Povestea fabuloasă a actorului care a ajuns frate cu propriul tată. A jucat în aproape 40 de filme și a murit pe scenă, în timpul unui spectacol

Povestea fabuloasă a actorului care a ajuns frate cu propriul tată. A jucat în aproape 40 de filme și a murit pe scenă, în timpul unui spectacol! Vorbim despre nimeni altul decât fabulosul Cornel Coman, care a fost unul dintre cei mai remarcabili actori ai scenei și ecranului românesc, cu o carieră impresionantă care a adus bucurie și emoție pură publicului. Cu un talent excepțional și o personalitate captivantă, Cornel Coman a lăsat o amprentă profundă în lumea artei dramatice.

 Povestea fabuloasă a actorului care a ajuns frate cu propriul tată
Povestea fabuloasă a actorului care a ajuns frate cu propriul tată

 Povestea fabuloasă a actorului care a ajuns frate cu propriul tată

Cornel Coman s-a născut pe 14 iunie 1936, în localitatea Livezile, județul Vrancea, într-o familie cu o situație materială bună. Tatăl său, Alexandru, avea un magazin universal prosper, însă instalarea regimului comunist a adus persecuții și averea familiei a fost confiscată sub pretextul că tatăl său ar fi chiabur. Pentru a evita persecuția la facultate, Cornel Coman a fost înfiat de bunicul său, devenind astfel frate cu propriul său tată.

Cu toate adversitățile, Cornel Coman a reușit să își urmeze pasiunea pentru teatru. A absolvit Facultatea de Teatru la vârsta de 27 de ani și a debutat pe scenă la Teatrul de Stat din Brașov. Ulterior, în 1965, a fost angajat la prestigiosul Teatru „Lucia Sturza Bulandra”, unde și-a consolidat reputația ca unul dintre cei mai talentați actori ai generației sale.

Cornel Coman și Margareta Pogonat
Cornel Coman și Margareta Pogonat

Marele artist a jucat în peste 40 de filme, de la producții clasice precum „Mihai Viteazul" până la „Drum în penumbră", unde povestea de dragoste din film cu colega sa, Margareta Pogonat,  s-a transformat într-o iubire profundă în viața reală. Acesta fusese căsătorit și cu avocata Letiția Maria Coman care i-a dăruit un fiu. Cu toate acestea, bucuria lor a fost umbrită de o boală necruțătoare care l-a răpus prematur pe Cornel Coman la vârsta de doar 44 de ani, pe 14 ianuarie 1980.

„I s-a făcut fulgerător rău, pe scenă, într-o după-amiază nefastă de spectacol. S-a prăbuşit, cutremurat.  Aflat de câteva săptămâni sub supraveghere medicală, pentru stabilire de diagnostic, ieşea din spital cu ”bilet de voie”, ca să joace ultimele roluri ale vieţii sale.

A murit atins de o boală agresivă, care l-a devorat galopant. Nu părea să fi putut muri vreodată. Ne întâmpina întotdeauna calm, sau aparent calm, încordat pe dinăuntru, concentrat, sensibil, viguros.

Construit dintr-o fibră trainică, de frasin alb, surâzător şi îndatoritor, cu un bun-simţ moştenit, miraculos, de-a dreptul din moşii şi strămoşii Vrancei, ţara lui de naştere şi de veghe”, se scria în Revista Teatru, în 1981.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Nikolai Patruşev foto twitter
image
image
image
image
image
image
 "În sfârșit le-am mângâiat fără să mă sperii de ele!", spune artista
doja cat instagram jpg
banner naomi png
banner gabriela cristea png
cub Alexandru Ciucu png
     Saveta Bogdan (78 de ani) este o fire credincioasă
Banner Andreea Raicu Laura Cosoi
Banner Andreea Raicu
image
actualitate.net
image
actualitate.net