Simona Halep, prăbușire istorică în clasamentul WTA

Anul trecut pe vremea asta, Simona Halep cucereacel de-al 24-lea trofeu WTA al carierei, cel de la Toronto. Era ultimul moment fericit al unei cariere excepționale. Depistată pozitiv la un control antidoping efectuat după doar două săptămâni, pentru ea a început chinul, iar de azi el este vizibil și în clasamentul mondial.

Simona Halep a ieșit din Top 500 mondial
Simona Halep a ieșit din Top 500 mondial (FOTO: EPA)

Conform regulamentului, în clasamentul care a fost publicat azi, luni, de către cei de la WTA, s-au scăzut punctele câștigate de jucătoare în săptămâna similară a anului trecut, când a învins-o în finala de la Toronto, cu scorul de 6-3, 2-6, 6-3 pe brazilianca Beatriz Haddad Maia. Ceea ce înseamnă că Simona a pierdut nu mai puțin de 900 de puncte. Tradus în locuri în ierarhia mondială, ea a înregistra una dintre cele mai bruște prăbușiri din istorie: 518 locuri! Până duminică seară pe poziția 58, cu 970 de puncte, constănțeanca a picat luni dimineață direct pe locul 576, rămânând cu 90 de puncte! Este cea mai slabă clasare din cariera Simonei de la 5 mai 2008, de când avea 17 ani! Culmea e că la doar o lună după acea dată, ea avea să cucerească titlul junioarelor de la Roland Garros, trofeu care avea să-i anunțe un viitor de aur în tenisul mondial. De data aceasta, însă, viitorul nu mai sună deloc bine pentru jucătoarea noastră, care încă așteaptă verdictul după audierea în cazul de dopaj care a zguduit toată lumea sportului din România. Practic, Simona nu a mai jucat din 30 august 2022, când a fost eliminată în primul tur al US Open și de atunci tot încearcă să-și demonstreze nevinovăția.

Încă nu și-a aflat pedeapsa pentru consumul de roxadustat

Numai că, pe lângă acuzația că s-ar fi dopat cu o substanță numită roxadustat, cei de la Agenția Internațională de Integritate a Tenisului au mai descoperit și iregularități în pașaportul ei biologic, ceea ce reprezintă o acuzație chiar mai gravă decât cea inițială, de dopaj, pentru că implică, dacă ar fi adevărată, o acțiune de lungă durată. Numai că, deși Simona Halep a făcut mai multe apeluri publice pentru a fi audiată măcar de judecătorii care decid în acest caz, stă în stare de suspendare din luna octombrie, de când rezultatul testului a fost făcut public. Chiar dacă într-un final, și-a expus versiunea și a făcut publice dovezile prin care a încercat să-și dovedească nevinovăția, nici acum nu s-a dat un verdict în cazul ei. Ceea ce înseamnă că sigur nu va putea juca la US Open și, de fapt, cel puțin până la sfârșitul sezonului, căci oricum nu ai sunt decât două luni până atunci.

Revenind la poziționarea ei în clasamentul mondial, trebuie spus că fostul lider mondial e, acum, a 20-a româncă din clasamentul mondial. În fața ei, cel mai aproape de află Georgia Crăciun (573 WTA) și Oana Simion (541 WTA). Cel mai bine clasată româncă în ierarhia supremă este Sorana Cîrstea, ocupanta locului 31 în lume. În Top 100 WTA le mai avem pe Irina Begu (39 WTA) și pe Ana Bogdan (59 WTA). Jaqueline Cristian bate din nou la porțile primelor 100 de jucătoare ale lumii, fiind pe 102.

image
image
image
image
image
image
sabalenka instagram jpg
Maradona
Cristi Chivu (Faceobook) jpg
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Rapid CSU Craiova (Sportpictures) jpg
Andrei Ratiu (EPA) jpg
Sorana Cirstea (EPA) jpg
Razvan Lucescu (Facebook) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net