Fructul de toamnă care ne îngrașă mai rău decât carnea sau zahărul! Mihaela Bilic: „Dacă nu vreți să vă treziți cu colăcei de grăsime pe burtă...”

În plin sezon de toamnă, strugurii se numără printre cele mai populare fructe. Datorită gustului inegalabil și proprietăților acestora, anumite persoane tind să îi consume în exces. Însă medicul nutriționist Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă și spune care este doza recomandată. 

Mihaela Bilic, nutriționist / foto: arhivă personală
Mihaela Bilic, nutriționist / foto: arhivă personală

Mihaela Bilic oferă nenumărate sfaturi și informații în materie de nutriție alimentară și sănătate. Recent, printr-o postare pe social media, a dat câteva sfaturi referitoare la consumul de struguri și ce se întâmplă cu organismul nostru atunci când îi consumăm în exces. 

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de medicul nutriționist, strugurii conțin fructoză, iar caloriile acumulate sunt echivalente celor produse de zahărul rafinat. De asemenea, fructoza nu se transformă în energie, ci este transformată în grăsime. 

Întrebarea zilei: cât înseamnă o porție corectă de struguri? Cât încape într-o palmă!

Fructele sunt un desert și trebuie mâncate cu măsură. Fructele conțin fructoză, un zahăr natural care nu crește glicemia, dar are tot atâtea calorii ca și zahărul rafinat (4cal/g).

Pe lângă valoarea calorică, fructoza are un regim special: nu poate fi transformată în energie de nicio celulă, nu se consumă prin mișcare! Fructoza se metabolizează exclusiv în ficat, iar ficatul nu poate procesa mai mult de 15g fructoză. Tot ce depășește această cantitate ia calea de metabolizare a alcoolului și se transformă în grăsime de rezervă. 

„Porția corectă pentru ficat este de 150g struguri”

Mihaela Bilic spune și câți struguri este recomandat să consumăm, pentru a nu ne confrunta cu probleme de sănătate și de greutate. O cantitate corectă de struguri reprezintă câteva boabe care încap într-o palmă, aproximativ 150 de grame. 

„Dacă nu vreți să vă treziți cu colăcei de grăsime pe burtă, nu mâncați fructe în exces. Strugurii sunt campioni la capitolul dulceață, cu 15g zaharuri la 100g, din care 8-10g e fructoză (în funcție de soi și gradul de coacere) iar restul e glucoză.

După un calcul simplu rezultă că porția corectă pentru ficat este de 150g struguri, adică un ciorchine mic, cât încape într-o palmă!”, este recomandarea Mihaelei Bilic.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Dana Rogoz, foto Instagram jpg
Banner Mariana Moculescu
banner dan negru png
Simona Halep (Facebook) jpg
image png
antonia instagram jpg
anna lesko colaj instagram jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net