Intră în istorie. Cât valorează cel mai scump transfer din Premier League

Nici n-a început bine anul și Premier League este în vervă: primul eșalon englez e gata să finalizeze cel mai scump transfer din întreaga sa istorie.

Enzo Fernández (stânga) pleacă după nici un an de la Benfica (FOTO: Getty Images)
Enzo Fernández (stânga) pleacă după nici un an de la Benfica (FOTO: Getty Images)

Este vorba despre Enzo Fernández, proaspăt campion mondial cu Argentina, care va lăsa în urmă parcursul de la Benfica Lisabona și va îmbrăca tricoul lui Chelsea Londra. Iar suma implicată nu e deloc de lepădat: pentru a-și asigura serviciile mijlocașului, clubul de pe Stamford Bridge va scoate din buzunare cel puțin 120 de milioane de euro, existând zvonuri că suma ar putea atinge chiar 126, 25% urmând să ajungă și la River Plate, fostul club al fotbalistului. La schimb, Enzo Fernández își va asuma să rămână la Chelsea până în anul 2028, negociindu-și un salariu anual de 10 milioane de euro. Odată parafată mutarea, mijlocașul îl va devansa pe Jack Grealish, care a ajuns de la Aston Villa la Manchester City, în august 2021, pentru 117,5 milioane de euro.

Neymar, lider detașat la nivel global

Transferul dintre Benfica și Chelsea nu va rămâne fără ecou nici la nivel general, Enzo Fernández intrând în topul celor mai scumpi fotbaliști all-time. Lider este Neymar, care conduce detașat clasamentul celor mai mari mutări din istoria „sportului lege”, Paris Saint-Germain achitând pentru aducerea brazilianului 222 de milioane de euro. În spatele său se află tot un coechipier, Kylian Mbappé, pentru care gruparea franceză a achitat 180 de milioane de euro. Podiumul este completat de Ousmane Dembélé, pentru care FC Barcelona a făcut mari eforturi să și-l permită, dat fiind faptul că aducerea sa i-a costat pe catalani 140 de milioane de euro. Locul patru e la o diferență infimă, Philippe Coutinho ajungând tot pe Camp Nou pentru suma de 135 de milioane de euro, iar João Félix fiind transferat la Atlético Madrid pentru 127,20 milioane de euro. Și, în fine, Antoine Griezmann a ajuns la FC Barcelona pentru 120 de milioane de euro, adică suma pe care o valorează Enzo Fernández în ochii celor de la Chelsea.

Fotbalistul e în plin protest

Argentinianul a ajuns la Benfica abia în primăvara anului 2022 pentru doar 14 milioane de euro, atât cât a încasat River Plate pentru a-i permite să plece. Doar că, în ultimele săptămâni, situația e tensionată în rândul ibericilor, presa internațională notând că Enzo Fernández refuză să meargă la antrenamente, un motiv fiind acela de a le forța mâna celor de la Benfica să-i dea drumul mai repede către Chelsea. Rebeliunii fotbalistului i se mai adaugă cea de acum câteva zile, când mijlocașul ar fi plecat în țara natală pentru a petrece sărbătorile alături de apropiații săi, fără a avea, însă, acordul clubului – ceea ce i-ar fi înfuriat pe oficialii din capitala Portugaliei.

Cifrele sale în tricoul Benficăi, raportat la toate competițiile, ating 25 de apariții, trei goluri și cinci pase decisive. Sud-americanul are în palmares un titlu de campion al Argentinei, în tricoul lui River Plate, căruia i se mai adaugă mai recenta reușită de campion mondial, cu Argentina, la competiția desfășurată în Qatar.

Mutu, campion detașat în istoria mutărilor din România

În România, Adrian Mutu continuă să fie cel mai scump transfer all-time, Chelsea achitând 19 milioane de euro pentru serviciile sale. Pe locul secund e Cristi Chivu, pe deoparte pentru transferul la AS Roma, care a plătit 18 milioane de euro, iar pe de alta la Internazionale Milano, grupare care a scos din buzunare 16 milioane de euro. Podiumul este completat de Dennis Man, pentru care Parma Calcio 1913 a achitat 13 milioane de euro.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net