Protest cu 6.500 de mingi desumflate înaintea stabilirii grupelor Cupei Mondiale

Cel mai contestat turneu final al Cupei Mondiale, cel din Qatar, își va afla diseară, de la ora 19.00, componența grupelor. Toată ziua de vineri a fost însă plină de proteste la adresa FIFA.

6500 de mingi desumflate au fost aduse la Zurich cu camionul (FOTO: EPA)
6500 de mingi desumflate au fost aduse la Zurich cu camionul (FOTO: EPA)

Cel mai important dintre ele a avut loc la Zurich, unde se află sediul forului internațional. Acolo, artistul german Volker-Johannes Trieb a adus cu un camion 6.500 de mingi de fotbal desumflate, care simbolizează sufletele celor 6.500 de muncitori morți pe șantierele stadioanelor construite pentru găzduirea competiției din Qatar. ”Conștiința mondială, ești o pată de rușine”, scria pe mingile aduse. În ultimii ani, foarte multe organizații umanitare au protestat prin mitinguri sau petiții împotriva a ceea ce ele numea condițiile inumane de lucru de pe șantierele stadioanelor din Qatar. Însă nimic nu s-a întâmplat și s-a ajuns, iată, la 6.500 de decese ale muncitorilor în aproape 10 ani.

2.000 de invitați speciali la Doha

În același timp, la Doha Exhibition and Convention Center se făceau ultimele aranjamente pentru o tragere la sorți fastuoasă, la care urmau să fie prezente foarte multe nume importante ale fotbalului mondial. Pentru stabilirea grupelor au fost chemați foști mari fotbaliști sau antrenori: Cafu (Brazilia), Lothar Matthäus (Germania), Ali Daei (Iran), Bora Milutinovic (Serbia/Mexic), Jay-Jay Okocha (Nigeria), Rabah Madjer (Algéria), Tim Cahill (Australia) şi Adel Ahmed Malallah (Qatar). Circa 2.000 de invitați vor fi prezenți la ceremonie.

Chiar dacă diseară urmează să se stabilească cele 8 grupe de câte patru echipe care vor evolua la Cupa Mondială programată în perioada 21 noiembrie - 18 decembrie, încă nu se cunosc toate cele 32 de echipe calificate. Din Europa mai sunt de disputat două meciuri în urma cărora se va decide ultima calificată. Aceasta va fi Țara Galilor, Scoția sau Ucraina. O altă calificată se va decide după barajul dintre Costa Rica, locul 4 în zona Concacaf, și reprezentanta Oceaniei, Noua Zeelandă. În fine, pentru ultimul loc, Peru va juca un baraj cu Australia, învingătoarea urmând să întâlnească în finală Emiratele Arabe Unite.

Urnele pentru tragerea la sorți a grupelor Cupei mondiale

Urna 1: Brazilia, Belgia, Franţa, Argentina, Anglia, Spania, Portugalia, Qatar.

Urna 2: Mexic, Olanda, Danemarca, Germania, Uruguay, Elveţia, SUA, Croaţia.

Urna 3: Senegal, Iran, Japonia, Maroc, Serbia, Polonia, Coreea de Sud, Tunisia.

Urna 4: Ţara Galilor/ Ucraina/ Scoţia, Arabia Saudită, Ghana, Camerun, Ecuador, Canada, Peru/ Emiratele Arabe Unite/ Australia, Costa Rica/ Noua Zeelandă

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Otelul Galati Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Maria Herranz jpg
Vlad Covaliu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net