Animalul care nu trebuia să existe în România. A fost adus în țară de Ceaușescu

Ultima actualizare:

Acest animal a ajuns în România pentru a fi vânat de Nicolae Ceaușescu. Dictatorul a murit, el a supraviețuit. Este povestea muflonului sau oaia sălbatică, animalul adus în țară la dorința expresă a dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu. Acesta, mare vânător, auzise de valoarea de trofeu a coarnelor de muflon și a decis să aclimatizeze acest animal asemănător mult cu un berbec 

Animalul care nu trebuia să existe în România
Animalul care nu trebuia să existe în România

„Oaia sălbatică” este acum prezentă mai ales în America de Sud și de Nord, dar există exemplare și în zona Mării Mediterane, în provinciile italiene Sicilia și Sardinia. În România, la ordinul lui Ceaușescu, în anii 80 a fost creată o rezervație de mufloni în Dobrogea.  

Povestea rezervației de mufloni din Dobrogea

Localizată în satul Negureni, de lângă comuna Băneasa, în apropiere de granița cu Bulgaria, „tărâmul muflonilor” are 300 de hectare și adăpostește 65 de exemplare, potrivit observatornews.ro. Potrivit îngrijitorilor, exemplarele din țara noastră au fost aduse de dictator din Italia special pentru a popula o rezervație de vânătoare.  

Anii au trecut, muflonii au devenit români get-beget și s-au aclimatizat. De „oaia sălbatică” se ocupă salariații Ocolului Silvic Băneasa. Ceaușescu a murit, dar pentur muflonii din Dobrogea nu s-a schimbat nimic: ei sunt crescuți în continuare pentur a fi vânați.  

Coarnele pitorești ale acestor animale reprezintă trofee prețioase pentru vânători. Sezonul de vânătoare pentru această specie de animale este între 15 septembrie şi 15 decembrie. Mufloni există și în București dar nu sunt crescuți pentru vânătoare. Este vorba de 15 exemplare ținute la Grădina Zoologică de la Băneasa.  

În sezonul de vânătoare, cânarea unui muflon costă 2000 de euro, iar cei care vor sa ia coarnele, adică trofeul acasă trebuie sa mai plătească 3000 de euro 

Muflonul sau oaia sălbatică
Coarnele de muflon sunt un trofeu foarte căutat de vânători. Foto: bucurestizoo.ro

Muflonul cântărește 50 de kilograme

Potrivit bucurestizoo.ro, muflonul este o oaie sălbatică europeană și este strămoșul oii domestice. Lungimea corpului acestei specii este de 1,1 – 1,3 m, coada de 3 – 6 cm și înălțimea de 60–80 cm. Greutatea animalului poate ajunge la 50 de kilograme. 

Este un mamifer agil care poate face salturi de 2 metri înălțime și 3–4 m lungime. Muflonul are simțuri foarte bune. Aspectul general al muflonului este asemănător cu cel al berbecului. Masculul are coarne inelate, puternice și răsucite.  

Acestea cresc în spirală odată cu vârsta animalului, putând ajunge la 90 cm. Femelele poartă, uneori, și ele coarne, mai mici, de până la 10–12 cm. Copita muflonului este la fel cu cea a oii domestice.  

Muflonii pasc și se adapă seara și noaptea. Împerecherea are loc în perioada octombrie-noiembrie. După aproximativ 22 săptămâni, muflonul femelă se retrage singură, în locuri ascunse și fată unul sau, mai rar, doi miei, cu care revine la turmă.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

image
image
image
image
image
image
Dinu Săraru Fopto Mediafax Toni Salabasev jpeg
pacific insula istock jpg
sofer pexels jpg
Dinu Sararu lansare carte Adela Marculescu jpg
bataie publica1 jpg
oameni mormant navalnii jpg
primele femei agent de circulatie din romania colaj facebook jpg
2 croissant jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net