„Mama Zurli” Mirela Retegan: „Sunt Femeia-Uragan”

Ultima actualizare:

  Mirela Retegan a pus bazele Găștii Zurli în 2006. Acum, personajele create de ea, sunt îndrăgite de toții copiiifoto: arhiva personală
Mirela Retegan a pus bazele Găștii Zurli în 2006. Acum, personajele create de ea, sunt îndrăgite de toții copiiifoto: arhiva personală

A pus bazele unui fenomen despre care nu e copil în România să nu fi auzit: Gașca Zurli. La împlinirea unui deceniu de joacă cu Fetița și Băiețelul Zurli, Zâna Bună, Vrăjimăturica și Tanti Prezentatoarea, Mirela Retegan, sau „Mama Zurli” cum mai este supranumită, a făcut dezvăluiri din culisele spectacolelor, a cărților sle, dar și din registrul privat.

Mirela, s-au împlinit 10 ani de Zurli. Povesteşte-ne cât mai în amănunt ziua în care ţi-a venit ideea să pui bazele acestui proiect.

Dintotdeauna mi-am dorit să fac lucruri pentru copii. Într-un fel, povestea asta a început în 1994, când eu făceam primele spectacole pentru copii şi reuşeam să aduc pe scenă reprezentanţii tuturor grădiniţelor din Satu Mare, într-un concurs cu etape de calificare într-o finală ce aducea la capătul ei un mare eveniment pentru copii şi părinţi. În 1996 am făcut prima emisiune radio prezentată de mine împreună cu doi copii, 100% interactivă, în cadrul unui concept intitulat „Microfonul Copiilor”. După venirea pe lume a Mayei, nevoia de a face şi mai mult a crescut. Maya este principala mea sursă de inspiraţie. Nevoile mele de mamă au generat lucruri de care astăzi se bucură milioane de copii şi părinţii lor. Cu Maya am descoperit toate jocurile de jucat în casă, în maşină, în trafic, împreună cu ea am înţeles pentru prima oară cât de importantă e joaca pentru ei şi de dragul Mayei m-am oprit din tot ce făceam şi mi-am dat timp şi bucurie să inventez poveşti, personaje şi bucurii care să o ajute pe ea să înţeleagă lumea şi pe mine să o înţeleg pe ea.

Imagini de colecție cu Gașca Zurli

 • Dacă ar fi să faci o lista scurtă cu cele mai mari realizări Zurli în cei 10 ani, care ar fi acestea?
 • Cât de grea a fost mutarea în Capitală?

Eu sunt născută la Dej, dar Satu Mare e oraşul în care m-am afirmat. Acolo mi s-au întâmplat cele mai importante întâlniri din tinereţe. Am făcut mutarea la Bucureşti obligată de contextul politic. Eu conduceam o staţie de radio şi plecarea mea a fost preţul pe care l-am plătit ca să rămân independentă. A fost greu în primii doi ani, dar am găsit aici prieteni noi şi buni care mi-au fost aproape.

 • Ce activităţi desfăşoară în prezent Gaşca Zurli?

Astăzi Zurli înseamnă o stare de spirit. Suntem acolo unde trebuie să aducem bucurie. Dincolo de spectacole şi evenimente private sau corporate, suntem implicaţi în multe campanii.

Fata ei, Maya, a inspirat-o să creeze Gașca Zurli

 • Având în vedere că totul a pornit de la fiica ta, ea are vreun rol în Gașca Zurli, ca angajat mă refer?

Acum nu. A avut o perioada în care a făcut tot felul de munci. De la curăţenie în birouri la facepainting şi ursitoare. Acum mă mai ajută la spectacolele mari, dar are propriile ei preocupări în zona de teatru, şcoală și are blogul ei personal, www.mayatown.eu.

 • Câţi ani are ea şi ce a ales să facă în viitor?

Face 16 ani luna viitoare. E pasionată de teatru. Studiază în sistemul Cambridge la Colegiul Avenor din Bucureşti şi vrea să facă teatru sau jurnalism la New York. O susțin să-şi viseze visele şi să muncească pentru ele. E un om frumos şi e deşteaptă şi înţeleaptă. Şi mai e şi foarte frumoasă şi talentată. E a mea şi e perfectă aşa cum trebuie să fie fiecare copil pentru părintele lui.

 • Cât de mult i-ai influenţat alegerea?

Deloc. Vreau să înţeleagă singură cu ce se mănâncă. Cresc un copil liber şi aici vreau să fie singură mea influenţă.

Luni, 24 aprilie, lansează cea de-a patra carte


  Mirela Retegan transformă experiențele din viața personală în cărți scrise, care sunt sursă de inspirație pentru alții foto: arhiva personală
Mirela Retegan transformă experiențele din viața personală în cărți scrise, care sunt sursă de inspirație pentru alții foto: arhiva personală

Evenimentul de lansare al cărții „Astăzi este despre astăzi” are loc luni, 24 aprilie, la Librăria Cărturești Carusel din Capitală, de la orele 18.00.

 • „Astăzi este despre astăzi”... Cum ai ales acest titlu?

L-a ales Editura Curtea Veche, pornind de la un articol din carte. Într-una din vacanţe, vorbeam cu Maya la telefon şi la întrebarea mea: „Ce faci?”, răspunsul ei a fost „mă bucur că astăzi e astăzi”. „Adică?”, am continuat eu. „Adică nu regret ziua de ieri şi nu sunt curioasă de ziua de mâine. Mă bucur că astăzi e astăzi”, a zis ea. Şi pentru mine a fost revelator. Pentru prima oară am realizat că eu îl trăiesc pe astăzi din toată fiinţa mea, de mulţi ani, doar că nu am făcut-o conştient.

