Decizie șocantă luată de UEFA: Ungaria poate afișa la meciuri harta „Ungariei Mari”

Anunț șocant făcut de Federația Maghiară de Fotbal: UEFA și-ar fi dat acordul ca la meciurile naționalei Ungariei fanii și oficialii să poată afișa harta ”Ungariei Mari”! Decizia a transformat întreaga zonă într-un butoi cu pulbere.

Fanii maghiari vor avea voie să vină cu steagul „Ungariei Mari” (FOTO: EPA)
Fanii maghiari vor avea voie să vină cu steagul „Ungariei Mari” (FOTO: EPA)

Harta ”Ungariei Mari” cuprinde actualul teritoriu al Ungariei, dar și părți din Transilvania, sau regiuni din Slovacia, Croația, Serbia, Ucraina și Slovenia! Toate aceste țări au anunțat că vor face apel la UEFA, pentru că o astfel de măsură nu va face altceva decât să dea apă la moară contestatarilor și acestea se pot transforma în evenimente reprobabile pe stadioane și în afara lor.

Andrei Vochin, consilierul președintelui Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat marți seara, la scurt timp după anunțarea deciziei, că forul român va face demersuri oficiale chiar azi, miercuri, 22 martie. ”Mâine dimineață (n.r. - miercuri), FRF va solicita un punct oficial de vedere de la UEFA. Se poate deschide o cutie a pandorei. Așa și Serbia poate să vină cu un steag în care să fie și Kosovo”, a declarat Andrei Vochin la Orange Sport.

UEFA: „Doar culorile hărții istorice a Ungariei nu constituie comportament rasist”

Conform anunțului Federației Maghiare de Fotbal, UEFA și FARE (aceasta este o organizație care luptă împotriva discriminării în fotbal) și-au dat acordul pentru afișarea drapelului care prezintă „Ungaria Mare” și care este contestat de toată lumea: „Acceptând argumentele Federației Maghiare, cele două organizații au concluzionat că doar culorile hărții istorice a Ungariei și ale drapelului arpadian nu constituie comportament rasist, dar asta nu se aplică și pentru simbolurile și inscripțiile suplimentare plasate pe drapel, cum nu se aplică nici pentru scandările fanilor. Ca rezultat al negocierilor, UEFA va permite ca drapelul, care simbolizează respectul față de Ungaria istorică și solidaritatea cu fanii din străinătate, să fie adus pe stadioane, cu următoarele condiții:

- ca acesta să afișeze harta Ungariei istorice, nu alte simboluri sau inscripții;

- să cuprindă doar culorile roșu, alb și verde;

- să nu încurce vizionarea netulburată a meciului de către fani”, se arată în comunicatul Federației vecine, citat de „Gazeta Sporturilor”.

Primele două meciuri de fotbal la care se va folosi acest steag vor fi amicalul cu Estonia, de joi, 23 martie, și cel cu Bulgaria, din 27 martie, ambele programate la Budapesta.

Tonul folosirii steagului ”Ungariei Mari” a fost dat în noiembrie 2022 chiar de premierul maghiar Viktor Orban, care după meciul dintre Ungaria și Grecia, câștigat de maghiari cu 2-1, s-a afișat la stadion cu un fular pe care era imprimată harta Ungariei Mari. La acel moment, Ministerul de Externe al României a trimis un protest oficial: „Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria”. De asemenea, și celelalte țări vizate au procedat similar și e de așteptat să reacționeze în comun și acum.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net