Rețetele Adinei Halas pentru Postul Crăciunului: „Ieftine, rapide și delicioase.” Postul este sau nu recomandat copiilor și bătrânilor bolnavi? Sfatul nutriționiștilor

#Exclusiv Click!

Postul Crăciunului a început vineri, pe 15 noiembrie 2024, și durează 40 de zile, timp în care foarte mulți credincioși exclud din alimentație carnea, ouăle și laptele. Adina Halas ne oferă două rețete, de humus și de cremă supă de legume, cu ingrediente secrete. Iar nutriționista Codruța Pantelimon ne vorbește, exclusiv pentru Click!, despre importanța postului pentru organism. Nu însă oricine îl poate ține pe termen lung.

„Ghimbirul dă savoare supei de legume”

Adina Halas ne-a oferit rețeta ei delicioasă de supă cremă de legume, ideală, mai ales acum, în zilele friguroase:

„Supa cremă de legume este delicioasă, dacă pui în ea toate ingredientele necesare: două cepe medii, 2-3 morcovi, 1/4 țelină, un păstârnac, 3-4 ardei capia, 2 căței de usturoi, un cartof alb, 2 cartofi dulci, 2 cm de ghimbir ras, 200 ml smântână de gătit (am folosit-o pe cea de 20% grăsime), o linguriță de turmeric, amestec de condimente (chimion, busuioc, sumac, boia de ardei dulce si iute), sare roz de Hymalaya cu fulgi de chilli, 3-4 linguri de ulei de măsline.

Modul de preparare:

Se pun la fiert cepele, morcovii, țelina, păstârnacul și cartofii. Când încep să se înmoaie, se adaugă ardeiul capia. Când sunt aproape fierte legumele, se adaugă turmericul, amestecul de condimente și sarea. Se strecoară supa și se păstrează și lichidul.

Peste legumele strecurate se adaugă ghimbirul, usturoiul, smântâna de gătit și uleiul de măsline și se blenduiesc, adăugând treptat și din apa în care au fiert legumele, până se ajunge la consistența dorită, care ar trebui să fie potrivită și cremoasă.

Rețeta de humus: „Plantele aromatice îi dau savoare!”

Adina Halas are însă și o rețetă de humus, deloc scumpă și sățioasă, perfectă pentru Postul Crăciunului: 

„Îmi place să mănânc humus, așa că am învățat să-l prepar rapid. Aveți nevoie de următoarele ingrediente: 250 gr de boabe de năut (folosesc năut din conservă, gata fiert), 3-4 linguri de tahini (pastă de susan), sucul de la ½ de lămâie mică, pătrunjel verde sau busuioc, 1-2 căței de usturoi, piper, sare, cumin, boia de ardei iute sau dulce, câteva linguri de ulei de măsline, 2 lingurițe de semințe de susan (sau orice alte semințe preferi sau ai la îndemână), 1 linguriță de plante aromatice uscate (busuioc, oregano, mentă sau chiar câte un pic din fiecare). Păstrează lichidul din conservă, după ce l-ai scurs.

Amestecă tot, folosind un blender vertical. Dacă vrei o consistență mai moale a humusului, adaugă din lichidul din conservă. Pune humusul într-un recipient, adaugă niște ulei de măsline, boia de ardei, plante aromatice, presară semințele și tocmai ai obținut un humus delicios!”.

Codruța Pantelimon: „Fără excese!”

Iar nutriționista Codruța Pantelimon ne-a vorbit despre beneficiile postului, asupra organismului:

„Atenția ce mâncăm, cât mâncam și de unde ne procurăm hrana cea de toate zilele. Postul Crăciunului e benefic pentru toate vârstele, însă există și câteva excepții. Este considerat o perioadă de purificare trupească și sufletească, prin autocontrol (măsură), rugăciune, fapte bune.

„Purificare în întreg organismul!”

Totodată, aceste abțineri de la mâncărurile cotidiene (carne, lapte, ouă) ajută omul doritor de post în a duce o viață mai simplă, fără excese de orice natură. Această abstinență de la acel ceva trimite purificare în întreg organismul, prin disciplina alimentară și, de ce nu, și spirituală, astfel încât fiecare om depășește prin voință proprie orice tentație.

Pe lângă semnificația religioasă, postul aduce numeroase beneficii organismului: detoxifiere, datorită alimentelor de origine vegetală, bogate în fibre și în antioxidanți, îmbunătățind funcțiile digestive, ale ficatului și ale rinichilor”.

„Sistemul digestiv beneficiază de o odihnă binemeritată”

Specialista în nutriție a mai adăugat, exclusiv pentru Click!:

„Studiile arată că o alimentație, bazată pe fructe, legume, semințe, cereale, boboase, reduce cu mult inflamația în organism, care poate apărea în urma consumului de prea multă carne, ouă, produse lactate.

În perioada postului, sistemul digestiv beneficiază de o odihnă binemeritată, deoarece produsele de origine animală sunt mai greu de procesat (digestie, asimilare, eliminare toxine). Poți obține și reducerea greutății, în mod natural, îmbunătățirea stării mentale și un plus de energie”.

Ce alimente aduc energie?

Iată însă și topul celor mai căutate rețete, în Postul Crăciunului, de către internauți: 
„Cu rugăciune și meditație sau nu, postul este un exercițiu benefic, între corp și spirit, care aduce un plus de recunoștință și de purificare. Și aici suntem la un click distanță, internetul abundă în tot felul de rețete de post, mai mult sau mai puțin sofisticate.

Preparatele din fasole uscată și năut sunt printre cele mai accesate. Ciorbele de legume, supe creme diverse, paste și preparatele  din orez mențin organismul cu energie pe toată durata postului”.

„Recomand mai înainte consultul medicului specialist”

Postul nu este însă indicat bătrânilor și copiilor, cu probleme de sănătate, fără avizul medicului: 

„Există și excepții, când te știi cu afecțiuni cronice, trecut de vârsta a doua sau cu anemie la copii, recomand înainte consultul medicului specialist, pentru a putea preveni declanșarea altor afecțiuni sinergice, printre cel mai periculos fiind „tăcutul” și „de temutul” diabet.

Însă, să nu uităm că lunea, miercurea și vinerea sunt zile de post, pe tot parcursul anului. Nu sunt de acord cu deciziile drastice luate de părinți pentru copiii lor, când vine vorba de postit. Nimic nu este obligatoriu. Toate ne sunt lăsate, însă, nu toate ne sunt și de trebuință”, a mai completat Codruța Pantelimon, expert în nutriție, exclusiv pentru Click!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Iulia Vântur a făcut show ca la Bollywood la spectacolul aniversar Forever Loredana   Instagram jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image jpeg
1 andrea bocelli dupa coronavirus 3 jpg jpeg
image png
banner Vica Blochina png
banner elodia png
andreea marin stefan banica 6 jpg
Regizorul Silviu Purcărete Foto: Mihaela Marin
image
actualitate.net
image
actualitate.net