 • Ce conţine cartea?

Cartea e o pledoarie pentru firesc, pentru normal, pentru lucrurile simple şi curate. E despre mine şi gândurile mele, despre orice femeie care poate şi vrea şi care nu-şi plăteşte fericirea cu preţul tristeţii.

 • La a câtă carte scrisă eşti?

A patra. Prima a fost o culegere de jocuri „Mami, tati, joacă-te cu mine”, a doua o poveste: „Zboară, zboară Vrăjimaturică”, a treia adună toate articolele scrise de mine în blog despre relaţiile între părinţi „Pledoarie pentru mami şi tati” şi acum, cel mai frumos îndemn la o viaţă fericită, „Astăzi este despre astăzi”.

 • Cât îţi ia să scrii o carte şi ce te motivează să o faci?

Nu-mi propun niciodată să scriu nimic. Întâmplările şi oamenii din viaţa mea sunt o permanentă sursă de inspiraţie pentru mine. În acest moment în „sertar” mai sunt patru subiecte care pot oricând să iasă. Sunt deja clar conturate, mai trebuie doar să găsesc timp pentru ele. De regulă, când vreau să fac un lucru, îl vizualizez cap-coadă şi îl aşez în rândul priorităţilor. Şi am toată încrederea că o să-i vină rândul fix când o să fie toate pregătite pentru asta.

Între timp :))))). Am o capacitate foarte mare de muncă. Cristina Popa, Fifi – cum îi spun eu, care e PR-ul meu, îmi spune „regina eficienţei”. Zice că dacă se întoarce puțin cu spatele eu mai scriu o carte. Eu chiar trăiesc fiecare zi la maximum. Iau din fiecare oră cât de mult pot. Nu pierd timpul, nu mă plictisesc niciodată, am mereu câteva proiecte în derulare.

 • Ce conţine calendarul Zurli în perioada următoare?

Mâine (vineri, 21 aprilie) închidem cel mai important turneu din istoria noastră „Zece Zurli”. Am sărbătorit 10 ani de Zurli în România. Închidem un turneu mare cu peste 40.000 de spectatori, în cea mai mare sală din Bucureşti, sala Polivalentă. O să ne bucurăm o zi, pentru că duminică să fim la Sărbătoarea Lalelelor la Piteşti. Apoi ne pregătim de 1 iunie, pentru care avem o propunere indedită, aşteptăm să vedem cum se concretizează şi în 17 şi 18 mai vom fi implicaţi în „Zurlandia”, primul mare festival de familie din România: se desfășoară pe durata a două zile, pe o suprafață de 80.000 de hectare. Va fi cel mai mare teren de joacă pentru părinţi şi copii.

 • Cum se desfăşoară o zi din viaţa ta?

Mă trezesc la 06.30 şi mă culc după 01.00 noaptea. Zilele mele sunt foarte diferite, pentru că mă împart între repetiţii, intâlniri cu sponsori şi parteneri, apariţii la tv şi înregistrări la radio, înregistrări la noi în studio, discuţii cu colegii ... mai publicăm pe rețelele sociale, mai scriem, mai mergem la şcoala copilului... Nici o zi nu seamănă cu alta. La mine fiecare astăzi e unic:).

„Iubirea e cea mai importantă componentă a vieţii mele”


  Iată unul dintre moto-urile după care se ghidează în viață Mirela Retegan: „Tot ce fac eu fac cu iubire” foto: arhiva personală
Iată unul dintre moto-urile după care se ghidează în viață Mirela Retegan: „Tot ce fac eu fac cu iubire” foto: arhiva personală
 • Timp de iubit mai ai?

Dadadadada, pentru asta există tot timpul din lume. Iubirea e cea mai importantă componentă a vieţii mele. Dincolo de fluturii pe care îi face să zboare o minte deşteaptă de bărbat, care mă face să mă simt o femeie specială, iubirea mea pentru Maya este cea mai frumoasă stare pe care am trăit-o. Iubesc oameni şi activităţi şi tot ce fac eu fac cu iubire.

 • În acest moment în viaţă ta există o prezenţa masculină care să-ţi fie alături „la bine şi la rău”?

Se spune că în spatele fiecărui bărbat puternic e o femeie puternică. Eu sunt o femeie puternică și în spatele meu nu stă nici un bărbat. Eu sunt toată emoție și energie, sunt „Femeia-Uragan” și am știut mereu că am nevoie de un om care să înțeleagă că nu-i ușor să trăiască în ritmul meu, care să-mi țină piept și să mă iubească pentru ce sunt eu și cum sunt eu. Pe mine Dumnezeu mă iubește așa că mi-a trimis un superbărbat, puternic și deștept, care nu stă niciodată în spatele meu, nici nu aș suporta asta. El e umăr la umăr cu mine.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Nicoleta Gherasimoae romanca Germania FOTO captura video Tik Tok webp
image
image
image
image
image
image
banner jean de la craiova png
sanziana negru si stefan floroaica jpeg
nicki minaj instagram jpg
banner laura cosoi png
whats up sotie micky colaj instagram jpg
gabriela nastas cap jpg
hedy lamarr jpg jpeg
cub ornela pasare png
image
actualitate.net
image
actualitate.net