Ani Creţu, într-un filmuleţ medical care poate salva vieţi. E bine să-l vezi!

image
Ani Creţu, alături de colegul actor de la Teatrul Ion Creangă, Marius Nănău, şi de medicul Camelia Berghea

Actriţa Ani Creţu şi-a împlinit un vis: a iniţiat şi dus la bun sfârşit realizarea unor clipuri informative despre cum se intervine corect în cazul unui şoc anafilactic. Filmuleţele au primit aprobarea Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică.

„Se spune că mândria este un mare păcat. Aşa o fi... Eu sunt atât de mândră azi când scriu rândurile astea că, dacă aș avea coadă, s-ar auzi toc-toc sub masă atât de rapid că ai crede că mi-am luat cățel. Cu alergiile nu-i de glumă. Cu reactiile alergice bruște și cu reacțiile anafilactice e de dorit să nu te întâlnești. Și cu toate astea, chiar dacă nu ai în familie sau în jurul tău o persoană alergică… nu se știe când sau cum este bine să cunoști protocolul de intervenție în caz de șoc anafilactic sau anafilaxie”, a scris Ani Creţu pe blogul ei.

Actriţa trage un semnal de alarmă că în România încă se moare de la un şoc anafilactic, în condiţiile în care medicina a evoluat, există dispozitive preumplute cu adrenalină gata pentru a fi utilizate în caz de nevoie. “Aceste stilouri preumplute cu adrenalină sunt recomandate și prescrise de medicii specialiști acelor persoane cu risc crescut sau imediat de șoc anafilactic. Dar, ce să vezi? Gratis nu se dau. Și nici prea ieftine nu sunt. Ele pot fi cumpărate cu sume în jur de 150 lei în funcție de importator, dar problema nu este nici asta. Ci faptul ca de multe ori ele nu sunt pe stoc în țară și trebuiesc comandate. Termenul de valabilitate este mic- 12 luni. Ceea ce înseamă că dacă ai norocul să nu îl folosești, la maxim un an îți reiei cursa: medic, rețetă, farmacie, comandă, dispozitiv. OK, îl avem și ce facem cu el? Acest stilou preumplut cu adrenalină este atât de necesar pentru cei cu nevoie încat noi ceilalți avem datoria de a învața măcar cum îl putem utiliza astfel încât să le salvăm viata. Uite așa s-a născut în mine dorința de a strânge niște oameni dornici să facem aceste filme de informare cu privire la un ghid de administrare a stiloului preumplut cu adrenalină”, explică ea.

Dr. Carmen Berghea, lector universitar, medic alergolog la spitalul Marie Curie, împreună cu bordul Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică din care face parte, s-au implicat, alături de Ani Creţu şi de alţi doi actori, în realizarea benevolă a acestor filmuleţe. Au doar 36 de secunde şi te învaţă ce să faci într-un caz în care câteva secunde fac diferenţa dintre viaţă şi moarte.

cub ionita si viorica de la clejani (1) png
cub andreea berecleanu eva zaharescu png
FotoJet (1) jpg
colaj loredana groza jpg
Athos Salome jpg
cub cristian arsinel png
cub arsinel fii png
FotoJet jpg
avion american F-16 foto us air force
Ziua 55 a războiului Ucraina - Rusia Bucha FOTO Gettyimages
image
image
image
image
sotie Arsinel jpg
foto 1 arsinel Adevarul (7) jpg
cub cub anamaria prodan laurențiu reghecampf png
FotoJet (4) jpg
Bella Hadid a plans in fiecare zi jpg
cub cristian arsinel png