oferite sportivilor care au performat la Jocurile Olimpice Paris 2024", a spus Elisabeta Lipă.

 Premierul nu exclude posibila modificare a legislației din domeniu

Premierul a menționat că nu exclude posibila modificare a legislației în acest domeniu, pentru a aduce mai multă claritate și echitate în recompensarea personalului din sport. El a recunoscut că este normal ca toți membrii echipei, inclusiv medicii și cei care sprijină sportivii, să primească beneficii, dar a subliniat necesitatea de a stabili dinainte criterii clare.

În concluzie, situația actuală subliniază nevoia de reformă în sistemul de recompensare a sportivilor și cadrelor tehnice din România, pentru a evita scandaluri similare pe viitor și a asigura o fair-play în domeniul sportiv.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate, William și copiii lor  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Andrei Matei (Facebook) jpg
Dennis Man si Valentin Mihaila (Sportpictures) jpg
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
laurentiu toma jpg
Lituania România (Sportpictures) jpg
Lituania România (Sportpictures) jpg
Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
Lituania Romania (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net