Doi ani de război în Ucraina. Mesajul unei profesoare refugiate: „Nu uităm binele care ni s-a făcut”

Ludmila Moroşanu-Demianova este din Ucraina, dar de doi ani casa ei este aici, în România. Este unul dintre ucrainenii care s-au refugiat la Iaşi după ce ţara sa a fost invadată de trupele ruseşti. Aici, s-a implicat în activitatea de predare şi a publicat un "Dicţionar român-ucrainean, ucrainean-român", în care a explicat cuvinte şi expresii uzuale pentru a-şi ajuta conaţionalii să se integreze mai bine în România.

Ludmila Moroşanu-Demianova. Sursă foto facebook
Ludmila Moroşanu-Demianova. Sursă foto facebook

Tot mai mulți ucraineni învață limba română

La Iaşi, Ludmila Moroşanu-Demianova a găsit oameni inimoşi, care au ajutat-o să se integreze.

„În România, mulţi dintre refugiaţii noştri şi-au găsit adăpost, ajutor şi sprijin. (...) Eu, familia mea, toţi cunoscuţii mei ucraineni vedem doar atitudine prietenoasă şi sprijin. Pentru un refugiat din Ucraina, România este mai atractivă din multe motive. În primul rând, acesta este cel mai apropiat vecin al nostru - ai trecut graniţa şi eşti în România. În al doilea rând, mulţi dintre ucrainenii noştri din teritoriile adiacente României şi Moldovei cunosc limba română. În al treilea rând, bunătatea şi ospitalitatea poporului român. Avem valori umane comune. În al patrulea rând, mulţi români, din istoria propriei familii, ştiu ce este invazia şi ocupaţia rusă şi de aceea ei, ca niciun alt popor, pot înţelege ce trăim noi, ucrainenii, acum", a declarat Ludmila pentru Agerpres.

Cel mai important lucru pentru Ludmila a fost să își ajute conaționalii care au ajuns în România, după ce războiul i-a obligat să își părăsească locuințele și țara.

„Deja avem peste 3.200 de persoane care au studiat la noi la centru sau continuă să studieze. În ultimele luni s-au înscris zilnic cam 20 - 30 de persoane. Este deja coadă pentru grupuri pentru luna aprilie. Tot mai mulţi ucraineni se înscriu la nivelurile avansate B1-B2. Dicţionarul meu - sper - va ajuta la învăţarea limbii române. Am primit o mulţime de opinii pozitive despre el", spune Ludmila potrivit aceleiași surse.

„Vă mulțumesc pentru inima voastră mare”

Se împlinesc doi ani de când viaţa ei s-a schimbat. Dar speranţa nu a murit şi aşteaptă acel moment când se va întoarce acasă. Gândul ei se îndreaptă acum spre cei care i-au oferit un cămin.

„Dragi români, vă mulţumesc mult pentru ajutor şi sprijin, pentru compasiune, pentru inima voastră mare. Noi, ucrainenii, suntem un popor recunoscător, ştim să apreciem o atitudine bună şi ne amintim binele care ni s-a făcut. Vă doresc un singur lucru - să nu ştiţi niciodată ce este războiul, să nu fiţi niciodată refugiaţi. Să fie prosperitate, pace şi bucurie în casele voastre! Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi!", a transmis Ludmila Moroşanu-Damianova.

Ce spune despre Rusia

„Rusia este o ţară agresivă şi teroristă, care a atacat cu trădare ţara noastră independentă. România şi Moldova sunt prietenii noştri. Şi, apropo, locuitorii României şi Moldovei ştiau foarte bine, din punct de vedere istoric, ce sunt tancurile ruseşti şi invadatorii ruşi şi cum au capturat teritorii.

Eu, personal, am auzit poveşti de la bunicii voştri cum ocupanţii ruşi au luat proprietăţi când au capturat teritorii. Ocupanţii se comportă exact la fel şi acum, în teritoriile ocupate din estul Ucrainei. Prin urmare, românii şi moldovenii pot înţelege acest lucru mai bine decât locuitorii din mai multe ţări vest-europene, pentru că au simţit un comportament similar din Rusia în trecut.

Acelaşi lucru se întâmplă şi acum în teritoriile noastre ocupate. Armata vine, ia proprietăţi, ucide rezidenţi şi îi împuşcă atunci când încearcă să reziste. Şi apoi se mută în casele şi apartamentele libere, strămutându-şi familiile din Siberia spre sud, unde este cald, unde pământul este fertil. Aşa sunt organizate şi alegeri: sub ameninţarea armei, pentru a vota pentru aderarea la Rusia", susţine Ludmila Moroşanu-Demianova.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
lacul verde resort 7fbfbc original jpg
image png
Abubakar  Tahiru cartea recordurilor jpg
batran confuz istock1 jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
buster jpg
bani jpeg
sat comoara jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net