Apare o nouă monedă în România. Ce este inscripționat pe ea și cât va valora

Ultima actualizare:

O nouă piesă numismatică va îmbogăți circuitul financiar din România, marcând un moment deosebit din istoria sportului național. Banca Națională a României va lansa o monedă din argint, dedicată aniversării a 100 de ani de la câștigarea primei medalii olimpice a țării noastre. Această inițiativă reprezintă o oportunitate de a celebra și comemora realizările remarcabile ale sportivilor români.

Monede. Foto: arhiva.
Monede. Foto: arhiva.

Detalii despre moneda aniversară

Moneda, cu o valoare nominală de 10 lei, este realizată din argint și va avea un tiraj maxim de 5.000 de exemplare. Aversul prezintă o imagine a diplomei primite de echipa de rugby a României în 1924, după obținerea primei medalii olimpice a țării noastre la Jocurile Olimpice de la Paris. Alături de aceasta, se regăsesc inscripții specifice, precum "ROMÂNIA", "10 LEI", stema națională și anul emisiunii, "2024".

Pe reversul monedei, găsim o compoziție ce evidențiază o minge de rugby, echipa de rugby a României din 1924 și inscripțiile "PRIMA MEDALIE OLIMPICĂ A ROMÂNIEI - 1924" și "100 DE ANI". Această reprezentare simbolică marchează importanța și impactul pe care performanța sportivilor noștri l-a avut asupra istoriei olimpice a României.

Monedele vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent

Noua monedă. Foto: BNR.
Noua monedă. Foto: BNR.

Monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate. Aceste documente, redactate în limba română, engleză și franceză, vor atesta proveniența și autenticitatea monedelor, fiind semnate de guvernatorul BNR și casierul central.

Monedele cu tema aniversară vor avea putere circulatorie pe teritoriul României și vor fi disponibile prin intermediul sucursalelor regionale ale BNR din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș. Lansarea acestor monede reprezintă nu doar o inițiativă numismatică, ci și o modalitate de a sublinia și perpetua importanța realizărilor sportive remarcabile din istoria țării noastre.

Astfel, această monedă de argint devine nu doar un obiect de colecție, ci și un simbol al mândriei și recunoștinței față de contribuția sportivilor români la patrimoniul olimpic și la imaginea țării noastre în lumea sportului internațional.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jennifer Lopez în bej, Profimedia (5) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mario iorgulescu jpg
politist1 jpg
Regina Margrethe a Danemarcei   Per Morten Abrahamsen jpeg
ambulanta elevi pexels jpg
index webp
dovleac istock jpg
tigara fum  dependenta  productie tigari   foto pixabay jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net