A murit pe Titanic „ca un gentleman”. Povestea milionarului devenit erou

Benjamin Guggenheim a fost un milionar cu afaceri în domeniul prelucrării metalelor. Deși avea o avere impresionantă, pentru mulți, el este amintit ca victima Titanicului, care a murit „ca un gentleman”. Faptele sale din utimele minute ale tragediei au impresionat o lume întreagă.

Benjamin Guggenheim a murit „ca un gentleman” / Foto: Colaj captură video/Shutterstock
Benjamin Guggenheim a murit „ca un gentleman” / Foto: Colaj captură video/Shutterstock

Născut pe 26 octombrie 1865, în Philadelphia, Pennsylvania, Benjamin Guggenheim a fost al cincilea din cei șapte fii ai magnatului Meyer Guggenheim, proprietarul mai multor mine, și al Barbarei Myers, părinții fiind evrei de origine elvețiană. A fost primul membru al familiei care a fost admis într-o instituție de învățământ superior, urmând cursurile facultății Columbia College, unde a renunțat după al doilea an de studiu, cât și Școala de Afaceri Peirce, pe atunci una dintre cele mai proeminente școli de acest tip din SUA.

S-a căsătorit, în anul 1894, cu fiica omului de afaceri James Seligman și a Rosei Seligman, o familie de origine germană, Florette Seligman. Au avut împreună trei fiice: Benita Rosalind, Marguerite „Peggy” (care a devenit o cunoscută colecționară de artă) și Barbara Hazel Guggenheim. A avut o căsătorie considerată „la distanţă”, petrecând practic puţin timp alături de consoarta sa. Din motive de afaceri, el era nevoit să călătorească frecvent și în timp relația cuplului s-a deteriorat.

Benjamin, însoțit de amanta sa, o cântăreață franceză pe nume Léontine Aubart, un valet numit Victor Giglio, șoferul său, René Pernot, și servitoarea amantei, Emma Sägesse, s-a îmbarcat pe RMS Titanic în prima și ultima călătorie a vasului de lux de la Southampton, Anglia, spre New York. El și șoferul personal au călptorit la clasa și ocupau Cabina B82, în timp ce Aubart și Sägesser s-au aflat în Cabina B35. Şoferul său, Rene Pernot, a ocupat o cabină rămasă necunoscută la Clasa a II-a.

„Ne vom revedea în curând!”

În momentul impactului Titanicului cu uriașul aisberg, milionarul și valetul lui dormeau, dar au fost treziţi după miezul nopții de Aubart și Sägesser, care au simțit coliziunea. Servitoarea a susținut ulterior că l-a auzit pe valetul Victor Giglio trezit din somn spunând: „N-are importanță! Ce e acela un aisberg?”, relatează dosaresecrete.ro.

Benjamin Guggenheim, pe de altă parte, s-a trezit rapid, s-a îmbrăcat, și-a pus o vestă de salvare cu ajutorul unui marinar, care i-a trimis pe toți pe puntea vasului. Deși cele două femei au urcat pe barca de salvare nr. 9, omul de afaceri i-a spus în limba germană Emmei Sägesser: „Ne vom revedea în curând! Trebuie făcută o mică reparație și mâine Titanicul își va continua drumul”.

Realizând că situația era mult mai gravă şi dându-și seama că nu va fi salvat, a participat activ la salvarea femeilor şi copiilor de pe vas. Spre finalul operațiunii, s-a întors în cabina și s-a îmbrăcat în hainele de seară. „Milionarul Benjamin Guggenheim, după ce a ajutat la salvarea multor femei și copii, s-a îmbrăcat în ținută de gală și și-a pus un trandafir la butonieră, știind cu siguranță că o să moară”, le-a povestit unor jurnaliști, Rose Amelie Icard, una dintre supraviețuitoarele de pe vasul Titanic.

Bărbatul a fost apoi auzit spunând: „Ne-am îmbrăcat în cele mai bune haine ale noastre și suntem pregătiți să murim ca niște domni”.

„Dacă mi se va întâmpla ceva, spune-i soției mele din New York că am făcut tot posibilul să-mi fac datoria”, i-ar mai fi spus milionarul unui alt supraviețuitor, Henry Samuel Etches. Benjamin Guggenheim și valetul său au fost văzuţi ultima oară așezaţi în fotolii în Marele Salon al Scărilor, savurând coniac și fumând trabuc. Amândoi s-au scufundat odată cu nava. Cadavrele lor, chiar dacă ar fi fost recuperate, nu au fost niciodată identificate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
1 florin piersic png png
image
image
image
image
image
image
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
geto daci jpg
semnare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net