Jocurile Olimpice „aruncă în aer” cazările din Paris. Cât a ajuns să coste o noapte

Jocurile Olimpice de la Paris schimbă considerabil situația cazărilor din capitala Franței: competiția programată în vara lui 2024 a determinat creşteri spectaculoase ale preţurilor. 

Paris va găzdui, vara aceasta, Jocurile Olimpice (FOTO: Getty Images)
Paris va găzdui, vara aceasta, Jocurile Olimpice (FOTO: Getty Images)

„1.033 de euro este tariful mediu pentru noaptea de 26-27 iulie 2024, faţă de 317 euro pentru noaptea de 12-13 iulie, adică o creştere de 226%”, notează asociația de consumatori UFC-Que Choisir, care a comparat preţurile, la 15 zile distanţă, a 80 de unităţi hoteliere din apropierea locului unde va avea loc ceremonia de deschidere.
Dintre aceste hoteluri, doar 50% au precizat că mai aveau camere disponibile pentru ziua ceremoniei de deschidere, deşi UFC-Que Choisir nu a fost în măsură să spună dacă celelalte hoteluri erau „deja complet rezervate” sau dacă păstrau „camere disponibile”.
Pe lângă tarifele practicate, hotelierii sunt criticaţi şi pentru că şi-au înăsprit condiţiile de rezervare. Asociaţia explică faptul că „30% dintre hotelurile care oferă camere au cerut clienţilor să rezerve cel puţin două nopţi”, iar revista adaugă că „acest lucru poate ajunge până la cinci nopţi”.
Studiul realizat UFC-Que Choisir, publicat cu şapte luni înainte de ceremonia de deschidere a JO 2024 nu este primul care atrage atenţia asupra scumpirii camerelor în timpul evenimentului. Preţul mediu al unui sejur de o noapte în regiunea Île-de-France a crescut de la 169 de euro în iulie 2023 la 699 de euro în timpul JO2024, potrivit unui sondaj, realizat în septembrie, de Biroul de Convenţii şi Vizitatori din Paris.

Se intensifică în mod considerabil controalele la cazări pentru a combate specula

Creşteri de preţ similare au fost observate şi pe platformele de închiriere. Pentru a combate specula, Répression des Fraudes îşi va dubla controalele în hotelurile şi restaurantele franceze de acum până la Olimpiadă, urmând să verifice 10.000 de unităţi din Franţa, pentru a se asigura că turiştii „beneficiază de un raport calitate-preţ bun”, a anunţat ministrul delegat pentru turism, Olivia Grégoire, la începutul lunii decembrie.
Inflaţia preţurilor hotelurilor este un fenomen obişnuit, însă, atunci când sunt organizate evenimente culturale sau sportive majore. UFC-Que Choisir a criticat situația cazărilor și în timpul Campionatului European de Fotbal din 2016 şi al Cupei Mondiale de Fotbal din 1998, ambele organizate în Franţa. „Cu toate acestea, creşterile au fost mai rezonabile”, subliniază UFC-Que Choisir.
Jocurile Olimpice din 2024 sunt programate, în perioada 26 iulie-11 august, România având calificați nu mai puțin de 61 de sportivi la marea competiție. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
sistem de rachete patriot al armatei germane profimedia 0773167857 jpg
image
image
image
image
image
image
roberto baggio jpg
CM Qatar 2022 - sferturi: Anglia - Franța. FOTO EPA-EFE
David Popovici (EPA) jpg
Valentin Mihăilă (Sportpictures) jpg
Romania la meciul cu Ucraina de la EURO 2024 (Sportpictures) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
David Popovici jpg
Kai Flathmann, sustinator al nationalei din Germania, lovit cu mingea de un jucator (Instagram) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net