Care a fost ultima replica rostită de Dem Rădulescu? După această frază, actorul a căzut și a murit. De ce i se spunea „bibanul”

Ultima actualizare:

Dem Rădulescu, unul dintre cei mai mari actori ai comediei românești, a rămas în inimile publicului nu doar prin rolurile sale iconice, ci și prin viața sa trăită cu pasiune și dedicare pentru artă. Chiar și moartea sa a fost marcată de un moment demn de filmele în care a jucat. Ultima replică a marelui actor a fost simplă, dar profundă: „Mă, da' ce aer tare!”. După ce a rostit aceste cuvinte, a căzut și a murit, lăsând în urmă o moștenire de neuitat.

Dem Rădulescu. Foto: arhiva.
Dem Rădulescu. Foto: arhiva.

De ce i se spunea Bibanu?

Porecla „Bibanu'” l-a însoțit pe Dem Rădulescu toată viața, devenind o marcă personală a sa. Originea acestui apelativ este legată de copilăria și familia sa din Râmnicu Vâlcea. Actorul a explicat într-un interviu că tatăl său era negustor de pește în piața din Vâlcea, iar fratele său a primit inițial porecla „Bibanu'” după ce a dus un biban frumos la școală pentru a fi folosit ca material didactic. Ulterior, colegii l-au numit „Fratele lu' Bibanu'”, iar în cele din urmă porecla s-a lipit de el. În timpul facultății, un coleg de la Teatru, tot din Vâlcea, a continuat să-l strige „Bibanu'”, consolidând astfel acest apelativ.

Cariera lui Dem Rădulescu

Dem Rădulescu s-a născut pe 21 septembrie 1931, în Râmnicu Vâlcea. În copilărie, a trăit în sărăcie, dar și-a găsit refugiul și pasiunea în teatru și film încă de la o vârstă fragedă. La 17 ani, a debutat ca actor amator, iar talentul său l-a propulsat către studii de specialitate. După absolvirea Facultății de Teatru, a fost repartizat la Teatrul Național din București, unde a interpretat numeroase roluri memorabile și a devenit profesor la IATC, formând generații întregi de actori.

Dem Rădulescu este bine cunoscut pentru rolurile sale din seria de filme „Brigada Diverse”, unde a interpretat personajul Gogu Steriade Trandafir, alături de Puiu Călinescu și Jean Constantin. Trioul magic de borfași a rămas în istoria cinematografiei românești pentru umorul și carisma lor. De asemenea, actorul a avut o carieră impresionantă pe scena Teatrului Național și în numeroase producții cinematografice și de televiziune.

În viața personală, Dem Rădulescu a fost căsătorit cu Paula Rădulescu, actriță și balerină, cu care a apărut în primul film din seria BD. După divorțul lor, s-a recăsătorit cu Adriana Șchiopu, fosta sa elevă de la IATC, și au avut împreună o fiică, Irina, care a urmat cariera de actriță.

Ultimul act

În septembrie 2000, Dem Rădulescu a avut parte de o moarte subită și dramatică, demnă de un scenariu de film. Potrivit regretatei actrițe Stela Popescu, actorul se afla în vizită la niște prieteni și, în timp ce urca un deal, s-a oprit pentru a respira adânc și a exclamat: „Mă, da' ce aer tare!”. Apoi a căzut și a murit înainte de a ajunge la spital. Avea doar patru zile înainte de a împlini 69 de ani. A fost înmormântat la Cimitirul Bellu, lăsând un gol imens în lumea teatrului și filmului românesc.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mihaela radulescu jpg
cristina mare jpg
Ozana Barabancea, o femeie fericită
Banner Titi Aur
heidi klum profimedia jpg
sofia  vergara emmy 2024 gettyimages jpg
florin piersic david popovici colaj click jpg
banner Iulian Lemnaru
image
actualitate.net
image
actualitate.net