Vești proaste pentru CFR Cluj: ardelenii riscă să fie excluși trei ani din Europa

Ultima actualizare:

Presiunea resimțită de formația lui Dan Petrescu crește, după vestea că CFR Cluj ar putea fi eliminată, până la trei ani, din competițiile europene. 

CFR Cluj trebuie să fie foarte precaută, în următorii doi ani (FOTO: Sportpictures)
CFR Cluj trebuie să fie foarte precaută, în următorii doi ani (FOTO: Sportpictures)

După ce a părăsit play-off-ul Conference League, fiind învinsă de Lazio SSC, CFR Cluj și-a revizuit strategia, concentrându-se spre adjudecarea titlului din Superliga României, astfel încât să aibă continuitate și în competițiile europene, sezonul viitor. Doar că, între timp, cea care e campioana României din ultimii cinci ani a primit o veste îngrijorătoare, riscând chiar și excludere din întrecerile internaționale.  

11 cluburi de fotbal, cu „sabia deasupra capului”

Informațiile au fost anunțate de UEFA, vineri, după ce Prima Cameră a Organismului de Control Financiar al Cluburilor a finalizat cea dintâi evaluare a cerinţelor de solvabilitate, în baza noilor Regulamente de Licenţiere şi Sustenabilitate Financiară a Cluburilor UEFA. În urma acestei testări, s-au impus măsuri disciplinare pentru 11 cluburi, printre care și formația antrenată de Dan Petrescu. Date fiind datoriilor curente, UEFA a sancționat-o pe CFR Cluj cu o amendă de 250.000 de euro și, dacă va mai încălca regulile financiare, în următorii doi ani, atât cât este prevăzută „perioada de probă”, gruparea din Gruia va fi interzisă și-ar putea lua „adio” de la Liga Campionilor sau Liga Europa, pentru trei sezoane, indiferent de clasarea sa în campionatul românesc. 
Cazul lui CFR Cluj nu e nici pe departe singular - alte 10 echipe au mai fost sancționate de către UEFA: Aris Salonic FC din Grecia, FC Astana din Kazahstan, FK Borac Banja Luka din Bosnia, Floriana FC din Malta, Konyaspor din Turcia, FC Kyzyl-Zhar SK Petropavlosk din Kazahstan, ŠD NK Olimpija Ljubljana din Slovenia, NK Osijek și HNK Rijeka din Croaţia, precum şi Valmiera FC din Letonia.
„Următoarele cluburi sunt sancționate cu excluderea din cupele europene pentru următoarele trei sezoane, pentru că au recidivat și au acumulat datorii, mai vechi de 90 de zile. În cazul lui CFR Cluj, sancțiunea este cu suspendare pentru o perioadă de probă de două sezoane și va fi aplicată numai dacă echipa nu îndeplinește cerințele de solvabilitate în sezoanele 2023/2024 și 2024/2025”, notează forul european.  

Ce a replica formația lui Dan Petrescu

Reacția campioanei României nu a întârziat să apară, clubul comunicând: „Ca urmare a ultimei decizii UEFA, prin care clubul nostru a fost sancționat, dorim să facem următoarele precizări: situația financiară în care ne aflăm, astăzi, este una asumată și tocmai în acest sens conducerea clubului face eforturi mari, de o bună perioadă de timp, să compenseze risipa făcută în anii trecuți. Ne așteptam ca, pe parcursul procesului de redresare, început în urmă cu mai bine de un an, să apară astfel de momente grele, dar am știut și că împreună vom găsi, întotdeauna, soluții.
În consecință, am început un plan de optimizare, de la care nu ne abatem în niciun moment. Mai mult, luăm această decizie, a comisiei UEFA, ca pe o motivație suplimentară pentru a ne dedica și mai mult redresării financiare, în așa fel încât sa ajungem un club performant și sustenabil și din punct de vedere financiar. Decizia comisiei este una firească, dată fiind noua politică de sustenabilitate financiară a UEFA, care are drept unic scop susținerea tuturor cluburilor în demersul acestora de «vindecare» economică. Luăm exemplul altor cluburi europene și suntem convinși că rezultatele de până acum, cu care ne mândrim, vor fi susținute în continuare de un buget din ce in ce mai optimizat. Vrem să asigurăm întreaga suflare CFR-istă că, indiferent de momentul în care ne aflăm, nu vom renunța nicio secundă la obiectivele sportive pe care ni le-am propus”
.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
sabalenka instagram jpg
Maradona
Cristi Chivu (Faceobook) jpg
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Rapid CSU Craiova (Sportpictures) jpg
Andrei Ratiu (EPA) jpg
Sorana Cirstea (EPA) jpg
Razvan Lucescu (Facebook) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net