Rețeta de vinete murate a Ancăi Pandrea: „Iura m-a învățat!” Ingredientul secret și trucuri ca murăturile să nu facă floare
Actrița Anca Pandrea (79 de ani) este preocupată, în această perioadă, de pregătirea proviziilor pentru iarnă. Ca în fiecare an, va pregăti și vinete murate, rețetă învățată de la regretatul ei partener de viață Iurie Darie. Exclusiv pentru Click!, artista ne-a dezvăluit, pas cu pas, modul de preparare. Ne-a vorbit și despre dorul uriaș de bărbatul pe care-l adoră de dincolo de lumi.







Anca Pandrea: „De dragul lui Iura, mă străduiam să gătesc cât mai bine”
Actrița Anca Pandrea a învățat de la Iurie Darie să gătească. Recunoaște că în bucătărie era tare stângace, la începutul poveștii lor de dragoste. El însă mânca tot din farfurie, mulțumindu-i, de fiecare dată, pentru efortul depus:
„De dragul lui Iura, mă străduiam să gătesc cât mai bine. Încercam mai toate rețetele de tocănițe și de ciorbițe. Nu prea îmi ieșea nimic foarte bine, la început, dar Iura tot îmi mulțumea și-mi zicea că este foarte bună.
Vedea cât mă chinuiesc să le prepar și el aprecia efortul, asta m-a impresionat mereu la el. Sora mea mai mare gătește însă nemaipomenit, a stat pe lângă bunica, a învățat toate secretele, în timp ce eu eram mai mult pe stradă, la joacă, nu mă pasiona gătitul”.
Rețeta de vinete murate: „Iura prepara niște murături grozave”
Anca Pandrea se laudă însă cu vinetele ei murate, rețetă pe care a învățat-o de la Iurie Darie, acum mai bine de 25 de ani. Le-a oferit-o și cititoarelor Click!:
„Iura prepara niște murături grozave. Chiar și vinete murate făcea. Să vă dau câteva trucuri. Se pun vinete mai micuțe, nu foarte groase și mari, ca să poată fi pătruse de apa sărată. Nu se curăță de coajă, doar se spală cu apă rece și se pun în borcane de sticlă, mai mari, nu în butoaie de plastic, că le schimbă gustul.
Ingredientele secrete, pentru un gust desăvârșit
Pe fundul borcanului puneți bețe de mărar și boabe de muștar, morcovi tăiați rondele mai groase, hrean. Pentru un gust desăvârșit adăugați câteva foi de dafin și usturoi curățat. Noi adăugam și niște felii de pepene roșu.
E o grozăvie! Peste tot adăugăm apa fiartă cu sare grunjoasă, neiodată, se găsește în piață. Ca să nu se spargă borcanul puneți dedesubt ceva metalic, în timp ce turnați apa fierbinte.
Cum se depozitează corect murăturile?
Apoi se pun capace. Iura avea un pai, mai sufla în apa murată, la câteva zile, mai ales la început. Borcanele se depozitează în pivniță, cel mai bine, acolo stau cel mai bine și nu se înmoaie, nu se strică deloc, nu fac floare, pe deasupra, până la primăvară”.
Anca Pandrea duce dorul bărbatului iubit: „Mai merg la cimitir, dar nu-l simt acolo”
Actrița își revine cu greu după marea pierdere suferită, în urmă cu 13 ani, decesul bărbatului pe care l-a adorat, actorul Iurie Darie. Ne-a vorbit cu nostalgie despre fostul partener de viață, pe care îl iubește și acum, de dincolo de lumi:
„Merg adesea la cimitir, la el, dar nu-l simt acolo. Îl simt însă în jurul meu, acasă, aici este el, îl simt adesea ca un abur. Vorbesc cu el, îi spun ce simt, cât îmi e de dor. Iubesc casa în care ne-am iubit, este o moștenire de la bunica mea, este foarte veche.
Aici am și o grădiniță cu flori, de care mă îngrijesc. Vara asta am stat mai mult pe acasă. Din cauza unor probleme de sănătate, trebuie să evit canicula”, a mai menționat Anca Pandrea, exclusiv pentru Click!



































