România s-a calificat la Cupa Mondială de rugby după descalificarea Spaniei!

Ultima actualizare:

O veste venită din Franța vine ca un cadou întârziat de Paște pentru rugbyul românesc: naționala României s-a calificat direct la Cupa Mondială de rugby din 2023, după ce Spania a fost descalificată pentru folosirea unui jucător fără dreptul de a evolua în naţionala iberică!

Rugbyștii români vor juca la Cupa Mondială din 2023 (FOTO: Sportpictures)
Rugbyștii români vor juca la Cupa Mondială din 2023 (FOTO: Sportpictures)

Este a doua oară la rând când Spania este descalificată, după ediţia din 2019. Atunci şi naţionala noastră a pierdut la masa verde calificarea la Cupa Mondială, tot pentru folosirea unui jucător fără drept de joc. De data aceasta a fost vorba despre o problemă de eligibilitate a unui jucător de origine sud-africană, Gavin Van den Berg, ridicată de Federaţia Română de Rugby. Chiar federaţia spaniolă a anunţat vestea, într-un comunicat de presă, emis joi, iar World Rugby a confirmat ulterior informaţia.

"În urma audierii care a avut loc joi, 28 aprilie, în faţa comisiei judiciare independente desemnate de World Rugby (...), cel mai înalt organism al rugbiului mondial a decis să penalizeze Spania cu 25.000 de lire sterline şi să deducă cinci puncte pentru fiecare dintre cele două meciuri în care a fost aliniat acest jucător", se arată în comunicatul citat de news.ro.

"Acest lucru înseamnă descalificarea de la Cupa Mondială din 2023 din Franţa, competiţie pentru care XV-le Leilor se calificase direct prin clasarea pe locul doi în Campionatul European de Rugby 2021-2022. Întrucât această sancţiune foarte severă vine ca urmare a unei presupuse falsificări a paşaportului jucătorului menţionat, Federaţia Spaniolă de Rugby (FER) continuă procedura disciplinară extraordinară iniţiată la momentul respectiv şi va convoca în scurt timp o conferinţă de presă pentru a da toate explicaţiile necesare", a adăugat forul spaniol, care poate ataca în apel decizia.

Un jucător sud-african nu a stat trei ani în Spania

Pilierul de origine sud-africană Gavin van den Berg joacă în Spania din 2018, dar jucătorul clubului Alcobendas nu ar fi împlinit cei trei ani fără întrerupere (nicio plecare de pe teritoriu pentru mai mult de 60 de zile) pentru a fi eligibil, conform regulilor World Rugby. Vina constă în faptul că absenţa sa din Spania în 2020 a fost prea lungă, aparent din cauza bolii tatălui său. Culmea este că Van den Berg nu a jucat decât de două ori, de ambele ori ca rezervă (19 minute şi apoi 33 de minute) împotriva Olandei (victorie cu 52-7 în decembrie 2021 şi 43-0 în februarie 2022), în cadrul Turneului celor Şase Naţiuni B, turneu de calificare pentru Cupa Mondială din 2023.

În urma acestei excluderi, România va juca în Grupa B a Cupei Mondiale, alături de Africa de Sud, Irlanda, Scoţia şi o ultimă echipă calificată, necunoscută încă. Portugalia va lua locul României în turneul de recalificare, care va avea loc în luna noiembrie, în Franța. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net