Ce mai mâncăm pe caniculă? Oana Pellea e expertă în lutiță oltenească: „Tata m-a învățat, o nebunie!”. Recomandările nutriționiștilor pentru o digestie ușoară

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

În aceste zile caniculare, când temperaturile tropicale ne dau mari bătăi de cap, e bine să avem un meniu cât mai ușor, fără prăjeli și fără grăsimi. Exclusiv pentru Click!, nutriționista Codruța Pantelimon vă oferă câteva sfaturi utile. Iată însă și cum se prepară lutița oltenească, sosul delicios, pe care și Oana Pellea îl gătește, vara. E considerat un mai vechi remediu anticaniculă: „Tata m-a învățat, e o nebunie!”.

Nutriționista Codruța Pantelimon: „Supele ajută vara la digestie”

Exclusiv pentru Click!, nutriționista Codruța Pantelimon vine cu sfaturi utile, privind alimentația, în perioada caniculară:
„Expresia „vara nu-i ca iarna și iarna nu-i ca vara” se referă și la alimentația noastră, cea de toate zilele, în zilele toride, caniculare, de vară, mai precis la tradiționala ciorbă, pe care românii o savurează, din generație în generație.

Nu foarte multe popoare au ciorbă în bucătărie. Ciorba este hrănitoare când o gătim cu drag și din abundență cu legume, zarzavaturi. Carnea este o opțiune.

„Recomand supele de roșii, de dovlecei și de cartofi dulci”

Însă când vine vorba de verile caniculare, eu prefer și recomand supele și supele creme (roșii, dovlecei, zucchini, cartofi dulci, legume diverse). Sunt consistente și puteți adăuga un cub de gheață sau le poți servi semicalde.

Presari din abundență verdeață, semințe diverse și o mână de crutoane, o smântână din caju și iată că am satisfăcut nevoia cu o digestie ușoară în serile de vară. Lăsați ciorbele diverse „cu de toate” pentru anotimpurile reci și friguroase. Așa vă salvați energia de zi și noapte. Aveți vreme pentru ele. Să vă fie de folos!”.

Preparatul preferat al actriței Oana Pellea, pe caniculă: „Tata m-a învățat!”

Recent, pe contul său de Facebook, actrița Oana Pellea a dezvăluit că vara gătește un anume preparat, ușor, de vară, pe bază de roșii și de usturoi:

„La noi, la Băilești, îi zice lutiță, e o nebunie. Fac în fiecare vară. Tata m-a învățat”.

Amza Pellea, unul dintre cei mai mari artiști ai României, s-a stins din viață pe 21 decembrie 1983, la vârsta de 52 de ani. Fiica lui, Oana Pellea, i-a moștenit talentul actoricesc.

Cum se prepară papacioaca sau lutița? 

Iată și cum se prepară papacioaca sau lutița, conform „Ierburi uitate”, pagină de Facebook recomandată chiar de Oana Pellea, fiica regretatului actor Amza Pellea:

„Se coc roșiile și ardeii, până le crapă coaja și se lasă să transpire sub capac. Apoi se curăță de coajă și se pasează cu furculița.

Separat, se face mujdeiul, se toacă pătrunjelul și se amestecă toate acestea cu pulpa de roșii și cu ardeii copți. Se drege de sare și piper și se servește la masă cu mămăligă sau cu niște cartofi rumeniți. Cine are și mai face s-o mănânce cu pâine la țăst, așa cum se făcea odată...E un vechi remediu oltenesc la apetitul afectat de caniculă”. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
banner vica blochina jpg
banner mircea bravo jpg
Banner Veta Silviu Biris
Banner Reghe Bebeto
irinuca 3333 webp
Banner Oana Roman
image png
Felix Baumgartner și Mihaela Rădulescu   capturi de ecran jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net