Apelativele „bunicul” și „bunica”, de domeniul trecutului. Cum își numesc acum copiii, bunicii

Într-o eră în care modernitatea redefinește constant rolurile și relațiile familiale, apelativele tradiționale pentru bunici, precum „bunicul” și „bunica”, sunt treptat înlocuite de nume mai personale și mai puțin convenționale. Copiii din zilele noastre tind să-și numească bunicii într-un mod care reflectă mai bine legătura specială și individualizată pe care o au cu aceștia.

Bunici și nepoți. Foto: arhiva.
Bunici și nepoți. Foto: arhiva.

Un sondaj realizat de presa americană a dezvăluit preferințele actuale ale nepoților în ceea ce privește numele pe care le dau bunicilor lor. Această schimbare în terminologie nu este doar o chestiune de modă, ci rezolvă și o problemă logistică. Având adesea două seturi de bunici sau chiar mai mulți, nepoții folosesc nume diferite pentru a-și putea diferenția mai ușor bunicii.

De exemplu, Kester Doyle a relatat pentru HuffPost cum fiica ei a venit cu apelativul „Nana”. „Nu mi-a plăcut niciodată numele <<bunica>> pentru că sună foarte vechi. Îmi vin în minte imagini cu bunici în vârstă în balansoare, tricotând pături, făcând pâine și purtând pantofi ortopedici și nu îmi plac. Nana îmi spun cei mici”, a spus ea, subliniind astfel dorința de a avea un nume care să reflecte o imagine mai modernă și activă.

Cele mai comune nume

Sondajul realizat recent de Preply a identificat o serie de nume alternative frecvent folosite în Statele Unite. Printre cele mai comune se numără: Gigi, Nana, Mimi, bunicule, Bibi, Momo, Mac, Pops, Papi, G-Pa, Grandude și Papa. Aceste nume nu sunt doar alegeri aleatorii, ci reflectă și tendințele regionale și culturale.

De exemplu, „Mamaw” a fost un nume popular pentru bunici în state precum Alabama, Indiana, Ohio și Wisconsin, în timp ce „Pop-Pop” a fost preferat în Pennsylvania, Maryland, Carolina de Nord, Missouri, Wisconsin și Minnesota. În statele cu populații mari vorbitoare de spaniolă, precum Florida și California, apelativele „Abuelo” și „Abuela” (spaniolă pentru bunicul și bunica) sunt cele mai frecvent utilizate.

Sylvia Johnson:„Bunicii de astăzi nu vor să fie văzuți ca niște bătrâni"

Din perspectiva noastră, se pare că bunicii de astăzi nu vor să fie văzuți ca niște bătrâni, ci mai degrabă ca cetățeni activi și productivi, care joacă un rol esențial în viața nepoților lor”, a explicat Sylvia Johnson, șefa de metodologie de la Preply, pentru HuffPost. Această dorință de a fi percepuți într-un mod pozitiv și activ este un factor major în alegerea acestor nume alternative.

Prin urmare, evoluția apelativelor pentru bunici reflectă nu doar schimbările în dinamica familială, ci și dorința bunicilor de a fi văzuți într-o lumină modernă și relevantă, demonstrând cât de mult s-a schimbat percepția asupra acestui rol important în familie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
submarinul titan profimedia jpg
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
Dieta mediteraneana - mancare sanatoasa - legume FOTO Shutterstock
Euro dolari lei bancnote bani FOTO Shutterstock jpg
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
foto1 examen bac jpg
luca italianul 2 k6fi jpg
tigaie depositphotos1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net