Novak Djokovic, copilărie grea în vremea bombardamentelor asupra Iugoslaviei. Se antrena într-o piscină goală, printre bombe

Novak Djokovic a trecut printr-o copilărie grea. La vârsta de 12 ani, se trezea auzind bombe deasupra capului lui, deoarece era în mijlocul războaielor iugoslvave. A știut încă de pe atunci că tot ce își dorește este să ajungă numărul unu în lume și a muncit zi de zi pentru a-și transforma traumele din copilărie în calități de lider. În prezent, vorbește despre "poțiunea magică" care îl face să rămână în top și la vârsta de 37 de ani. 

Novak Djokovic, copilărie grea în vremea bombardamentelor asupra Iugoslaviei
Novak Djokovic, copilărie grea în vremea bombardamentelor asupra Iugoslaviei

Novak Djokovic se speria mereu de zgomotul bombelor 

Când Novak Djokovic a împlinit 12 ani, auzea zgomotul produs de bombe, în timp ce i se cânta "La mulți ani". Numărul unu mondial locuia într-un mic apartament din Belgrad, Serbia, împreună cu părinții și cei doi frați ai săi, Marko și Djordje. Era în mijlocul războaielor iugoslave și a fost forțat să practice tenisul într-o piscină goală, care fusese transformată într-un teren de tenis. Adesea, ședințele de antrenament se terminau brusc, când alerga în adăposturile anti-bombe pentru a-și găsi adăpost.

Novak Djokovic: "Ne trezeam în fiecare noapte la 2-3 dimineața"

Novak Djokovic a explicat că în timpul celor câteva luni, NATO a bombardat Belgradul în 1999, iar teama și epuizarea l-au făcut să-și piardă concentrarea. „Pentru că ne trezeam în fiecare noapte mai mult sau mai puțin la 2 - 3 dimineața timp de două luni și jumătate”, a spus el pentru  60 Minutes pentru CBS în 2012.

„Dar cel mai bun lucru la asta… Încerc mereu să îmi amintesc acele zile într-un mod pozitiv, într-un mod foarte luminos… Nu a fost nevoie să mergem la școală și am jucat mai mult tenis”, a adăugat el. El a explicat în continuare că acele câteva luni au fost formative pentru familia sa și i-au alimentat dorința de a avea succes. „[Războiul] ne-a făcut mai duri. Ne-a făcut mai înfometați, mai înfometați de succes”, a explicat el.

Djokovic a știut de mic că vrea să fie numărul unu 

Încă de mic, tânărul a știut că vrea să fie numărul unu mondial. Fostul antrenor al lui Djokovic, Jelena Gencic, a povestit povești despre băiatul care s-a prezentat la o tabără de antrenament de vară cu o geantă atât de bine împachetată încât părea profesionist. Ea lucra la o clinică de vară din orașul de schi, Kopaonik, unde locuia sârbul.

Novak Djokovici va juca finala la Wimbledon, duminică, 14 iulie

Novak Djokovic îl va înfrunta pe Alcaraz, în finala de la Wimbledon, după ce l-a învins pe Lorenzo Musetti în semifinale cu scorul de 6-4, 7-6(2), 6-4. Acesta s-a calificat pentru a șasea oară la rând în finala turneului de la Wimbledon.

Tenismenul sârb va juca, la fel ca anul trecut, contra lui Carlos Alcaraz în finala de la Wimbledon care anul trecut a fost câștigată de Alcaraz. Djokovic vrea să recupereze înfrângerea de anul trecut și i-a transmis adversarului său din finală că vrea neapărat trofeul anul acesta. Dacă Nole se va bucura de o victorie la Wimbledon, acesta va deveni cel mai în vârstă campion din istoria turneelor.

„A fost un vis din copilărie pentru mine, încă de când eram un copil de 7 ani, în Serbia, cu bombe zburând pe deasupra capului meu, visam să ajung aici la Wimbledon. Mă uitam în oglindă și mă gândeam că voi câștiga. A fost un drum foarte dificil până am câștigat pentru prima oară, dar le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine pe acest drum incredibil. De fiecare dată când mă aflu pe acest teren vreau să dau tot ce am mai bun, să-mi fac treaba cât mai bine. Sunt foarte mulțumit de această victorie și nu vreau să mă opresc aici, vreau să câștig din nou trofeul", a declarat Novak Djokovic.

Care este poțiunea secretă a acestuia 

Novak Djokovici a încercat să explice: „Nu avem atât de mult timp să vorbim despre asta. Toată lumea vrea să aibă acea poțiune secretă sau formulă de succes. Care este acel lucru care definește un campion... care îți permite să fii cel mai bun în ceea ce faci și, de asemenea, să rămâi acolo atâta timp cât se poate. 

Nu există un secret. Am auzit atât de mulți sportivi de-a lungul istoriei vorbind despre munca grea. Ce a funcționat în ceea ce mă privește... I-am văzut pe unii dintre campionii incredibili ai ultimilor 50 de ani din diferite sporturi, ale căror călătorii care cred că se aseamănă cu călătoria mea. Lucrurile bune nu vin ușor.

E ceva care îți definește cu adevărat caracterul. Trebuie să-ți transformi stilul de viață în tenis. Este un sport individual, dacă ai o zi proastă, ai ieșit din turneu. Ține și de calitatea somnului, de nutriție, de managementul gândurilor, de ceea ce se întâmplă în jurul tău. Totul are un efect asupra modului în care performezi pe teren", a spus Novak Djokovici, care va rămâne pe locul 2 ATP indiferent de rezultatul partidei de mâine cu Carlos Alcaraz (ora 16.00, Eurosport).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Kosovo Romania (Sportpictures) jpg
Denis Dragus (Sportpictures) jpg
Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
Kosovo Romania (Sportpictures) jpg
Cristiano Ronaldo (Facebook) jpg
Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
Ionel Ganea. FOTO Mediafax Foto / Sebastian Tătaru
alexoi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net