Cine a fost iubirea secretă a lui Toma Caragiu. Actorul a intrat în depresie și s-a închis în bibliotecă: „Te zbați zadarnic...”

Liliana Tomescu, o actriță de neuitat a scenei românești, rămâne o figură emblematică în istoria teatrului din România. Totuși, puțini știu că tot ea a fost iubirea neîmplinită a lui Toma Caragiu, artistul legendar care a murit în cutremurul din 77. Liliana Tomescu a reușit să-i frângă atât de tare inima actorului, încât acesta s-a izolat complet de lume.

Toma Caragiu jpg

Născută pe 12 august 1929 în București, Tomescu a fost o prezență constantă și remarcabilă pe scenă, lăsând în urma ei un patrimoniu cultural impresionant. Cu un număr record de reprezentații în piese de teatru precum „Pygmalion”, „Ciocârlia”, „Luna dezmoșteniților” și „Adio, Charlie!”, Tomescu a demonstrat o pasiune și un devotament fără egal pentru arta teatrală. La vârsta de doar 35 de ani, a fost onorată cu titlul de Artistă Emerită, o recunoaștere a talentului și contribuției sale excepționale la cultura națională.

Absolventă a Institutului de Teatru și Film, Tomescu și-a început cariera la Teatrul Armatei, urmat de o perioadă de trei decenii la Teatrul „Constantin Nottara”. Debutul său în cinematografie a venit cu roluri în filmele „Ilie în luna de miere” și „Pe răspunderea mea”, marcând începutul unei cariere strălucitoare în film.

image

Interesant este că, deși a excelat pe scenă, Tomescu a mărturisit că actoria nu a fost prima ei opțiune în viață, visând inițial la o carieră în inginerie. Nu a intrat din prima la actorie, însă a perseverat.

A fost iubirea secretă a lui Toma Caragiu

În ciuda succesului său, viața personală a lui Tomescu a fost marcată de o poveste de dragoste care a urmărit-o. Marele actor Toma Caragiu a suferit enorm din cauza sentimentelor sale. Dragostea lui neîmpărtășită pentru Tomescu l-a determinat să se retragă în bibliotecă, refuzând să vorbească sau să mănânce, până când a reușit să o întâlnească din nou. Scriitorul George Mihalache a relatat această poveste.„Îmi amintesc că părea îndrăgostit de Liliana Tomescu", a povestit George Mihalache într-un interviu. "I-am spus odată, când ne-am întâlnit la Dalles, în timpul unei repetiții: «Nu prea te văd bine, machidoane. Liliana te-a prins ca într-o pânză de păianjen. Te zbați zadarnic!»".

În cele din urmă, Caragiu și-a găsit marea iubire atunci când a cunoscut-o pe actrița Elena Bichman-Caragiu, cu care a rămas până la moartea sa tragică în cutremurul din 4 martie 1977.

În fața presiunilor politice și a persecuției din partea autorităților comuniste, Tomescu a luat decizia curajoasă de a părăsi România la vârsta de 50 de ani. În 1980, s-a mutat în Suedia, unde s-a stabilit alături de soțul său, actorul Lucian Muscurel, continuând să-și trăiască viața departe de țara natală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
florin piersic  jpg
2 familia lui jon bon jovi jpg jpeg
elizabeth hurley costum baie instagram jpg
banner anamaria prodan png
gabriela szabo facebook (2) jpg
banner minodora ornela png
daniela gyorfi instagram jpg
florin piersic facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net