Fotbalul, în doliu: a murit un internațional român, participant la Euro 1984

O veste tristă a lovit fotbalul românesc în final de iarnă. Unul dintre jucători care au evoluat la Campionatul European din 1984, Ioan Zare, a încetat din viață. Avea doar 62 de ani.

Ioan Zare a fost premiat în 2014 de FRF (FOTO: Mediafax)
Ioan Zare a fost premiat în 2014 de FRF (FOTO: Mediafax)

Vestea morții fostului internațional român a luat prin surprindere pe toată lumea, mai ales că totul s-a petrecut foarte rapid. Conform presei bihorene, acesta se afla internat de luni la secția de terapie intensivă a Spitalului Județean din Oradea, acolo unde s-a și stins din viață.

Un fundaș de fier, care s-a lansat la FC Bihor și care s-a afirmat la Dinamo, cu care a cucerit Cupa României, Ioan Adrian Zare a făcut parte din lotul convocat de selecționerul Mircea Lucescu pentru turneul final al Campionatului European din 1984. Pentru a ne face o idee ce a însemnat atunci această performanță, trebuie spus că pentru a se califica, românii au lăsat acasă campioana mondială, Italia. În plus, e bine de reamintit că în 1984 la turneul final participau 8 echipe.

Ioan Zare și Ladislau Boloni au fost coechipieri la Euro 1984 (FOTO: Facebook)
Ioan Zare și Ladislau Boloni au fost coechipieri la Euro 1984 (FOTO: Facebook)

Într-o grupă cu Republica Federală Germania, Spania și Portugalia, Ioan Zare a jucat o repriză în meciul cu RFG, fiind introdus pe teren de Mircea Lucescu la pauză, în locul lui Gică Hagi, pe atunci un tânăr promițător. O performanță fabuloasă, având în vedere că atunci erau permise doar două schimbări, nu cinci ca acum!

În total, Ion Zare a îmbrăcat de şapte ori tricoul echipei naţionale a României, în perioada 1984-1987. În carieră, el a evoluat pentru FC Bihor, Dinamo, Victoria şi Flacăra Moreni, ulterior plecând în Ungaria, unde a îmbrăcat tricoul formaţiilor Siofok şi Pecs.

În 2016 i-a decedat fiul

În 2016, Ioan Zare a trecut printr-o mare dramă: fiul său, Adrian, a decedat la doar 28 de ani din cauza unei tumori pe creier. El locuia în Ungaria. „În 2014, a fost diagnosticat cu o tumoare pe creier, într-o zonă inoperabilă. S-a chinuit mult, săracul! I-au fost afectate întâi mâna și piciorul drept, apoi suferința s-a extins. Trăia de la doi ani în Ungaria, unde s-a și stins. L-am incinerat, iar apoi am adus urna cu cenușă la Oradea, unde am înmormântat-o”, declara Ioan Zare, pentru Gazeta Sporturilor.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Zinedine Zidane (EPA) jpg
Farul Constanta CFR Cluj (Sportpictures) jpg
Rapid FCSB (Sportpictures) jpg
PAOK Brugge (EPA) jpg
Otelul Galati Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Maria Herranz jpg
Vlad Covaliu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net