Ce să mâncăm în Postul Crăciunului, ca să nu ne îngrășăm? Rețetele Aidei Parascan, câștigătoarea Masterchef (PRO TV): „Mai bine cartofi, decât pâine!”
Aida Parascan, celebra specialistă în gastronomie și câștigătoare a marelui trofeu „MasterChef” (PRO TV), în 2013, ne-a oferit câteva rețete ieftine și gustoase, pentru Postul Crăciunului, care începe pe 14 noiembrie. Am aflat de la ea și câteva trucuri, ca să nu luăm în greutate, în această perioadă, de 40 de zile, în care sunt excluse din alimentație carnea și produsele lactate: „Fibrele ajută organismul!”, a menționat Aida, exclusiv pentru Click!
„Carnea, înlocuită cu broccoli”
Aida Parascan ne oferă, exclusiv pentru Click!, câteva rețete rapide și ieftine, pe bază de fructe și de legume:
„În primul rând, trebuie să vă hidratați foarte bine, să bem multă apă, apa e sfântă, mai ales cea alcalină. De evitat mâncarea procesată, acele preparate de post din magazine, care conțin foarte multe chimicale, înainte de a le cumpăra, citiți eticheta. Recomand fructele și legumele, chiar și congelate, cât mai puțin gluten, de preferat pâinea integrală. Avem nevoie de fibre, care să curețe intestinul.
Vom înlocui carnea cu fasole, linte, năut. Și broccoli este foarte bun, are mai multe proteine decât carnea, are multă vitamina C, și se digeră mai ușor. Din năut puteți face salate, dar și ciorbă, în care adăugați mai multe legume.
Soia iar este foarte bună, se lasă mai întâi la hidratat, în apă. Se pot face și chifteluțe, din soia și din fasole, fierte și pasate, pe care însă nu le prăjim, ci le punem, la rumenit, într-o tavă, pe o foaie de hârtie, la cuptor. Se pot condimenta cu usturoi, boia, busuioc și oregano”.
„Margarina este de evitat”
Aida Parascan nu consumă margarină, a eliminat-o total din alimentație. Iată însă cu ce a înlocuit-o:
„Margarina nu este recomandată, este de evitat, de scos definitiv din meniu, eu nu consum, o puteți înlocui cu ulei de rapiță sau de cocos. Nucile, alunele și migdalele sunt bune, dar nu în cantități mari, pentru că au foarte multe calorii, deci nu mai mult de 7-8 bucăți zilnic, în total. Puteți îndulci ceaiul cu miere sau cu ștevie, iar în loc de ouă recomand făina de năut”.
Cum să evităm să ne îngrășăm, în post?
Și nu în ultimul rând, Aida Parascan ne învață și cum să nu ne îngrășăm în perioada postului, când suntem tentați să mâncăm mai mult:
„Depinde de câte calorii consumăm. Dacă mănânci numai pâine și covrigi și nu faci mișcare normal că te îngrași rapid. Mai bine mănânci legume, fructe, care conțin vitamine și apoi ieși pe afară, la plimbare, măcar o jumătate de oră sau faci mici exerciții fizice.
Îngrășatul este în funcție de ce și cât consumi. Cartoful nu îngrașă, de pildă, dacă nu este prăjit și amestecat cu brânzeturi sau cu alte nebunii. Cel mai sănătos este cartoful fiert, piure sau în salate orientale, cu măsline și cu ceapă”.
Cu ce rețetă a câștigat premiul de 50.000 de euro la „MasterChef” (PRO TV)?
Aida Parascan a fost câştigătoarea celui de-al doilea sezon „MasterChef”. A dat gata juriul și s-a detașat net de ceilalți concurenți din finală cu un meniu pe bază de pește:
„Aş vrea să plâng de fericire şi nu pot. E minunat, nu ştiu ce se întâmplă cu mine, sunt şocată. E o experienţă extraordinară, a meritat totul. MasterChef a fost singurul lucru pe care l-am făcut pentru mine, e o experienţă unică, o realizare personală şi nu-mi pare rău de nimic din ce am făcut aici, deşi am făcut şi greşeli.
Am evoluat extraordinar de mult şi presiunea m-a făcut să evoluez pentru că trebuie să gândeşti în fracţiuni de secundă”, spunea ea, atunci. Aida s-a impus la probe cu rețeta de peşte cu broccoli şi cu piure de fenicul cu şofran, muşchi de porc pus la marinat cu ierburi şi ceapă caramelizată cu oţet balsamic.
„E un bărbat în corp de femeie. Aida a fost mai serioasă, mai meticuloasă, mai aproape de oale”, a lăudat-o juratul Cătălin Scărlătescu.